BK ARMEX Děčín vs BK JIP Pardubice 96 : 89

05. 09. 2020, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

BK ARMEX Děčín - BK JIP Pardubice 96:89 (28:20 58:42 79:66)

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Žikla, Pomikálek, Grunt
Pardubice: Vyoral, Svoboda, Dunans, Merešš, Švrdlík 

Basketbalisté Děčína mají za sebou první ostré utkání nové sezóny, které ale bylo vlastně ještě součástí té staré, nedohrané, koronavirem poznamenané. A kdo přišel do ARMEX Sportcentra, nelitoval. Oba týmy na startu nového ročníku předvedly kvalitní výkony a potěšily své fanoušky řadou pěkných akcí. Přesto odcházeli o něco spokojenější domácí příznivci, protože Válečníci vyhráli první duel finále evropského poháru Alpe Adria Cup o sedm bodů. A to i zásluhou navrátilce Jakuba Houšky, jenž přinesl zkušenosti a návdavkem trefil čtyři trojky z pěti pokusů. "Jsem moc rád, že jsem dostal šanci si zahrát tohle finále, děkuji Pardubicím, že neměly proti mému startu námitky a mohl jsem se ještě jednou postavit proti Kamilu Švrdlíkovi nebo Tomáši Vyoralovi," děkoval po zápase Jakub Houška.

Start zápasu byl ovšem poněkud nervózní, hráčům se tolik nedařilo, a po třech minutách vedli hosté 5:6. Pak ale trefil dva body Mach, Šiška přidal trojku a domácí otočili na 10:6. Na druhé straně ovšem kontrovali Švrdlík a Merešš - 12:13. Pak se ovšem dostal ke své první střele pivot Jakub Houška a jeho trojka byla přesná. Stejný hráč začal navíc tvrdit muziku v obraně, byl u třech děčínských zisků a jeho spoluhráči především díky pěti bodům Žikly a čtyřem Kroutila odskočili na 26:17. Po dalších přesných šestkách Kroutila vedli Válečníci dokonce už dvojciferným rozdílem 28:18, ale pardubický Heřman stačil upravit na 28:20. Ve druhé čtvrtce skóroval jako první hostující Slanina, Kroutil ovšem odpověděl trojkou, Ježek rovněž trefil střelu za tři body a po koši Grunta to bylo 38:27. Děčínský pivot pak přidal další dva body, Šiška se blýskl košem s faulem a Děčín utekl na 43:29. Jenže soupeř se mohl spolehnout na zkušené borce Švrdlíka s Vyoralem, kteří drželi svůj tým ve hře a nedovolili Válečníkům navýšit jejich náskok. Teprve v závěru, kdy se povedlo střídání děčínskému Machovi, jenž nejprve zakončil rychlý brejk svého týmu, poté zablokoval Svobodu a následně doskočil v útoku míč, ze kterého vznikl nesportovní faul Švrdlíka a dvě šestky Kotáska, odskočili domácí na 58:39. Jenže poslední slovo patřilo Vyoralovi a jeho typické trojce v poslední vteřině - 58:42.

Druhý poločas přinesl na úvod vyrovnanou partii, v níž se oba celky střídaly v bodových úspěších. Pak hosté přitlačili v obraně, začali manko  pomalu gumovat, a po trefě Merešše to bylo už jen o devět - 66:57. Naštěstí Ježek a Houška pomohli trojkami, v závěru si vynutil fauly a byl úspěšný při trestných hodech Šiška, který si dokonce po zisku nad Svojanovským zasmečoval - 79:64. Hosté ale ještě do přestávky snížili na 79:66. V poslední periodě se první radoval domácí Žikla, po něm však na druhé straně bodovali v minišňůře Slanina s Vyoralem a Pardubičtí se přitáhli na 81:74. Jenže přesnou mušku měli i Válečníci a trojky Pomikálka s Kroutilem vrátily Děčínu dvojciferné vedení - 87:74. S blížícím se závěrem hosté stále více zlobili a Vyoral slepenými trojkami dostal svůj tým na dostřel - 87:86. Překlopit vedení na svoji stranu ovšem Pardubice nedokázaly, naopak Houška třetí trojkou rozbouřil publikum, jež mu pak aplaudovalo i při čtvrté a vzápětí odměnilo potleskem Šišku a jeho koš s faulem, po kterém platil konečný výsledek 96:89.

"Soupeř nás v úzké rotaci dostal v závěru pod tlak, ale jinak si myslím, že divákům se zápas musel líbit. Škoda jen, že jsme náskok neudrželi větší. V odvetě to tedy bude perné, šance na výhru jsou pro oba týmy stejné, protože rozdíl sedmi bodů není v basketbalu takřka nic," zhodnotil duel Jakub Houška a pokračoval: "Na zápas jsem se hrozně těšil, byl jsem velice namotivovaný a klidně bych si ještě dvě čtvrtiny dal. Mám v sobě tolik adrenalinu, že na nějakou únavu zapomínám. Před zápasem jsem dost trénoval, měli jsme navíc s dětmi turnaj a já se cítil hodně unavený. Ale říkal jsem si, "když seš unavenej, je to pak dobrý". A ono to bylo dobré."

A jaké to bylo přejít z tempa druhé ligy do tempa těch nejlepších českých týmů? "Myslel jsem si, že to bude o hodně horší, ale tím, jak jsem hrál vždy jen pár minutek, šlo to zvládnout. Ale říkám na rovinu, že už bych to nedal, trénovat každý den. Sice mě budou v klubu asi zase přemlouvat, abych se vrátil, ale nejde to. V Chomutově máme rozdělanou nějakou práci a nechci tam nikoho zklamat."

Obměněný a omlazený děčínský tým bodově táhli zkušení Šiška a Kroutil, dalšími dvojcifernými střelci byli Pomikálek, Houška a Grunt. Ale ani mladí se rozhodně neztratili a ukázali svůj potenciál. Na straně Pardubic byl nejlepší Vyoral s 28 body, sekundovali mu Švrdlík, Slanina a Potoček. Válečníci si pomohli 14 trojkami a 18 šestkami z 20 pokusů, měli také více asistencí a zisků. Hosté naopak spoléhali na hru z pod koše a rovněž poměrně přesné šestky. Dokonce vyhráli na doskoku, byť jen o kousek. Děčín si tedy do středeční odvety v Pardubicích veze sedmibodový náskok a bude jistě napínavé sledovat, kdo se nakonec bude radovat z trofeje pro vítěze. Zápas začíná v 18.00 hodin. 

Body Děčína: Šiška 17 (1x 3, TH 6/6, 5 asistencí), Kroutil 17 (3x 3), Houška 12 (4), Pomikálek 12 (2x 3, 7 doskoků), Grunt 10, Žikla 9 (1x 3), Ježek 8 (2), Kotásek 5 (1x 3, 5 asistencí), Mach 4, Skalička 2, Vlasák 0.
Body Pardubic: Vyoral 28 (4x 3, TH 8/9), Švrdlík 17 (7 doskoků, TH 7/8), Slanina 14, Potoček 10 (2x 3), Dunans 9, Merešš 9, Heřman 2, Svojanovský 0, Svoboda 0, Tkadlec 0.  
Střelba za 2 body 18/34:24/45, za 3 body 14/33:6/14, TH 18/20:23/29. Doskoky 30:32 (útočné 9:9), asistence 18:12, ztráty 13:16, fauly 27:22.

Diváků: 521    

Čtvrtiny: 28:20, 30:22, 21:24, 17:23

Rozhodčí: Salvetr Rudolf, Jeřáb Jan, Záruba Matěj

Tomáš Grepl: "Povedlo se nám vyhrát po asi v letošním ročníku nejlepším prvním poločase, co jsme odehráli. Trefili jsme se z dálky, hráli jsme slušně v obraně, Pardubice udržel ve hře Vyoral, což jsme předpokládali. Ve druhém poločase nám trochu odešla střelba, ale 96 bodů je velmi dobrý výkon, chce to trochu zlepšit obranu. Teď se musíme co nejlépe připravit na odvetu v Pardubicích, kde to bude hodně těžké. Chceme tam odehrát co nejlepší výsledek a pokud by se nám podařilo vyhrát celou soutěž, bylo by to fantastické."

Ondřej Šiška: "Z utkání mám trochu smíšené pocity. Jsme rádi za výhru, ale je trochu škoda rozdíl v uvozovkách pouhých 7 bodů, když se podíváme, jak jsme hráli v prvním poločasu, kde jsme hráli výborně hlavně v útoku. Ve druhém se soupeři chytl hlavně Tomáš Vyoral, který nám dělal problémy. Jsme ale moc rádi, že jsme zpas vyhráli a do Pardubic jedeme s vedením o sedm bodů a musíme tam jet vyhrát. Dnešek napověděl hodně věcí, jak u soupeře, tak u nás, co zlepšit a na co si dát větší pozor. Uděláme maximum pro to, abychom si z Pardubic odvezli pohár."

 

PŘED UTKÁNÍM

Odložené Finále Alpe Adria Cupu 2020 čeká Válečníky proti Bekse v netradičním čase od 19:00. V sobotu 5.9.2020 půjde o první duel ve hře dvou českých celků o historicky první mezinárodně pohárový titul pro český tým v této soutěži. Odveta je pak naplánována na středu 9.září v pardubické Enteria areně (oproti původné plánovanému úterý na Dašické).

Pardubice opustilo pivotmanské duo, které krátce po sobě v létě ukončilo kariéru. Zkušenější Radek Nečas přešel do nově vytvořené pozice sportovního ředitele a Ondřej Kohout kvůli vleklým problémům se zraněními. Trochu nečekaně pak do Brna přestoupil rozehrávač Viktor Půlpán. Naopak do týmu přišel Petr Heřman, jenž byl uplynulý ročník zapůjčen do Brna, slovenský reprezentant Jakub Merešš přicházející ze Žilinya čerstvě také TJ Dunans, jehož si mohou fanoušci pamatovat z prostějovského dresu ze sezóny 2018/19. Lídrem Pardubic zůstává v Děčíně dobře známý Tomáš Vyoral.

V přípravě odehrála Beksa 5 oficiálních utkání, když 15.8. podlehla Nymburku 76:64, aby hned o čtyři dny později padla na půdě dalšího středočeského týmu v Kolíně 69:64. V domácím duelu proti Svitavám pak 25.srpna prohráli pardubičtí 87:94, aby v následné prověrce v Hradci Králové 28.8. (dva dny po Válečnících) vyhráli svěřenci trenéra Scalabroniho 75:88. Poslední přípravný duel ztratila Beksa ve středu 2.9. proti Interu Bratislava v samotném závěru nejtěsnějším rozdílem 84:85.

 

Nahoru