8. kolo

Tuři Svitavy vs BK ARMEX Děčín 75 : 82

1. čtvrtina
25 : 23
2. čtvrtina
21 : 19
3. čtvrtina
15 : 21
4. čtvrtina
14 : 19
17. 04. 2021, 16:00 HOD. SH Na Střelnici

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Svitavy: Marko, Slezák, Svoboda, Johnson, Pinkston
Děčín: Šiška, Bradley, Kroutil, Pomikálek, Mach

Válečníci se rozloučili s nadstavbovou skupinou A2 výhrou na palubovce ambiciózních Turů, přesto v tabulce skončili na 10. příčce. Jejich bilance s dnešním soupeřem je sice vyrovnaná 2:2 na zápasy, žel lepší skóre ze vzájemných střetnutí hovoří pro Svitavy. A protože v souběžně hraném duelu Hradec Králové vyhrál v Ústí nad Labem, čímž Slunetu sesadil z první příčky "ádvojky", je pořadí tabulky A2 následující: 7. Královští Sokoli, 8. Sluneta Ústí, 9. Svitavy, 10. BK ARMEX Děčín, 11. Olomoucko, 12. NH Ostrava. A to znamená, že v předkole play-off vyzvou Válečníci nepříjemného soupeře z Hradce Králové. Druhou dvojici pak utvoří Svitavy - Ústí.
Start do sobotního zápasu vyšel lépe Turům, kteří i díky trojkám Svobody a Pinkstona vedli za 90 vteřin už 8:1. Válečníci se ale nezalekli a během dalších 90 vteřin se díky dvěma trojkám Bradleyho a jedné Pomikálka přitáhli na 12:10. O chvíli později dokonce Bradley a Šiška otočili na 12:14 a začala přetahovaná, která vydržela vlastně celý zápas. Po další trojce Bradleyho to bylo 14:17, pak ale zabrali zase domácí a dvě minuty před první přestávkou vedli 22:19. Na to však odpověděli Osaikhwuwuomwan s Pomikálkem, kteří obrátili na 22:23. Poslední slovo v této části ale měli Svitavští - 25:23. Druhou desetiminutovku zahájily přesné šestky domácího Welsche, na druhé straně si zasmečoval Osaikhwuwuomwan, ale následovala minišňůra Turů 7:0 a jejich vedení 34:25. Na to děčínská lavička zareagovala oddechovým časem, po kterém to ovšem stále nebylo ono a Válečníci v polovině této čtvrtky prohrávali už 38:27. Avšak poté trefil Kroutil trojku, Pomikálek přidal dva body a následně Kroutil přidal další tříbodovou trefu - 41:35. Svitavy si raději vzaly time-out, jenže ten příliš nepomohl a Kroutil po zisku vybídl ke skórování Macha - 41:37. V závěru poločasu pak Pomikálek trojkou a Bradley přesnými trestnými hody dostali Děčín na rozdíl jediného bodu - 43:42. Jít do vedení se ale Válečníkům nepovedlo, naopak Johnson třemi body upravil na 46:42.
Druhou půli zahájil Šiška dvěma body, na trefu Marka odpověděl Grunt a poté Osaikhwuwuomwan dal trojku, čímž se hosté dostali do vedení 48:49. Po smeči stejného hráče to bylo 50:53, po dvoubodové střele Bradleyho 51:55. Tuři si ale pomohli šestkami a trojkou Slezáka, na to odpověděl košem s faulem Osaikhwuwuomwan - 58:58. Vyrovnaná bitva pak pokračovala až do konce čtvrtiny, kdy Kroutil trestnými hody upravil na 61:63. Start do poslední periody se Děčínu nevyvedl střelecky, naopak soupeř šesti body otočil na 67:63. Pak byl sice při trojkové střele faulovaný Bradley, jenže proměnil jen jednu šestku, naopak Johnson po nahození zvýšil na 69:64. Děčínské manko poté snížil Osaikhwuwuomwan svojí druhou trojkou, jenže Johnson si zasmečoval a bylo to 71:67. Poslední pětiminutovka začala oboustranným střeleckým trápením, to ale na straně Válečníků ukončila trojka Kroutila, pak Kotásek jednou šestkou vyrovnal a Žikla další trojkou posunul Děčín do vedení 71:74. Tuři se dál nemohli trefit, a to ani z šestek, naopak Osaikhwuwuomwan smečí a Šiška po trestných hodech zvýšili na 71:78. To už do konce duelu zbývala jen minuta a půl, v níž domácí konečně zaznamenali nějaké body, ale na druhé straně stejnou mincí odpověděli Bradley a Kroutil, takže konečný výsledek zněl 75:82.      
Zápas přinesl vyrovnanou bitvu se dvěma výsledkově rozdílnými poločasy. Ten první vyhrály Svitavy o čtyři body, ten druhý Děčín o 11 bodů. Ve dvojkové střelbě byli o kousek lepší domácí, v trojkách ale vyhráli Válečníci, a to poměrně jasně, když Tuři to měli 5/30, kdežto hosté 11/24. V trestných hodech zaznamenali více bodů Svitavští, ale procentuální úspěšnost byla u obou týmů velmi podobná. Vyrovnané to bylo také v asistencí, brejcích i bodech z druhých šancí. Na doskoku vyhrál Děčín 35:43 a měl také lepší lavičku, jež porazila tu svitavskou 18:28. Klíčová byla pak výborná obrana Děčína, která nedávala soupeři úplně volné střely.
Bodově tentokrát táhly Válečníky dvě nové posily - Američan Bradley a Nizozemec Osaikhwuwuomwan. První dal 18 bodů, druhý se při svém druhém startu za Děčín blýskl double-double za 17 bodů (za 2 body 5/6, za 3 body 2/3, TH 1/1) a 10 doskoků. Nejužitečnějším hráčem byl ale Filip Kroutil, jenž ke 13 bodům přidal 7 doskoků a 4 asistence. Dvojciferným střelcem byl pak ještě Pomikálek s 10 body, Šiška přidal 9 bodů a 10 asistencí.
Tuři měli nejlepší hráče rovněž v zahraničních borcích - Johnson dal 19 bodů, Pinkston přidal 12. Veterán Slezák připsal 11 bodů a Dragoun se Svobodou po deseti.

Předkolo play-off s Královskými Sokoly se bude hrát v úterý 20. dubna v Děčína (předpokládaný start je v 18.00), odveta je naplánována na čtvrtek 22. dubna. O postupujícím rozhodne lepší skóre po součtu obou výsledků.

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: “My jsme věděli, že jedeme hrát těžký zápas, protože se nám na venkovních hřištích příliš nedaří. Věděli jsme, že situace v tabulce je zamotaná, takže my jsme mohli do předkola play-off dostat Hradec Králové nebo Ústí nad Labem. Ten zápas tady jsme chtěli vyhrát, abychom měli co nejlepší výchozí pozici. To se nám povedlo. V prvním poločase nás domácí lehce přehrávali. Dostali se do několikabodového vedení, ale my jsme se dokázali vrátit. A ve druhém poločase se nám třetí a čtvrtou čtvrtinu povedlo vyhrát. To bylo pro vývoj utkání to rozhodující. Myslím, že klíčem k výhře bylo to, že jsme vyhráli obranný a útočný doskok nad domácím týmem, což nám se v této sezóně ne úplně často stávalo. Jakmile máme doskok a jsme schopni sem tam z toho zahrát nějaký rychlý protiútok a pomoct si jednoduchým košem, potom se nám lépe hraje i v útoku. Můžeme být velmi dobrým týmem.”
Lukáš Pivoda, trenér DEKSTONE Tuři Svitavy: “Myslím si, že super utkání. Ve skupině A2 to už mělo, troufám si říct, play-off parametry. Bojovalo se od začátku do konce. Hodně se hrálo nahoru a dolů. Nám bohužel ve druhém poločase absolutně odešla střelba. Za první poločas jsme měli devatenáct asistencí, za druhý jen šest 6, protože nám prostě nepadalo. A šestnáct procent za tři body, na to že se hodně opíráme o střelbou z dálky, je vypovídající. Samozřejmě byl rozdíl i v doskoku, ale to bylo dané tím, že my jsme ty střely neproměňovali a Děčín si je bral potom z obroučky. Na konci za vyrovnaného stavu Děčín trefil trojku. My jsme bohužel pár úplně otevřených střel netrefili. A to byl důvod k porážce. Nicméně nevěšíme hlavu. Budeme se snažit připravit na úterý a postoupit přes Ústí do play-off.”  

Hráči po utkání
Eduard Kotásek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: “Pro nás skvělá výhra venku, jelikož se venku letos dost trápíme. Bohužel výhra s takovou trochu hořkou příchutí, protože nám nestačí a jdeme do předkola z 10. místa. Nicméně sezóna nekončí. My chceme přejít přes předkolo, dojít do play-off a zahrát si s Nymburkem.”
Jiří Svojanovský, křídlo DEKSTONE Tuři Svitavy: “Dnešní zápas jsme začali, prvních patnáct minut velmi dobrým týmovým basketbalem. Hráli jsme hodně dovnitř na naše pivoty, kteří byli úspěšní. Hráli jsme rychle a užívali si to. Potom to nějak sklouzlo. Posledních pět minut prvního poločasu se Děčín dotáhl a už zase to bylo vyrovnané utkání. Udělali jsme několik hloupých ztrát a Děčín šel přes nás. Ve druhém poločase, kdy jsme si moc nepůjčovali míč a obstřelovali koš z dálky, jsme to nakonec nedokázali na konci zvrátit. Naštěstí Hradec Králové vyhrál, my zůstaneme na 9. místě a půjdeme na Ústí v předkole play-off.”

DEKSTONE Tuři Svitavy - BK ARMEX Děčín 75:82
Body Svitav: Johnson 19 (za 2 body 9/12, 7 doskoků), Pinkston 12 (1x 3, 7 doskoků, 6 získaných faulů), Slezák 11 (1x 3, TH 6/6), Svoboda 10 (1x 3, 7 doskoků), Dragoun 10 (1x 3), Marko 5 (10 asistencí), Welsch 4, Sehnal 4 (1x 3).
Body Děčína: Bradley 18 (3x 3), Osaikhwuwuomwan 17 (2x 3, 10 doskoků), Kroutil 13 (3x 3, 7 doskoků), Pomikálek 10 (2x 3, 8 doskoků), Šiška 9 (10 asistencí, 6 doskoků, 5 získaných faulů), Grunt 6, Mach 4, Žikla 3 (1x 3), Kotásek 2.
Střelba za 2 body 21/34:19/39, za 3 body 5/30:11/24, TH 18/28:11/18. Doskoky 35:43 (útočné 9:10), asistence 25:23, ztráty 12:17, fauly 20:27.

Čtvrtiny: 25:23, 21:19, 15:21, 14:19 

Rozhodčí: Blahout Petr, Vošahlík Marek, Zatloukal Ondřej

Komisař: Andrle Petr

PŘED UTKÁNÍM

Poslední zápas nadstavbové skupiny A2 odehrají Válečníci na palubovce svitavských Turů, kteří už mají stejně jako Děčín jistotu předkola play-off, jež se hraje hned v úterý 20. a ve čtvrtek 22.4. Postupová matematika má pět možností, které jsme pro Vás seřadili namátkově:

1/ Děčín V - Svitavy P a Ústí V - HK P                  = 1.UL  2.DC  3.HK  4.SV (Děčín hraje s Hradcem v úterý venku, ve čtvrtek doma)
2/ Děčín V o 14 a víc - Svitavy P a Ústí P - HK V  = 1.HK  2.UL  3.DC  4.SV (Děčín hraje s Ústím v úterý doma, ve čtvrtek venku)
3/ Děčín V o 13 a míň - Svitavy P a Ústí P . HK V =  1.HK  2.UL  3.SV  4.DC (Děčín hraje s Hradcem v úterý doma, ve čtvrtek venku)
4/ Děčín P - Svitavy V a Ústí P - HK V                   = 1.HK  2.SV  3.UL  4.DC (Děčín hraje s Hradcem v úterý doma, ve čtvrtek venku)
5/ Děčín P - Svitavy V a Ústí V - HK P                   = 1.UL  2.SV  3.HK  4.DC (Děčín hraje s Ústím v úterý doma, ve čtvrtek venku)  

Současné zápasové bilance totiž jsou:
Děčín-Sokoli 3-1
Děčín-Svitavy 1-2 (Děčín skore -13)
Sokoli-Svitavy 3-1
Sokoli-Ústí 2-1 (Hradec skore +11)
Svitavy-Ústí 2-2 (Svitavy skore +6)

Souboj o pozice před vyřazovacími boji i ve skupině A1 jsou podrobněji rozepsány v článku na webu: NBL.BASKETBALL

Svitavy byly před sezónou pasovány do role jednoho z favoritů na medaile, jenže tato očekávání se nenaplnila. Tuři se v úvodu sezóny hledali a z prvních deseti zápasů vyhráli jen tři, když doma porazili Pardubice a Děčín, venku pak zdolali Olomoucko. Situace se začala lepšit na konci roku 2020, kdy Svitavští vyhráli čtyřikrát v řadě, pak přidali další dvě výhry (včetně vítězství v Děčíně) a skončili po základní části na 7. místě s bilancí 9 výher a 13 porážek. To znamenalo účast v nadstavbové skupině A2, kde se zatím z osmi zápasů radovali čtyřikrát. Dvakrát porazili poslední Ostravu, vyhráli v Olomoucku a doma získali skalp Hradce Králové. Předposlední střetnutí odehráli Tuři v sobotu 10. dubna na palubovce Sokolů, kteří jim vrátili porážku a vyhráli 96:89 (nejlepší střelci Svitav: Johnson 24, Pinkston 16, Marko 15). Naopak ve středu 14. dubna Svitavští doma přehráli ústeckou Slunetu 80:68 a zdramatizovali tak boj ve skupině A2 o co nejvýhodnější postavení před předkolem play-off (nejlepší střelci Svitav: Marko 15, Pinkston 14, Slezák 14, Johnson 13).

V Českém poháru byli Tuři nalosováni až do čtvrtfinále, kde prohráli s Kolínem 79:63 a navíc v tomto duelu přišli o kapitána Romana Marka, který slovně napadl rozhodčího, dostal diskvalifikující chybu a disciplinární komise mu poté rozhodla o pozastavení činnosti na dva zápasy a peněžitý trest. 

Tým Svitav má svého lídra v českém křídle Matěji Svobodovi, který dává v průměru 13,8 bodu a doskakuje přes 5 míčů na zápas. Za ním je americký pivot Jayvaughn Pinkston (12,9 bodu + 5 doskoků), veterán Slezák přidává 11,7 bodu a pivot Bujnoch 10,7 bodu. Nepostradatelný je pro tým slovenský rozehrávač Roman Marko, jenž dává 10,4 bodu a má přes 6 asistencí na zápas. Nebezpeční jsou ale také Johnson, Welsch, Dragoun a další. Válečníky zkrátka čeká hodně těžký zápas na závěr "ádvojky"."

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Sobotní utkání ve Svitavách určí našeho soupeře pro předkolo play-off. Potřebujeme dobře bránit clonu na hráče s míčem, při které rozehrávač Marko zásobuje přihrávkami Američany Johnsona s Pinkstonem a střelce z venku, Svobodu se Slezákem. My bychom měli být kompletní kromě dlouhodobě zraněného Šimona Ježka a chceme předvést co nejlepší výkon."
Lukáš Bobek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "V sobotu nás čeká poslední utkání nadstavbové části A2, ve kterém se utkáme se Svitavami. Naším cílem bude navázat na dobrý výkon z posledního utkání proti Hradci. Důležitá bude týmová obrana, jelikož Svitavy jsou druhým týmem v počtu asistencí na zápas a rozhodnout může také obranný či útočný doskok."

Zdravotní stav týmu Děčína: Mimo hru je kvůli zranění prstu na ruce stále kapitán Šimon Ježek.

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
DEKSTONE Tuři Svitavy - BK ARMEX Děčín 78:69
Svoboda 21, Johnson 14, Welsch 13 - Pomikálek 19, Ježek 15, Šiška 10.
BK ARMEX Děčín - DEKSTONE Tuři Svitavy 70:85 
Šiška 24, Pomikálek 15, Ježek 12 - Johnson 16, Slezák 16, Dragoun 14, Svoboda 10.
Vzájemný zápas ve sk. A2:
BK ARMEX Děčín - DEKSTONE Tuři Svitavy 93:82
Pomikálek 24, Kroutil 16, Ježek 12 - Svoboda 22, Bujnoch 19, Welsch 14.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video
ZDE.

Komisař: Andrle Petr

Rozhodčí: Blahout Petr, Vošahlík Marek, Zatloukal Ondřej

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 31:35 7/2 5/2 0/0 0 8 8 0 3 3 1 3 3 15 10
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 33:22 6/3 9/1 1/1 3 4 7 1 1 1 2 2 4 5 10
13 - Filip Kroutil 30:1 4/1 4/3 2/2 3 4 7 0 4 2 0 2 3 21 13
21 - Martin Mach 11:12 2/2 2/0 1/0 1 1 2 0 1 1 0 2 3 4 4
40:00 19/8 20/6 4/3 7 17 24 1 9 7 3 9 13 45 37

Tuři Svitavy

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
4 - Jan Hlobil 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
5 - Jiří Svojanovský 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 33:22 6/3 9/1 1/1 3 4 7 1 1 1 2 2 4 5 10
22 - Jayvaughn Pinkston 27:16 5/2 3/1 6/5 0 7 7 0 5 1 1 6 4 20 12
25 - Pavel Slezák 25:10 2/1 9/1 6/6 1 4 5 0 0 2 0 4 4 9 11
40:00 13/6 21/3 13/12 4 15 19 1 6 4 3 12 12 34 33
Nahoru