BK Děčín vs BC GEOSAN Kolín 79 : 85

27. 01. 2021, 19:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Pomikálek, Žikla, Ščekič
Kolín: Číž, Wallace, Novotný, Skinner, Machač

Ani v letošním ročníku Českého poháru mužů se Válečníkům nepodařilo projít přes Kolín do další části této soutěže. Hosté si přivezli z prvního osmifinále polštář šestnácti bodů, který se domácím nepodařilo nijak zmenšit. Naopak Kolínu podlehli i tentokrát, a to především díky trojkové smršti Medvědů v první čtvrtině.
Děčín nastoupil do zápasu bez Grunta a Ježka, naopak v základní sestavě dostala prostor nová posila ze Srbska, pivot Nikola Ščekič. První body osmifinálové odvety obstarala přesná trojka kolínského Wallace, na ni odpověděl sice Ščekič dvěma body, ale Wallace trefil vzápětí druhou trojku a dostal tím svůj do absolutní herní pohody. Tu pak potvrdily další trojky Machače a Číže, takže hosté po třech minutách vedli 2:12. Po páté střele Kolína a páté trojce, tentokrát z rukou Novotného, to bylo 6:17 a naděje domácích na postup začaly mizet v dáli. Hosté hráli v útoku velmi efektivně, navíc obrana Válečníků nebyla příliš účinná, trefovali jednu trojku za druhou a první čtvrtku vyhráli 20:39, když zaznamenali 9 trojek z 11 pokusů! Druhou čtvrtinu zahájila trojka Číže a rozdíl ve skóre vyšplhal na 20:42. Pak Válečníci konečně začali ukazovat svoji bojovnost, přidali v obraně a začali manko lehce stahovat. Po koši Macha to bylo v polovině této části 28:44, dvě minuty před poločasovou přestávkou snížil Ščekič na 38:52 a Kolín si vzal oddechový čas. Po něm dal Dlugoš, jak jinak, trojku a Machač přidal dvě šestky. Poslední slovo ale patřilo Kotáskovi a jeho trojce, teprve však druhé Děčína oproti 13 hostů - 41:57.
Druhý poločas odstartovala trojka Číže, hned vzápětí však na druhé straně Ščekič ukázal, že umí i za tři body, po další trojce Kroutila to bylo 47:52. Hosté ovšem žádné drama nedovolili a stále si drželi luxusní náskok, přestože se Válečníkům povedla šňůra 7:0, po níž to bylo 54:67. V dalších minutách totiž už Děčín dal jen jediný bod a před poslední periodou platil stav 55:75. Na jejím úvodu dokázali Kolínští zvednout svůj náskok na 55:79 a trenér Sodoma tak mohl dát šanci mladým hráčům. Také na straně Děčína dostávali šanci mladíci, kteří své soky předčili, v obraně jim nedovolili skórovat a ze zisků profitoval Šiška, který z brejků zaznamenal 14 bodů v řadě - 69:80. Po šestkách Kroutila se manko dostalo pod deset bodů na 71:80, stejný hráč svojí třetí trojkou upravil na 76:83. V poslední minutě byl pak ještě vyloučen kolínský Dlugoš, který se během zápasu dopustil nesportovního faulu, a v závěru pak technické chyby. Tu potrestal Kroutil jednou šestkou, následně odpověděl i na trestné hody Petráše a pečetil na 79:85.
O osudu zápasu se tentokrát rozhodlo velmi rychle, a to již v první čtvrtině, kde hosté trojkovou smrští smetli děčínské naděje. Kolín dal nakonec celkem 15 trojek, Děčín jen pět. Ve dvojkách dali domácí sice více bodů, ale procentuelně byli úspěšnější hosté. Na doskoku to bylo vyrovnané 35:37, v asistencích byla plichta 18:18. Válečníci měli více zisků a méně ztrát, také dali více bodů z brejků a měli produktivnější lavičku, ale na postup to nestačilo.     
Bodovými lídry Děčína byli Šiška, který si připsal double-double za 19 bodů a 11 asistencí, stejný počet bodů nastřílel Kroutil. Kotásek přidal 14 bodů a Ščekič se uvedl 11 body, 4 doskoky a dvěma bloky. "Je to dlouhý hráč a spoluhráči ho hledali na můj vkus možná až příliš často. Ale je to Srb a ukázal, že se toho nebojí, i když z toho pramenilo několik ztrát. Pokud ale bude pracovat dál jako doposud, zapracuje se do týmu a jistě nám pomůže," shrnul jeho premiéru trenér Tomáš Grepl. Ten dal nakonec šanci všem hráčům z lavičky včetně Adama Růžičky, který jinak hájí kadetské barvy Sokola Pražského.
Kolín měl nejlepšího střelce ve Filipu Novotném, jenž trefil v první čtvrtce 5 trojek, v dalším průběhu pak přidal už jen dvě šestky a připsal si tak 17 bodů. Rozehrávač Číž zaznamenal 16, Wallace 13 a Machač 11 bodů. Skinner dal "jen" 9 bodů, ale měl 7 asistencí. 

Trenéři po utkání
Miroslav Sodoma, trenér BC Geosan Kolín: „Do Děčína jsme si přijeli pro postup, o kterém jsme rozhodli hned v první čtvrtině. Jsme v herní pohodě a bylo to myslím vidět. Jsme velice rádi, že naši stěžejní hráči si v závěru mohli odpočinout a mladí si to vyzkoušet. Soupeř sice náš náskok stáhl, s čímž se dalo počítat, ale myslím si, že celou dobu jsme měli náš postup pevně v rukách. Mít třetí skalp Děčína je výborné, ale pro nás je celá sezóna skvostná, protože basketbalový Kolín se nikdy v této fázi soutěže nenacházel tam, kde se nachází nyní. Užíváme si naše výhry a každý okamžik.“
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Kolín v pondělí dohrávce s USK vyhrál první čtvrtinu 35:15, takže jsme přesně věděli, co nás čeká. Ale protože jsme hloupí, nechali jsme soupeře hrát jeho zkušený basketbal, navíc jsme nepřidali ani naši bojovnost a vypadali jsme v první čtvrtině opravdu trapně. Pak se to zlepšilo, ale zase jsem nemohl poslat na hřiště některé hráče, protože jim chyběla bojovnost. Musíme se nad tím zamyslet, protože někteří hráči si nezaslouží nosit děčínský dres.“

BK ARMEX Děčín - BC Geosan Kolín 79:85
Body Děčína: Šiška 19 (11 asistencí), Kroutil 19 (3x 3), Kotásek 14 (1x 3), Ščekič 11 (1), Mach 6, Pomikálek 6 (6 doskoků), Žikla 2, Skalička 2, Boyko 0, Růžička 0, Vlasák 0, Bobek 0.
Body Kolína: Novotný 17 (5x 3), Číž 16 (4), Wallace 13 (3), Machač 11 (1), Skinner 9 (1x 3, 5 doskoků, 7 asistencí), Petráš 9 (5 doskoků), Dlugoš 5 (1x 3), Křivánek 5, Novák 0, Jelínek 0, Merta 0, Somberg 0.
Střelba za 2 body 24/42:14/21, za 3 body 5/26:15/39, TH 16/20:12/18. Doskoky 35:37 (útočné 10:7), asistence 18:18, ztráty 14:19, fauly 19:20.

Čtvrtiny: 20:39, 21:18, 14:18, 24:10 

Rozhodčí: Kec Jakub, Vošahlík Marek, Pokorný Štěpán

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

 

PŘED UTKÁNÍM

Letošní ročník Hyundai Českého poháru mužů se odehraje pouze mezi týmy Kooperativa NBL a jeho herní plán byl kvůli pandemické situaci změněn. Los určil v osmifinále týmu Děčína za soupeře Kolín, jenž předvádí v letošní sezóně skvělé výkony a momentálně se pohybuje na 3. místě tabulky. Tam vystřídal po pondělní dohrávce tým USK Praha, který doma porazil jasně  93:77 (nejlepší střelci Kolína: Wallace 23, Číž 22, Skinner 18).
Zápas v Kolíně oslabení Válečníci (chyběli Grunt a Ježek) skvěle rozjeli a první čtvrtku vyhráli 16:22, domácí však postupně přebírali iniciativu, a v koncovce se mohli spolehnout především na své Američany, kteří třemi trojkami v řadě zařídili šestnáctibodovou výhru.

Jak Lee Edward Skinner, tak Devante Wallace patří mezi lídry Kolína, když prvně jmenovaný zaznamenává v průměru 17,4 bodu na utkání, k tomu přidává takřka 10 doskoků a 3 asistence. Wallace má průměr 15,3 bodu na zápas (jeho oblíbenou parketou je střelba za tři body, kde má úspěšnost 40%). Nejlepším skórerem Kolína je však rozehrávač Adam Číž, který dává 19,6 bodu, připisuje také přes 7 asistencí a má pět doskoků na utkání. Dvojciferným střelcem je ještě Filip Novotný (12,5), veteráni David Machač a Jiří Jelínek dávají 9,7 bodu, respektive 7,8 bodu. V začátku týdne navíc kolínští oznámili posilu, kdy jejich řady rozšíří Jan Křivánek, který sezónu začal ve Svitavách, aby před několika dny po vzájemné dohodě klub opustil - známý je více ze svého působení v dresu USK Praha.  

Hyundai Český pohár vyvrcholí turnajem Final 8 od středy 10. 2. do neděle 14. 2. v tzv. bublině v areálu nymburského sportcentra. Postup na závěrečný turnaj mají automaticky čtyři nejlépe umístěné týmy předčasně ukončené Kooperativa NBL 2019/20 a čtyři vítězové osmifinálových duelů.
Výsledky dalších prvních zápasů osmifinálových dvojic: Sluneta Ústí nad Labem - USK Praha 76:91, NH Ostrava - Basket Brno 76:94, Královští sokoli - Olomoucko 102:63. 

Do utkání by už měla zasáhnout nová posila Děčína, srbský pivot Nikola Šćekić, který přichází z makedonského celku KK CRN Dream Struga a se svými 216 cm a 110 kg by měl výrazně pomoci Válečníkům v soubojích pod oběma koši (více zde). Na válečnickou soupisku byl přidán také teprve šestnáctiletý odchovanec Sokola Pražského Adam Růžička, který dostane šanci bojovat o své místo v sestavě. Zdravotní stav kádru je po návratu Jakuba Skaličky v pořádku. Otazník visí nad nominací v souvislosti s drobnějšími zraněními několika hráčů, trenér tak bude o nominaci rozhodovat až v den utkání. 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Do odvety jdeme s tím, abychom Kolín potrápili ještě víc, než v posledním zápase. Minule se nám povedlo ubránit Číže a v této obraně chceme pokračovat. Velké problémy nám budou dělat Wallace se Skinnerem, kteří hrají ve výborné formě."
Lukáš Bobek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Ve středu hrajeme odvetu Českého poháru s Kolínem. Do zápasu vstoupíme se šestnácti bodovým mankem, ale uděláme vše pro to, abychom vyhráli a zároveň postoupili na Final 8. Musíme opět odvést dobrou práci na kolínském lídrovi Čížovi a k tomu zastavit americké duo Skinner a Wallace. Důležitý bude obranný doskok, se kterým jsme měli v Kolíně problémy."

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - BC Geosan Kolín 75:105
Šiška 21, Pomikálek 17, Kroutil 8 - Číž 32, Skinner 15, Machač 15.
Vzájemný zápas v osmifinále ČP:
BC Geosan Kolín - BK ARMEX Děčín 92:76 
Skinner 25, Wallace 22, Petráš 13 - Žikla 20, Šiška 15, Pomikálek 12.

Podrobný rozpis soutěže naleznete ZDE.

Odkaz na live stream ZDE.

Odkaz na live statistiky ZDE.

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Rozhodčí: Kec Jakub, Vošahlík Marek, Pokorný Štěpán

ONLINE BULLETIN ZDE

 

Nahoru