BC GEOSAN Kolín vs BK Děčín 92 : 76

20. 01. 2021, 18:45 HOD. SOU Spojů Kolín

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Kolín: Číž, Wallace, Novotný, Skinner, Machač  
Děčín: Šiška, Kroutil, Boyko, Pomikálek, Žikla

Manko šestnácti bodů si přivezli Válečníci z prvního střetnutí osmifinálového dvojzápasu Českého poháru mužů, které odehráli v Kolíně. V oslabené sestavě dlouho vzdorovali domácím a drželi nadějný stav, Kolín však v samém závěru ukázal svoji útočnou sílu a třemi trojkami svých Američanů získal příjemný bodový polštář do odvety v Děčíně.
Hosté se museli obejít bez pivota Grunta a křídelníka Ježka, šanci tak dostali mladí hráči, kteří se soupeře nezalekli a statečně se vrhli do boje. Úvodní body obstaral domácí Skinner, Žikla ale kontroval čtyřmi body, poté přidal další koš a Boyko, jenž nastoupil v základní sestavě, se blýskl trojkou - 5:9. Jenže Wallace už svojí druhou trojkou brzy překlopil vedení zpět na stranu domácích - 10:9. Pak přišla povedená pasáž Válečníků, Mach dal čtyři body, Šišky trefil trojku a vše završil košem Pomikálek - 11:18. Na druhé straně ale odpověděl pěti body exděčínský Jelínek, poslední slovo však patřilo Žiklovi s Bobkem, kteří upravili na 16:22. V úvodu druhé části začal Kolín náporem a během čtyř minut otočil na 30:28. Dobře hrající Žikla a Kroutil pak ještě vyrovnali na 32:32, domácí následně lehce odskočili, ale minutu před poločasem Kroutil čtyřmi body znovu vyrovnal - 36:36. Jenže v posledních vteřinách trefil Wallace další trojku a bylo to 39:36
Na startu druhé půle se Kolínu nedařilo příliš střelecky, přesto po trojkách Wallace vedl 47:41. Válečníci ale bojovali, Šiška trefil dvě trojky, ovšem domácí si především díky Skinnerovi udržovali mírné vedení, které po trojce Novotného narostlo necelou minutu před poslední přestávkou na 64:51. Pak si ale Mach vykoledoval faul, proměnil obě šestky, a po následné ztrátě domácích dokázal Vlasák v samém závěru snížit na 64:55. Poslední periodu zahájili Kolínští stylově, když si Wallace a Jelínek připsali trojky - 70:55. Jenže Děčín opět zabojoval, Pomikálek dal šest bodů, Žikla přidal čtyři a v polovině této čtvrtky to bylo sympatických 72:65. Hráči Geosanu pak sice znovu odskočili na dvojciferný rozdíl, ale trojka Kroutila dvě minuty před koncem snížila na 79:70. Avšak koncovka duelu vyšla daleko lépe domácím, když Skinner trefil dvě a Wallace jednu trojku, k tomu Petráš přidal čtyři body a přestože hosté také skórovali, konečný účet zněl 92:76.
Válečníci byli čtvrtému týmu tabulky KNBL důstojným soupeřem a nedali svoji kůži zadarmo. Ve dvojkové střelbě domácí porazili, když proměnili 22 střel z 36 pokusů, v šestkách pak byli stoprocentní a dali všech 11 trestných hodů. Kolín ovšem házel více než dvakrát tolik šestek a nakonec jich dal 16, především ale trefil 14 trojek proti 7 Děčína. A to rozhodlo. Na doskoku to bylo vyrovnané 40:38, domácí ovšem dali více bodů z druhých šancí. Také měli více asistencí, méně ztrát a produktivnější lavičku. 
Hvězdou Kolína byl opět Skinner, autor 25 bodů, 5 doskoků, 4 asistencí a 7 získaných faulů, když ani jeden nespáchal. Druhým tahounem byl Wallace, který proměnil 7 trojek z 11 pokusů (!). Dvojcifernými střelci byli ještě Petráš a Jelínek. Číž zůstal na pouhých 5 bodech, ale měl 9 doskoků a 5 asistencí. 
Tým Válečníků tentokrát táhl David Žikla, jenž zaznamenal 20 bodů (střelba za 2 body 8/11, TH 4/4). Rozehrávač Ondřej Šiška přidal 15 bodů, 6 doskoků a 4 asistence, Tomáš Pomikálek zapsal double-double za 12 bodů a 10 doskoků. Kroutil přidal 9, Boyko 8 a Mach 6 bodů.
Odveta se hraje ve středu 27. ledna v Děčína, Válečníky čeká nelehký úkol vymazat šestnáctibodové manko, ale nic není nemožné.

Trenéři po utkání
Matěj Anderle, asistent trenéra BK ARMEX Děčín: „Odehráli jsme kvalitní první poločas, kdy se nám dařilo. Do druhého poločasu jsme vstoupili hůř. Začali jsme ztrácet na obranném doskoku a v podkošovém prostoru, kdy nás porážel jednoduše Jakub Petráš. Získával jednoduché doskoky a dával body. Nakonec jsme prohráli o šestnáct bodů a to nás velmi mrzí. Za týden se budeme doma snažit vyhrát.“
Miroslav Sodoma, trenér BC GEOSAN Kolín: „Za výhru s Děčínem doma jsme rádi. Je ale třeba si uvědomit, že je to teprve první utkání – první poločas. Rozhodovat se bude v Děčíně. Do utkání jsme vstoupili velmi vlažně, samozřejmě pod domněnkou výrazné výhry v Děčíně v lize i děčínské oslabené sestavy. Od druhé čtvrtiny už to bylo lepší. Ve druhém poločase jsem to byli my. Pokud se nepletu, za první poločas měl Děčín sedm útočných doskoků, za druhý podle mě neměl žádný. Za druhý poločas určitě výrazně lepší výkon, už to byl tým Kolína, který v poslední době známe. Musíme se připravit a do druhého utkání vstoupit daleko lépe a mnohem koncentrovaněji.“

Hráči po utkání
David Žikla, pivot BK ARMEX Děčín: „První poločas z naší strany velice dobrý, ale ve druhém nám trošku došly síly. Domácí nás přehráli takticky, vyzrálostí. Ale bylo to dobré utkání. Hráli jsme bez tří klíčových hráčů. Můžeme si z toho vzít nějaké plusy a nějaké minusy.“
Jakub Petráš, pivot BC GEOSAN Kolín: „Jsme rádi, že jsme vyhráli „první poločas“ osmifinále. Jsme rádi za šestnáctibodové vedení, co máme do dalšího zápasu, a jsme zvědaví, co přinese následující týden.“

BC Geosan Kolín - BK ARMEX Děčín 92:76 
Body Kolína: Skinner 25 (2x 3, 7 získaných faulů, TH 7/8), Wallace 22 (7x 3), Petráš 13, Jelínek 11 (2x 3), Novotný 8 (2), Číž 5 (9 doskoků, 5 asistencí), Machač 4, Merta 4, Dlugoš 0.   
Body Děčína: Žikla 20, Šiška 15 (3x 3, 4 asistence), Pomikálek 12 /1x 3, 10 doskoků), Kroutil 9 (1x 3), Boyko 8 (2), Mach 6, Bobek 2, Kotásek 2, Vlasák 2, Rozsypal 0, Kovář 0.
Střelba za 2 body 17/34:22/36, za 3 body 14/35:7/29, TH 16/25:11/11. Doskoky 40:38 (útočné 12:7), asistence 19:12, ztráty 6:12, fauly 15:20.

Čtvrtiny: 16:22, 23:14, 25:19, 28:21 

Rozhodčí: Hruša Petr, Jeřáb Jan, Perlík Michal

Komisař: Andrle Petr

PŘED UTKÁNÍM

28. ročník Hyundai Českého poháru mužů 2020/21 se odehraje pouze mezi týmy Kooperativa NBL a jeho herní plán byl kvůli pandemické situaci změněn. Osmifinálový los přiřkl Děčínu jako soupeře Kolín, jenž předvádí v letošní sezóně skvělé výkony a momentálně se pohybuje na 4. místě tabulky, když v posledním kole překvapivě porazil doma druhou Opavu 93:80 (nejlepší střelci Kolína: Skinner 31, Číž 14, Dlugoš 12, Novotný 12, Wallace 12), čímž Slezanům připravil druhou prohru v tomto ročníku.

Válečníci a Kolín se v rámci letošní Kooperativa NBL již jednou potkali v ARMEX Sportcentru, kde Medvědi dominovali a ve velké pohodě dokráčeli k jasné výhře 75:105. Ligová odveta je v plánu v posledním kole na 6. února 2021 v Kolíně.

Oba týmy se potkaly také v loňském osmifinále Českého poháru, kde domácí Kolín vyřadil Válečníky po zběsilé přestřelce výsledkem 104:99. Děčín má tedy soupeři co vracet, ale pokud chce uspět, musí zastavit především rozehrávače Adama Číže (průměr 18,4 bodu na utkání), jeho amerického parťáka Wallace (15,3), americké křídlo Skinnera (16,6) a českého křídelníka Filipa Novotného (13,3). A pozor si musí dát také na pivoty Machače (9,8) a Jelínka (8,4).  

Hyundai Český pohár vyvrcholí turnajem Final 8 od středy 10. 2. do neděle 14. 2. v tzv. bublině v areálu nymburského sportcentra. Postup na závěrečný turnaj mají automaticky čtyři nejlépe umístěné týmy předčasně ukončené Kooperativa NBL 2019/20. O další čtyři místa se utká zbývajících osm ligových celků, kdy osmifinálové dvojice určil los. "Kvalifikace o Final 8" se odehraje v druhé polovině ledna ve středečních termínech 20. a 27. a dvojice kromě Kolína s Děčínem tvoří Sluneta Ústí n. L. - USK Praha, NH Ostrava - Basket Brno, Královští Sokoli - BK Olomoucko.  

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Kolín má zkušený tým, kde hraje v letošní sezóně obrovskou roli Adam Číž. Sekundují mu Skinner s Wallacem, kteří perfektně zapadli do kolínského týmu. Sílu mužstva dotváří veteráni Machač s Jelínkem. Jedeme se poprat o co nejlepší výsledek do odvety."

Nestor Boyko, křídlo BK ARMEX Děčín: "S Kolínem jsme doma jasně prohráli, tak máme co napravovat. Musíme být koncentrovaní a silní, soustředit se na naší hru, dát si pozor na ztráty a nevynucené chyby. Nejdůležitější bude týmová obrana, doskok a rychlý protiútok..."

Rozhodčí: Hruša Petr, Jeřáb Jan, Perlík Michal

Komisař: Andrle Petr

Vzájemný zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - BC Geosan Kolín 75:105
Šiška 21, Pomikálek 17, Kroutil 8 - Číž 32, Skinner 15, Machač 15.

Online statistiky poběží ZDE.

Videopřenos je v plánu TADY.

Podrobný rozpis soutěže naleznete ZDE.

Nahoru