3. kolo

BK ARMEX Děčín vs Tuři Svitavy 93 : 82

1. čtvrtina
32 : 26
2. čtvrtina
17 : 11
3. čtvrtina
25 : 23
4. čtvrtina
19 : 22
06. 03. 2021, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Ježek, Pomikálek, Mach
Svitavy: Marko, Welsch, Svoboda, Bujnoch, Johnson

Válečníci slaví první výhru v nadstavbové skupině A2, když porazili favorizované Svitavy, tedy tým, se kterým v základní části dvakrát padli. Hosté nastoupili bez Slezáka, jenž si na poslední chvíli zablokoval záda, domácím pak chyběli mladíci Boyko a Vlasák. 
Start duelu nevyšel Děčínu zcela dle představ, protože první dva útoky Turů skončily trojkou Bujnocha a košem Johnsona, na trefu Macha pak kontroval Svoboda další trojkou a bylo to 2:8. Naštěstí Válečníci nesklopili hlavy, hned z protiútoku dal Pomikálek trojku, Mach sice po faulu soupeře proměnil jen jednu šestku, ale bylo vidět, že domácí tým je plný energie a chuti se porvat o vítězství. Po pěti bodech Kroutila se hráči Děčína dostali poprvé do vedení (16:13), Svoboda sice vyrovnal na 16:16, ale Šiška trojkou a Grunt střelou přes hlavu znovu poslali Válečníky do vedení - 21:17. Hosté ještě jednou vyrovnali, ale koncovka první čtvrtky vyšla lépe domácím - 32:26. Start druhé desetiminutovky přinesl Turům šňůru 0:8, po které vedli 32:34 a trenér Grepl si raději vzal oddechový čas. Ten Děčínu evidentně pomohl, protože Válečníci výrazně utáhli šrouby v obraně a dovolili soupeři do konce prvního poločasu dát už pouhé tři (!) body. Jistota a energie v obraně se pak přelila do útoku, kde se dokázal prosadit úplně každý, a po šesti odehraných minutách vedli domácí už 44:34. Pak přišla trojka Bujnocha, ale dál už skóroval jen Děčín, byť se při střelbě trochu trápil, a poločas skončil 49:37.
Druhý poločas bodově zahájil kapitán Ježek, vzápětí přidal Pomikálek trojku a bylo to 54:37. Hosté ale rozhodně zbraně neskládali, takže po třech minutách byl rozdíl ve skóre stejný, jako v poločase - 56:44. Pak ale Válečníci opět zabrali v obraně, dařilo se také v útoku, a po čtyřech bodech Pomikálka, koši Ščekiče a trojce Šišky byl náskok Děčína dvacetibodový - 65:45. Jenže přišla další svitavská minišňůra 0:7, kterou ovšem Děčínští včas zastavili a těsně před koncem třetí čtvrtiny vedli po koši Žikly 74:57. Poslední slovo měla ale trojka Dragouna - 74:60. Poslední periodu zahájil Žikla dvěma body, Tuři však kontrovali trojkou Bujnocha a košem Welsche - 76:65. Navíc děčínští hráči se začali obalovat fauly a některým hrozilo vyfaulování. Přesto si drželi stále dvojciferné vedení, a to i díky slabé úspěšnosti hostů při trestných hodech. V polovině této části to bylo 81:68, poté však pivot Pinkston trefil nečekanou trojku a náskok se snížil na 81:71. Naštěstí domácí se mohli spolehnout na Pomikálka, který vždy našel odpověď na trefu soupeře, takže tři minuty před koncem platil stav 85:75. Koncovka duelu byla dost vypjatá, protože Pinkston se dopustil páté chyby a svůj konec hlasitě komentoval z lavičky, až ta dostala technickou chybu. Kroutil však trestný hod neproměnil, naopak Pomikálek faul Pinkstona potrestal bezchybně - 87:75. Na druhé straně ale Bujnoch opět trefil trojku a manko Svitav kleslo pod dvojcifernou hranici - 87:78. Děčínský Eda Kotásek sice kontroval rovněž trojkou, ovšem Welsch se Svobodou, kterého nesportovně fauloval Šiška, přitáhli Tury na 90:82. Pak ale udělal faul Johnson, opět nedokázal zkrotit svou pusu, dostal technickou chybu a musel střídat. Kroutil jeden trestný hod proměnil, a po nesportovní chybě Svobody pečetil Kotásek z šestek na 93:82.
Utkání nabídlo zajímavý basketbal a ukázalo Válečníky v tom lepším světle. Válečníky plné energie a sebevědomí, Válečníky bojující v obraně, Válečníky efektivní v útoku. Děčín jednoznačně kraloval pod košem soupeře, kde proměnil 26 střel z 41 pokusů, kdežto soupeř dal jen 12 střel z 24 pokusů. Hosté naopak dali více trojek (12/36), ale procentuelně byli lepší opět domácí (9/21). Veliký rozdíl byl v trestných hodech, kde Tuři házeli 36 šestek oproti 22 šestkám Děčína. Úspěšnost obou celků ale byla jen lehce nad 60%. Doskok ovládli opět jasně Válečníci, kteří měli o něco produktivnější lavičku. Hosté měli naopak více zisků a méně ztrát.
Lídrem Děčína byl Tomáš Pomikálek s 24 body, Filip Kroutil přidal 16 bodů, kapitán Šimon Ježek zaznamenal 12 a rozehrávač Ondřej Šiška 11 bodů, k nimž přidal 11 asistencí, což je jeho letošní maximum. Pochvalu ale zaslouží i Eda Kotásek či na doskoku výborný Martin Mach. Celý tým pak předvedl dobrou práci v defenzívě a když se nedařilo, vyrovnal to bojovností.
Tým Svitav bodově táhl Matěj Svoboda, autor 22 bodů, pivot Bujnoch přidal 19 bodů (trojky 5/13, TH 4/4), hru dobře dirigoval Welsch se 14 body. Živelný Pinkston přidal 11 bodů, ale kvůli němu dostala lavička Turů dvě technické chyby.

Trenéři po utkání
Lukáš Pivoda, trenér DEKSTONE Tuři Svitavy: "Po celý zápas nám chyběla větší bojovnost a místy jsme vypadali, že nás to nebaví, že snad nechceme ani vyhrát. Naopak Děčín vyhrát chtěl, a to rozhodlo. Také nám nepomohlo, že v první čtvrtině jsme dostali třicet dva bodů, ve druhé jsme pak dali pro změnu jen jedenáct bodů. První poločas vlastně rozhodl o vývoji celého zápasu. Nemohli jsme se dnes do toho dostat, měli jsme také tristní číslo na čáře trestného hodu - šedesát jedna procent je málo. Navíc před zápasem nám vypadl ze sestavy Pavel Slezák kvůli zablokovaným zádům a Roman Marko je stále mimo zápasový rytmus, protože skoro tři týdny nehrál utkání. Ale to nejsou výmluvy pro náš výkon, který působil až ledabyle. Neměli jsme dobrou obranu, nedařilo se v útoku, prostě dnes to nebylo na výhru."
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Dnes jsme měli celých čtyřicet minut stoprocentní přístup, a od toho se to celé odvíjí. Když máme přístup jen devadesát pět nebo devadesát sedm procent, nestačí to. Dnes to ale bylo celou dobu sto procent a přestože se ve statistikách nevyvíjely některé věci v náš prospěch, stejně jsme zápas zvládli. Možná se zdá, že rozdíl pět procent v přístupu je málo, ale v konečném účtování to vždy dělá strašně moc. Dnes tedy chválím za přístup a díky němu jsme dokázali překonat naše hluchá místa, kterými myslím úvod zápasu 0:5 a úvod druhé čtvrtky 0:8. Když budeme takhle makat dál, urveme zápasy, u kterých by se to možná od nás nečekalo. V obraně dnes už bylo vidět, že se v ní ukazují prvky, na kterých měsíce dřeme. A díky tomu jsme byli pak schopni hrát o něco lépe v útoku. Musíme dnešní výkon v obraně, byť nebyl bez chyb, přetáhnout do dalšího utkání a budeme opět lepším týmem. Svitavy dnes byly favoritem, ale my jsme si výhru zasloužili.“

Hráči po utkání
Jiří Svojanovský, křídlo DEKSTONE Tuři Svitavy: "Před poslední čtvrtinou jsme se snažili se spoluhráči na lavičce vyhecovat, protože zápas nebyl ztracený. Bylo to jen o patnáct bodů. Ale bohužel se to nepovedlo."
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Začátek se nám nepovedl, nechali jsme si dát otevřené střely a soupeř vedl 0:5. Přitom to bylo po rotacích, které trénujeme, ale udělali jsme tam chyb a hned jsme dostali potrestáno. Naštěstí hned jsme to srovnali, pak jsme šli do vedení, a to jsme nějakým způsobem udržovali až do konce. Když dnešní zápas porovnám s derby s Ústím, byla energie a projev celého našeho týmu úplně někde jinde. A myslím si, že každý z našeho týmu musí mít teď skvělý pocit z tohoto zápasu. V obraně nám vyšla skvělě druhá čtvrtka, kde Svitavští dali jen jedenáct bodů, což nás hrozně nakoplo. Také jsme zjistili, že to, co momentálně dřeme na trénincích, funguje i v zápase a dokážeme z toho takhle profitovat." 

BK ARMEX Děčín - DEKSTONE Tuři Svitavy 93:82
Body Děčína: Pomikálek 24 (2x 3, 5 doskoků), Kroutil 16 (2x 3,6 získaných faulů), Ježek 12 (1x 3), Šiška 11 (2x 3, 11 asistencí), Kotásek 8 (2x 3), Mach 7 (9 doskoků), Ščekič 7, Žikla 6, Grunt 2, Skalička 0.
Body Svitav: Svoboda 22 (2x 3, 6 získaných faulů), Bujnoch 19 (5x 3), Welsch 14 (2), Pinkston 11 (1), Dragoun 7 (1), Johnson 5 (7 doskoků), Marko 4 (1x 3, 4 asistence), Hlobil 0, Svojanovský 0, Goga 0. 
Střelba za 2 body 26/41:12/24, za 3 body 9/21:12/36, TH 14/22:22/36. Doskoky 40:26 (útočné 10:10), asistence 18:15, ztráty 17:11, fauly 28:22.

Čtvrtiny: 32:26, 17:11, 25:23, 19:22 

Rozhodčí: Kučírek Martin, Vošahlík Marek, Ulrych Lukáš

Komisař: Šikner Roman

PŘED UTKÁNÍM

Druhým soupeřem Děčína v nadstavbové skupině A2 budou svitavští Tuři, kteří byli před sezónou papírovými favority na medailové umístění, ale  kvůli různým aspektům se jim dlouho nedařilo, vítězství sbírali jen pracně a nakonec skončili po základní části na 7. příčce s bilancí 9 výher a 13 porážek. Mezi vítězství jsou i dvě nad Děčínem, dále získali Tuři dvakrát skalp Pardubic a Olomoucka, jednou pak porazili Ostravu, Ústí a USK Praha. V Českém poháru byli Svitavští nalosováni až do čtvrtfinále, kde prohráli s Kolínem 79:63 a navíc v tomto duelu přišli o kapitána Romana Marka, který slovně napadl rozhodčího, dostal diskvalifikující chybu a disciplinární komise mu poté rozhodla o pozastavení činnosti na dva zápasy a peněžitý trest.
I bez svého kapitána ale Svitavy zvládly vstup do skupiny A2, kde v úvodním duelu na domácí palubovce porazily díky povedené poslední čtvrtině Ostravu 77:68. Naopak ve druhém utkání skupiny A2 překvapivě nestačily na poslední Olomoucko, kterému podlehly doma 83:88 (nejlepší střelci Svitav: Svoboda 30, Slezák 15, Welsch 15).
Svěřenci trenéra Lukáše Pivody mají svého nejlepšího střelce v Matěji Svobodovi, který zaznamenává v průměru 14,0 bodu a přes pět doskoků na zápas. Pivot Václav Bujnoch přidává 11,8 bodu a 6 doskoků, nový americký pivot Jayvaughn Pinkston má průměr po pěti zápasech 9,8 bodu. Podkošovou sestavu pak doplňuje další Američan Delvon Johnson s průměrem 6,9 bodu a téměř 7 doskoky. Další nebezpečí představují zkušení trojkaři, Pavel Slezák (10,9 bodu) a Roman Marko (10,6 bodu + 7 asistencí). Svojí nemalou měrou pak přispívají i Marek Welsch (7,8 bodu) a Rostislav Dragoun (7,0 bodu).
Svitavy v průběhu sezóny opustili pivot Domagoj Proleta, jenž zamířil do USK Praha, a Jan Křivánek, který nově pomáhá kolínským Medvědům.  

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Svitavy mají zkušený tým, který je poskládaný kolem rozehrávače Romana Marka. Problémy nám budou dělat pod košem Američané Johnson a Pinkston. Chceme zlepšit týmovou obranu jako celek plus doskok. Pak můžeme pomýšlet na úspěch. Máme zdravotní problémy, přesto ale doufám, že nastoupíme v nejsilnější možné sestavě."
Eduard Kotásek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Čeká nás tým, se kterým jsme letos oba dosavadní zápasy prohráli a máme mu tudíž co vracet. Jestliže chceme pomýšlet na vítězství, musíme oproti minulému zápasu zlepšit především obranu."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
DEKSTONE Tuři Svitavy - BK ARMEX Děčín 78:69
Svoboda 21, Marko 15, Johnson 14 - Pomikálek 19, ježek 15, Šiška 10.
BK ARMEX Děčín - DEKSTONE Tuři Svitavy 70:85  
Šiška 24, Pomikálek 15, Ježek 12 - Johnson 16, Slezák 16, Dragoun 14.

Odkaz na live statistiky ZDE.

Odkaz na stream video ZDE.

Komisař utkání: Šikner Roman

Rozhodčí: Kučírek Martin, Vošahlík Marek, Ulrych Lukáš

Přečtěte si ONLINE BULLETIN

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 28:13 12/7 5/2 5/4 2 3 5 0 1 0 0 4 3 22 24
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 39:41 9/5 9/2 8/6 1 1 2 0 2 2 1 6 1 19 22
13 - Filip Kroutil 35:9 5/3 4/2 7/4 0 5 5 1 3 0 4 6 4 16 16
21 - Martin Mach 23:13 4/3 0/0 2/1 4 5 9 0 1 0 1 1 1 14 7
40:00 30/18 18/6 22/15 7 14 21 1 7 2 6 17 9 71 69

Tuři Svitavy

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
4 - Jan Hlobil 2:32 1/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -2 0
5 - Jiří Svojanovský 0:18 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -1 0
11 - Matěj Svoboda 39:41 9/5 9/2 8/6 1 1 2 0 2 2 1 6 1 19 22
15 - Václav Bujnoch 30:47 2/0 13/5 4/4 0 3 3 0 1 2 1 5 2 17 19
22 - Jayvaughn Pinkston 13:41 1/1 2/1 10/6 1 2 3 0 2 1 2 4 5 9 11
25 - Pavel Slezák 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
40:00 13/6 24/8 22/16 2 6 8 0 5 5 4 15 10 42 52
Nahoru