BK Děčín vs Levharti Chomutov 92 : 75

18. 08. 2020, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

Komentář po zápase

Válečníci zkrotili chomutovské Levharty

Současný Děčín proti bývalému Děčínu. Tak by se s trochou nadsázky dal nazvat úterní přípravný zápas Válečníků, kteří na domácí palubovce přivítali nováčka 1. ligy mužů, jenž získal licenci pro tuto soutěž od béčka Opavy. Dres Chomutova totiž hájí Jakub Houška, Luboš Stria, Jan Jiříček či Lukáš Bažant, tyto letité zkušenosti pak doplňují současní děčínští mladíci Lukáš Bobek a Jakub Skalička, kteří hostují do týmu Levhartů.
Zápas přinesl v první čtvrtině zajímavý, pohledný a dynamický basketbal, ve kterém si Válečníci (bez zraněného Pomikálka) pomáhali trojkami, naopak Chomutov těžil ze svých zkušeností, držel se na dostřel a výsledek první čtvrtky 27:25 byl pro něj úspěchem. V úvodu druhé desetiminutovky se domácí třikrát v řadě trefili za tři body, utekli na 38:29 a svůj náskok na závěr poločasu, kdy hosté stáhli nejzkušenější hráče a dali šanci mládí, zvýšili na 56:42.
Ve druhém poločase už nerostlo skóre tak rychle, Děčín dokázal zastavovat chomutovské akce, ale sám se trochu trápil v útoku. Navíc trenér Tomáš Grepl dával hodně prostoru mladým hráčům, kteří se ale v závěru třetí čtvrtiny rozstříleli a zvýšili na 77:62. V posledním dějství se Chomutov díky střeleckému výpadku domácích vzepjal a snížil manko pod hranici deseti bodů. V závěru však Válečníci především díky brejkům znovu získali dvojciferný náskok a nakonec vyhráli 92:75.
Bodově Děčín táhla dvojice Filip Kroutil a Ondřej Šiška, která už v prvním poločase dosáhla na 20 respektive 15 bodů. Dvojcifernými střelci pak byli ještě David Žikla a Šimon Ježek, své první body trojkou zaznamenal Jonáš Písařík, hezkou smečí se pak prezentoval Martin Mach. Celkově děčínští mladíci zanechali dobrý dojem a zkušených borců se nezalekli. 
V dresu Chomutova hrála prim dle očekávání trojice Houška, Jiříček a Stria.
Na doskoku to byla zcela vyrovnaná bitva, Chomutov házel více šestek, naopak Děčín dal více trojek a měl méně ztrát. 

BK ARMEX Děčín - Levharti Chomutov 92:75
Body Děčína: Kroutil 25 (5x 3), Šiška 22 (5), Žikla 13 (3), Ježek 12 (1), Grunt 6, Kotásek 4, Mach 3, Písařík 3 (1), Rozsypal 2, Vlasák 2, Helvig 0.
Body Chomutova: Houška 16 (2x 3, 10 doskoků), Jiříček 14, Stria 13 (1x 3), Vl. Dolanský 9 (1), Boyko 8, Bobek 5 (1), Bažant 4, Kovář 3, Skalička 2, Hartman 1, M. Dolanský 0.   

Čtvrtiny: 27:25, 29:17, 21:20, 15:13

Rozhodčí: Kout Jan, Šlaj Jiří

 

Komentář před zápasem

Kouba je zpět! A Luboš Stria a Honza Jiříček také!

Do Děčína zavítá kometa mužského basketbalu v Ústeckém kraji. Levharti Chomutov se rozhodli obrodit mužský tým a po návratu odchovance a ikony děčínského basketbalu Jakuba Houšky dokázali postoupit ze Severočeské ligy do 2.ligy, kterou bez porážky vedli v ukončeném ročníku a kráčeli za postupem do baráže o 1.ligu, ovšem plány jim zhatila situace v ČR. Po ukončení soutěží a rozhodnutí, že neproběhnou ani postupy ani sestupy v žádných kategoriích, se Chomutovu podařilo získat licenci na 1.ligu mužů. 

Děčín bude s Chomutovem spolupracovat na podobné bázi jako v loňském ročníku s libereckou YDEA, jež v mužském basketbalu ukončila činnost a dále má již jen týmy v juniorské a kadetské lize, kde bude soupeřem mladým Válečníkům. V dresu Chomutova se tak bude objevovat Jakub Skalička, Lukáš Bobek, vypomáhat bude David Žikla a podle vývoje situace se bude rozhodovat o zapojení i mladších hráčů z Děčína. V jednání je pak působení chomutovských Kováře s Boykem v Děčíně, kteří dostali šanci bojovat o místo v sestavě Válečníků a trenér Grepl je připraven s nimi pracovat s výhledem do budoucích let.

Chomutov v úterý bude posílen o vybrané děčínské hráče podle aktuální situace a dohody trenérů před utkáním. Jde o modelové utkání, kde si však mohou příznivci děčínského basketbalu připadat téměř jako na zápasu Děčína s Děčínem.. :) 

Nahoru