9. kolo

BK ARMEX Děčín vs BK REDSTONE Olomoucko 85 : 66

1. čtvrtina
25 : 12
2. čtvrtina
23 : 28
3. čtvrtina
17 : 14
4. čtvrtina
20 : 12
27. 03. 2021, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Pomikálek, Mach, Grunt
Olomoucko: Kouřil, Klepač, Pekárek, Štěpán, Henry 

Lepší návrat z dvoutýdenní karantény si Válečníci nemohli přát. Přes několik oslabení v kádru (mimo hru byli rozehrávač Eda Kotásek, zraněný Šimon Ježek i odcházející Nikola Ščekič) a absenci hlavního trenéra Tomáše Grepla, jehož zastoupil Robert Landa, dokázali v důležitém duelu porazit předposlední Olomoucko. Před zápasem bylo otázkou, jak se děčínští navrátilci z karantény vypořádají z tréninkovým mankem, ale odpověď byla jednoduchá. Hlad po vítězství z Děčína jen čišel a soupeř vlastně neměl šanci.
Úvodní body duelu obstaral sice hostující Pekárek z trestných hodů, Grunt s Machem ale okamžitě kontrovali - 5:2. Olomoucko pak sice vyrovnalo na 9:9, ale přišla trojka Macha, která vybudila ke stejným trefám i Pomikálka a Boyka a Děčín odskočil po sedmi minutách hry na dvojciferný rozdíl 20:10. Po dvou bodech Bobka to bylo ještě lepší a tečku za první čtvrtkou udělala trojka Žikly v posledních vteřinách - 25:12. Druhá desetiminutovka nabídla především trojkové zásahy. První dal olomoucký Váňa, po něm zaznamenal trojku i Feštr, který se v této části rozehrál k výbornému výkonu a citelně trápil děčínskou obranu. Válečníci však dokázali vždy na body soupeře nějak zareagovat, a tak po pěti minutách a koši Kroutila to bylo 35:25. V samém závěru první půle pak úřadoval na straně hostí Pekárek, jenž čtyřmi trestnými hody a dvěma trojkami upravil na 48:40
Druhou půli odstartoval koš Grunta, za Olomoucko odpověděl dvěma body Štěpán a v podobném duchu se pak nesla celá třetí čtvrtina, která nabídla tuhou bitvu, v níž oba celky vždy odpověděli na trefu soupeře a rozdíl ve skóre tak neustále osciloval okolo osmi bodů. Hosté se třikrát přiblížili na rozdíl šesti bodů, naposledy tři minuty před poslední přestávkou po koši Feštra (58:52), pak ale zaznamenal dva body Boyko, Šiška přidal dlouhou trojku a Mach uzavřel na 65:54. Poslední periodu zahájil bodově Žikla košem po útočném doskoku, Pekárek sice kontroval, ale Šiška zaznamenal druhou těžkou trojku, po něm se za tři body trefil i Boyko a bylo to 73:56. Na Olomoucku už byla patrná únava (ve druhé půli vůbec nehrál bledý rozehrávač Kouřil) a domácí toho dokonale využili. Po koších Pomikálka a Žikly to bylo čtyři minuty před koncem 78:59 a z děčínské lavičky tak mohli do boje vyrazit další mladíci - Vlasák, Rozsypal a Růžička. Posledně dva jmenovaní se také bodově prosadili, Rozsypal zaznamenal jednu šestku a Růžička dvoubodovou střelou uzavřel na konečných 85:66.
Válečníci předvedli dobrou práci v obraně, ukázali hlad po výhře a nebáli se přijmout, ale i rozdat ránu. Ve druhé čtvrtce sice musel zaskakující trenér Landa při jednom z oddechových časů výrazně zvýšit hlas, ale pak už mohl spokojeně sledovat dění na palubovce. Jeho tým soupeře přestřílel a byl přesnější jak ve dvoubodové, tak tříbodové střelbě. V šestkách sice Děčín pohořel (6/13), ale vše vynahradil na doskoku, kde vyhrál 49:34, v útoku si doskočil dokonce 19 míčů a z toho rezultovalo 23 bodů z druhých šancí. Válečníci také vyhráli v asistencích, ostatní statistiky byly takřka vyrovnané.   
Bodovým lídrem Děčína byl David Žikla, který si připsal double-double za 19 bodů a 12 doskoků. Další double-double získal Ondřej Šiška, který vyběhl na palubovku rovnou z karantény a blýskl se 14 body a 10 asistencemi. Nestor Boyko zaznamenal 11 bodů (trojky 3/5), poctivou práci v obraně odvedl Martin Mach, což navíc vylepšil 10 body v útoku. Pomikálek a Kroutil sice zůstali těsně pod hranicí deseti bodů, ale jejich zkušenosti pomáhaly mladším spoluhráčům. Do hry se nakonec dostali všichni Válečníci, bez bodu zůstal jen Vlasák.
Na straně Olomoucka zářil Feštr s 22 body (střelba za 2 body 7/10, za 3 body 2/2), ke kterým přidal 6 asistencí. Druhým a posledním dvojciferným střelcem byl Pekárek, autor 17 bodů. Henry zapsal 9 bodů a 13 doskoků.

Trenéři po utkání
Michal Pešta, trenér BK Olomoucko: "Dnes jsme totálně pohořeli na obranném doskoku, když soupeř měl devatenáct útočných doskoků a z toho pramenilo dvacet tři druhých šancí. V tomto jsme velice chybovali. Navíc v prvním poločase jsme nedokázali ubránit jednoduché situace jeden na jednoho. V závěru nám pak chyběla rotace a soupeř měl otevřené střely."
Robert Landa, trenér BK ARMEX Děčín: „Jsem nadšený, strašně rád vyhrávám. Kluci to mě a Kubovi Houškovi dnes ohromně usnadnili, protože byli nastaveni tak, jak to bylo zapotřebí a přes zdravotní a kondiční problémy to správně uchopili. Za mě dnes výborné výkony Pomikálka a Kroutila, kteří sice nebyli bodovými tahouny, ale byli spolu s Ondrou Šiškou, který si po návratu z postele po lehkém průběhu covidu připsal double-double, lídry svého týmu. Zkušení hráči to dnes vzali na sebe a usnadnili to těm mladším. Jsem rád, že jsem mohl dát šanci všem hráčům a kromě Vlasáka se všichni bodově prosadili. Doufám, že to pro ně bude motivace do další práce.“

Hráči po utkání
Lukáš Feštr, rozehrávač BK Olomoucko: "Jsem hrozně zklamaný, protože inkasovat osmdesát pět bodů je strašně moc. Můžeme si sice říkat, že Děčín dával v prvním poločase všechno, ale to by byla jen výmluva. Byli jsme všude později a od začátku zápasu bylo vidět, že Děčín chce vyhrát víc, než my. To mě opravdu štve."
David Žikla, pivot BK ARMEX Děčín: "Důležité vítězství po návratu z dvoutýdenní karantény. A cenné, když si uvědomíme, že nehráli Šimon Ježek, Eda Kotásek ani naše nová posila ze zámoří. Je to super, musíme makat dál a připravit se na další utkání. Dnes rozhodla naše větší chuť po výhře a našich devatenáct útočných doskoků. Také se nám dařilo vcelku v obraně, byť to nebylo úplně ono, ale po dvoutýdenní tréninkové pauze to bylo dobré. Proti dalšímu soupeři, Hradci, to musí být ale ještě lepší. Za své body jsem samozřejmě rád, ale podstatnější je, že jsme vyhráli." 

BK ARMEX Děčín - BK Olomoucko 85:66
Body Děčína: Žikla 19 (3x 3, 12 doskoků), Šiška 14 (2x 3, 10 asistencí), Boyko 11 (3x 3), Mach 10 (1), Pomikálek 9 (1), Kroutil 9 (1x 3, 5 asistencí), Grunt 6, Skalička 2, Bobek 2, Růžička 2, Rozsypal 1, Vlasák 0.
Body Olomoucka: Feštr 22 (2x 3, 6 asistencí), Pekárek 17 (2x 3, TH 7/10), Henry 9 (3x 3, 13 doskoků), Váňa 8 (1x 3), Štěpán 8, Sychra 2, Klepač 0, Kouřil 0, Dohnal 0, Trávníček 0.
Střelba za 2 body 23/43:15/36, za 3 body 11/28:8/26, TH 6/13:12/20. Doskoky 49:34 (útočné 19:13), asistence 21:13, ztráty 12:10, fauly 20:17.

Čtvrtiny: 25:12, 23:28, 17:14, 20:12 

Rozhodčí: Blahout Petr, Nejezchleb Petr, Ulrych Lukáš

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

 

PŘED UTKÁNÍM

První zápas po vynucené přestávce kvůli koronavirové karanténě absolvují Válečníci v sobotu 27. března na domácí palubovce, kde v předehrávce 9. kola přivítají lepšící se Olomoucko, jež v tabulce skupiny A2 už není poslední, když předskočilo trápící se Ostravu a navíc má zápas k dobru. 

Olomoucko v sezóně 2018/19 dokráčelo až do semifinále play-off, kde nestačilo na Nymburk, ale pak si spravilo chuť v boji o bronz, když porazilo Svitavy. O rok později obsadilo v nedohrané sezóně 5. příčku. V letošním ročníku se ale Olomoucko výrazně propadlo, a po základní části skončilo poslední se 4 výhrami a 18 porážkami. Jednu ze čtyř výher získali hráči Olomoucka hned v úvodním kole nad Děčínem, poté dokázali porazit doma ještě Svitavy a dvakrát vyhráli i venku, a to na hřištích Pardubich a ústecké Slunety. Nutno ale říct, že některé porážky Olomoucka byly opravdu velmi těsné, např. doma s Nymburkem 95:98, doma s Pardubicemi 93:94, doma s USK Praha 75:76. 

Olomoucku se nedařilo ani ve čtvrtfinále Českého poháru mužů, kde v úvodním utkání padlo na palubovce Královských Sokolů vysoko 102:63 a nic mu nepomohla ani domácí výhra v odvetě 95:87.

Řada nezdarů, postavení v tabulce na posledním místě, situace okolo koronavirové pandemie a další faktory pak zapříčinily, že po skončení základní části opustil tým na vlastní žádost trenér Predrag Benáček, který stál u zrodu Olomoucka. Nebyl ale jediný, kdo odešel. Už po šesti odehraných zápasech opustil kádr slovinský pivot Leon Šantelj, další citelnou ztrátu byl odchod snajpra Lukáše Palyzy do mistrovského Nymburku. V lednu se ale Olomoucku, jež nově vede trenér Michal Pešta a jeho asistentem se stal Vojtěch Jančík, podařilo angažovat amerického pivota Josepha Henryho Jalena. A změny přinesly své ovoce hned na startu skupiny A2, když Olomoucko vyhrálo 83:88 ve Svitavách a doma porazilo Ostravu 88:79. Pak sice přišly prohry v Ústí 73:71 a v Hradci Králové 90:67, domácí odveta se Sokoly ale skončila výhrou 73:69 a poslední duel proti Ostravě vyhrálo Olomoucko 84:96 (nejlepší střelci Olomoucka: Pekárek 30, Feštr 19, Váňa 15).  

Tahounem Olomoucka byl chorvatský pivot Nemanja Bezbradica, jenž měl průměr 18,6 bodu a téměř 8 doskoků na zápas. V minulých dnech však z Hané tento borec odešel. Momentálně nejlepším střelcem je tak křídelník David Pekárek (15,8), následuje ho František Váňa 12,3 bodu. Exděčínský rozehrávač Lukáš Feštr má průměr 8,2 bodu, druhý rozehrávač Radovan Kouřil připisuje 8,2 bodu a 6 asistencí. Pivot Henry má průměr po 9 zápasech 8,6 bodu a přes 6 doskoků.  

Robert Landa, trenér BK ARMEX Děčín: "Garantuji naprosto nepředvídatelné utkání, ale zaručuji, že hráči odevzdají své aktuální maximum. Přítomností na trénincích se mi znovu potvrdilo jak mladý a nezkušený tým máme, ruku v ruce s tím jde stvrzení pocitu, který z hráčů mám. Jsou to charakterní borci, kteří se chtějí zlepšovat a mají potenciál. Vážím si toho, že většina hráčů je okamžitě po izolaci, nebo karanténě odhodlána hájit barvy Děčína."

Martin Mach, pivot BK ARMEX Děčín: "V sobotu hostíme BK Olomoucko. S nimi jsme odehráli první zápas letošní sezóny, který se nám absolutně nevyvedl. Olomoucko v posledních dvou zápasech zapsalo dvě výhry a určitě nás nečeká nic jednoduchého. My jsme si však v posledním zápase ukázali, že dokážeme hrát rychlý hezký basketbal, který budeme chtít předvést i nyní. A pokud předvedeme dobrou obranu bez větších výpadků, získáme důležité dva body do boje o play-off."

Zdravotní stav týmu Děčína: Na několik týdnů je mimo hru kapitán Šimon Ježek, jenž si při tréninku vykloubil a naštípl kost v prostředníku levé ruky. U ostatních hráčů bude záležet na aktuálním stavu po návratu z karantény. Pokud se podaří vyřídit formality, do utkání by měl zasáhnout nový hráč Děčína Američan Nate Bradley Jr., což je čtyřiadvacetiletý křídelník, pro něhož bude Děčín prvním profesionálním angažmá. Na lavičce Válečníků bude chybět trenér Tomáš Grepl, který bojuje s covidem, post hlavního trenéra převezme Robert Landa - více ZDE.  

Vzájemné zápasy v zákl. části:
BK Olomoucko - BK ARMEX Děčín 91:77
Bezbradica 29, Feštr 20, Váňa 19 - Šiška 21, Pomikálek 18, Kroutil 16. 
BK ARMEX Děčín - BK Olomoucko 89:73
Žikla 21, Šiška 17, Kroutil 15 - Pekárek 26, Feštr 12, Štěpán 10.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video
ZDE.

Rozhodčí: Blahout Petr, Nejezchleb Petr, Ulrych Lukáš

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Online bulletin zde

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 31:1 5/2 3/1 2/2 1 5 6 0 1 0 2 1 1 9 9
6 - Lukáš Bobek 11:18 2/1 0/0 0/0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 2 2
13 - Filip Kroutil 30:51 7/3 6/1 0/0 3 1 4 0 5 1 1 3 2 10 9
17 - Lukáš Rozsypal 3:21 1/0 0/0 2/1 0 0 0 0 0 0 1 2 0 0 1
21 - Martin Mach 22:7 3/3 3/1 2/1 4 1 5 1 2 1 0 2 2 16 10
98 - Adam Růžička 2:15 1/1 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 0 3 2
40:00 19/10 12/3 6/4 8 8 16 1 9 2 4 8 5 40 33

BK REDSTONE Olomoucko

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
7 - Adam Klepač 13:37 1/0 1/0 0/0 0 0 0 0 1 0 0 1 3 -3 0
10 - Jalen Joseph Henry 32:13 4/0 5/3 2/0 3 10 13 0 0 2 2 2 1 15 9
12 - Lukáš Sychra 15:54 1/1 2/0 0/0 0 1 1 0 0 1 0 0 0 2 2
24 - Pavel Dohnal 3:21 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
35 - Jan Trávníček 4:35 2/0 1/0 0/0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 -5 0
44 - Lukáš Feštr 30:4 10/7 2/2 4/2 0 1 1 0 6 2 2 5 3 26 22
40:00 18/8 11/5 6/2 3 12 15 0 7 5 5 8 8 35 33
Nahoru