20. kolo

SLUNETA Ústí nad Labem vs BK ARMEX Děčín 87 : 89

1. čtvrtina
24 : 18
2. čtvrtina
27 : 26
3. čtvrtina
17 : 22
4. čtvrtina
19 : 23
23. 01. 2021, 18:00 HOD. Sportcentrum SLUNETA

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Ústí: Šotnar, David, Autrey, Pecka, Rakočevič
Děčín: Šiška, Kroutil, Pomikálek, Žikla, Grunt

Po pěti prohrách v řadě dokázali Válečníci zastavit sérii nezdarů a získat důležité vítězství, když si podruhé v sezóně vyšlápli na svého severočeského soka. A opět to byla velmi napínavá a vyrovnaná bitva, která se rozhodla až v samém závěru. 
Derby zahájila smeč domácího Pecky, na ní odpověděl Grunt, na trojku Davida pak zareagoval smečí Pomikálek, takže po dvou minutách to bylo 5:4. Pak ale trefil Šotnar trojku, body přidali i Autrey a Rakočevič a Sluneta odskočila na 11:4. Na druhé straně sice přišla trojka Pomikálka, ovšem domácí byli při chuti a navýšili své vedení na dvojciferný rozdíl - 18:7. Po oddechovém čase Děčína dokázali svěřenci trenéra Grepla zabrat, těžili z ústeckých ztrát a minutu před první přestávkou se přitáhli na 20:16. Pak ale domácí pivot Rakočevič proměnil oba trestné hody, vzápětí dal koš a Ústí vedlo 24:16. Naštěstí v posledních vteřinách Kotásek po útočném doskoku upravil na 24:18. Start druhé periody byl ze strany Válečníků daleko lepší, což potvrdil kapitán Ježek, který dal koš s faulem a následně Kotásek trojkou vyrovnal na 24:24. Pak se opět střelecky více dařilo Slunetě, pomáhala si především trojkami, takže po odehrání necelých šesti minut vedla opět dvojciferným náskokem - 40:30. Proti tomu se však postavil v dalších minutách Pomikálek osmi body, Žikla přidal čtyři, svým dílem přispěl i Kotásek, takže minutu před poločasem to bylo 48:44. Avšak následně domácí Autrey zaznamenal koš s faulem a do kabin se odcházelo za stavu 51:44
Druhý poločas odstartovala trojka Pecky, Šiška sice kontroval dvěma body, ale Válečníci následně několikrát faulovali, nepřesně stříleli i se dopustili ztráty a Ústí díky bodům Autreyho uteklo na 58:46. Děčín v této fázi sice pilně ostřeloval koš Slunety, ale nedařilo se mu trefovat, a tak po čtyřech minutách byl stav 60:48. Pak konečně Šiška trefil trojku, ale po další ztrátě Děčína přišla trojka Šotnara. Na ní odpověděl Šiška další trojkou, k němu se pak stejnou mincí přidal i Ježek a hosté snížili na 64:57. Jenže Autrey se Stegbauerem znovu poslali domácí do výraznějšího vedení - 68:57. Koncovka třetí části se však Válečníkům povedla náramně. Nejprve Kotásek potrestal nesportovní faul Hanese dvěma trestnými hody, poté stejný hráč doskočil nepřesnou trojku Šišky a dal další dva body, následně se Kotásek blýskl i obranným doskokem, po kterém Pomikálek dal koš s faulem a tečku za tou částí udělal zisk Šišky a nelehká střela, která ale propadla obroučkou - 68:66. Poslední periodu načaly neúspěšně trojkové pokusy Žikly a Pomikálka, ovšem Šiška při druhé střele byl včas na místě a míč dopíchl do koše - 68:68. Sluneta pak díky jedné šestce Šotnara šla znovu do vedení, jenže trojka Pomikálka poslala Děčín do vedení, které pak po technické chybě Šotnara navýšil Kotásek jedním trestným hodem na 69:72. Domácí David ale svojí pátou trojkou v utkání vyrovnal, Rakočevič pak přidal čtyři body a Pecka se Šotnarem po dvou, takže Válečníci po čtyřech minutách ztráceli 80:74. V tuto chvíli ale přišla přesná trojka Macha a následně Kroutil proměnil trestný hod po technické chybě Rakočeviče - 80:78. Také na druhé straně se ale Pomikálek dopustil technické chyby a Autrey posunul skóre na 81:78. Pomikálek však vše hned odčinil a smečí přitáhl svůj tým na 81:80. Ovšem Autrey trojkou zvýšil na 84:80. Děčínský kapitán Ježek však zavelel k dalšímu útoku, dal koš a Kroutil o chvíli později z trestných hodů srovnal na 84:84. Na to ještě odpověděl Šotnar dvěma body, jenže 30 vteřin před koncem Šiška z nájezdu vyrovnal na 86:86 a ještě získal faul. Šestku sice neproměnil, jenže Pomikálek si připsal útočný doskok a Rakočevič jej fauloval. Zkušený děčínský hráč ale proměnil jen jeden trestný hod, naštěstí na druhé straně Autrey nedal těžkou střelu a Šiška byl při obranném doskoku faulovaný. Tentokrát byl stoprocentní, Šotnar pak na druhé straně proměnil jen jednu, druhou nahodil, ale domácí už nedokázali dopravit míč do koše a Děčín vyhrál 87:89.
Derby přineslo klasický obrázek - plno soubojů, emocí i parádních akcí. Děčín svého soupeře přestřílel, dal více košů za dva body, naopak Sluneta byla o kousek lepší v trojkách a trestných hodech. Na doskoku vyhráli Válečníci 35:38, ale na útočném doskoku získali 15 míčů a útočné doskoky v závěru vlastně rozhodly. Oba týmy vyrobily hodně ztrát (17:19), Děčín byl v bodování po ztrátě soupeře ale úspěšnější (14:21), také dal více bodů z brejků a měl produktivnější lavičku (13:27).
Domácí táhl Lamb Autrey, autor 19 bodů, 7 doskoků, 5 asistencí, 5 získaných faulů a 4 získaných míčů. V závěru duelu vyfaulovaný pivot Rakočevič přidal 15 bodů, David dal rovněž 15 bodů, když všechny zaznamenal z trojek. Šotnar zapsal 14 a Pecka 11 bodů.
Děčín našel lídra v Tomáši Pomikálkovi, který nastřílel 26 bodů (své letošní maximum), měl 5 doskoků a 6 získaných faulů. Rozehrávač Ondřej Šiška má double-double za 21 bodů a 12 doskoků, ke kterým připsal 6 asistencí, 7 získaných faulů, ale také 9 ztrát. Eda Kotásek zaznamenal 12 bodů a 6 doskoků, navrátivší se kapitán Ježek pomohl 9 body, Kroutil přidal 7 bodů.    

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Pro nás to byl nesmírně těžký zápas. Poslední utkání jsme nehráli příliš dobře a Ústí není úplně soupeř, na kterém by se soupeři chytili. Bylo to hodně bojovné, v prvním poločase jsme byli jednoznačně horším týmem, zaostávali jsme na obranném i útočném doskoku a domácí nás přehrávali. Nebyli jsme schopní zastavit jednoduchou clonu na balón, z čehož nám Rakočevič dal deset bodů, a to tvořilo poločasový rozdíl. Po přestávce jsme zlepšili obranu i doskok, dokázali jsme se do zápasu vrátit a v koncovce jsme byli prostě jen šťastnější. Tak už to v takových zápasech někdy bývá.“
Antonín Pištěcký, trenér Sluneta Ústí n. L.: „Dnes to bylo jednoduché, rozhodly dva body. Zaprvé za tím stála už milionkrát omílaná agresivita a bojovnost na doskoku na obou stranách. Děčín nás v tomto ohledu naprosto převálcoval. Nemá cenu brečet kvůli rozhodčím. My jsme věděli, co nás čeká, a stejně jsme si s tím neporadili. Zadruhé byla zásadní absolutně nulová podpora ze strany našich hráčů z lavičky. Během zápasu jsme si několikrát vypracovali osmi nebo desetibodové vedení, jenže když jsem potřeboval nechat oddechnout hráče základní sestavy a poslal do hry hráče z lavičky, během minuty bylo naše vedení pryč.“

Hráči po utkání
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Jsme šťastní, že jsme konečně letos vyhráli, obzvlášť když to je venku a v derby s Ústím. Pro nás to, doufám, bude vzpruha po několika smolných prohrách, které asi rozhodly o tom, kdo bude hrát jakou nadstavbovou skupinu. K zápasu s Ústím bych asi řekl jen to, že vyhrál opravdu šťastnější tým. Derby má vždycky náboj, je to perfektní souboj, který má absolutně všechno a je jen škoda, že se ho nemohli zúčastnit diváci.“
Martin David, křídlo Sluneta Ústí n. L.: „Stejně jako s USK jsme začali tak, jak jsme chtěli a hráli jsme naši hru. Pak ale nedáme dvě tři střely, soupeř je dá a jde přes nás. Ve druhé půli už to bylo o tom, kdo bude šťastnější. Oni byli agresivní, my si opět nepohlídali doskok...“

Sluneta Ústí nad Labem - BK ARMEX Děčín 87:89 
Body Ústí: Autrey 19 (4x 2, TH 7/10, 5 asistencí), Rakočevič 15 (8 doskoků, 7 získaných faulů), David 15 (5x 3), Šotnar 14 (2x 3, 5 asistencí), Pecka 11 (1x 3, 8 doskoků), Karlovský 9, Hanes 2, Stegbauer 2, Maděra 0, Haiblík 0.
Body Děčína: Pomikálek 26 (3x 3, 5 doskoků, 6 získaných faulů), Šiška 21 (3x 3, 12 doskoků, 6 asistencí, 7 získaných faulů), Kotásek 12 (1x 3), Ježek 9 (1), Kroutil 7, Žikla 6, Mach 4 (1), Grunt 2, Houška 2, Boyko 0.
Střelba za 2 body 19/37:23/39, za 3 body 10/21:9/30, TH 19/28:16/22. Doskoky 35:36 (útočné 10:15), asistence 18:16, ztráty 17:19, fauly 24:27.

Čtvrtiny: 24:18, 27:26, 17:22, 19:23 

Rozhodčí: Blahout Petr, Scholze Michal, Záruba Matěj

Komisař: Volejník Pavel

PŘED UTKÁNÍM

Odveta severočeského derby se hraje v sobotu 23. ledna v Ústí a domácí Sluneta bude jistě chtít Válečníkům vrátit těsnou prohru z prvního vzájemného klání. Naopak Děčín bude usilovat o výhru, která by jej přiblížila elitní osmičce. Takže o náboj bude mít duel jistě postaráno.

Ústečané zažívají sezónu jako na houpačce, když po čtrnácti odehraných kolech měli na svém kontě 7 výher a 7 porážek. Řada výher byla velmi těsných, ale také řada porážek byla jen o kousek, což se potvrdilo například právě v Děčíně, kde Sluneta padla 88:87. Na sklonku minulého roku a začátku roku nového se však začalo Ústí potýkat se zraněními (chybí především křídelník Spencer Svejcar) a přišly čtyři prohry v řadě - s Královskými Sokoly 89:78, se svitavskými Tury 83:72, doma s Kolínem 80:106 a doma s posledním Olomouckem 70:81. Veliká marodka pak donutila vedení ústeckého klubu k angažování Lukáše Stegbauera, který dorazil z prvoligového Jindřichova Hradce. A sérii nezdarů se podařilo zastavit hned při odvetě v Olomoucku, kde Ústí vyhrálo jasně 76:90 (nejlepší střelci Ústí: Pecka 25, Autrey 18, Rakočevič 17).

Bodovým lídrem ústeckých Pand je Spencer Svejcar s průměrem 14,1 bodu na zápas. Bohužel, Svejcara podle posledních informací nepustí pochroumaný kotník již do hry a americké křídlo odletělo zpět do USA kvůli operaci. Za Svejcarem je exděčínský Lamb Autrey (13,1 bodu a téměř 7 doskoků), následují Ladislav Pecka (12,4 a 6 doskoků) a Dalibor Fait (12,1). Těsně pod hranicí deseti bodů je pivot Gligorie Rakočevič (9,7), nejvíce asistencí má Michal Šotnar (5,6).

Sluneta ještě před derby absolvovala stejně jako Děčín první zápas osmifinále Českého poháru, kde vyzvala USK Praha, jemuž doma podlehla 76:91 (nejlepší střelci Ústí: Autrey 16, David 14, Haiblík 10).

Zdravotní stav Válečníků se zlepšil, leč stále není stoprocentní. Kromě Roberta Landy visí otazník nad startem kapitána Šimona Ježka, který laboruje se svalovým zraněním a rozhodnutí padne až těsně před zápasem podle stavu. Ostatní hráči jsou připravení zasáhnout do hry.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Hrajeme derby s Ústím. Jako vždy nás čeká těžký protivník. Ústí prochází složitým obdobím, stejně jako my, způsobeným zraněními. Nicméně bude to těžký zápas, bude se hrát o hodně. Rakočevič, Šotnar, Autrey i Pecka mají velkou kvalitu a my musíme podat velmi dobrý výkon, abychom mohli uspět."
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Po smolné ligové prohře s USK budeme rozhodně znovu bojovat o první výhru v roce 2021. Pokud chceme pomyslet na “lepší” postavení v tabulce, tak nám v sobotním derby nic jiného nezbývá. Věřím, ze si to všichni uvědomíme a k zápasu podle toho přistoupíme."  

Vzájemný zápas v zákl. části:
BK ARMEX Děčín - Sluneta Ústí n. L. 88:87
Šiška 32, Kotásek 12, Ježek 12 - Pecka 18, Fait 16, Svejcar 15.

Odkaz na live statistiky ZDE

Odkaz na live stream ZDE

Komisař: Volejník Pavel

Rozhodčí: Blahout Petr, Scholze Michal, Záruba Matěj

 

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 31:27 7/6 7/3 7/5 1 4 5 2 1 1 2 6 4 28 26
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
13 - Filip Kroutil 25:9 2/2 1/0 3/3 0 0 0 0 2 1 3 1 4 3 7
21 - Martin Mach 18:6 1/0 3/1 2/1 2 2 4 0 1 1 0 2 4 4 4
40:00 10/8 11/4 12/9 3 6 9 2 4 3 5 9 12 35 37

SLUNETA Ústí nad Labem

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Derek Hanes 12:17 3/1 1/0 0/0 0 0 0 0 1 1 2 0 2 -3 2
1 - Lamb Autrey 38:9 6/3 4/2 10/7 2 5 7 1 5 4 1 5 1 31 19
3 - David Žikla 18:19 4/3 4/0 0/0 1 2 3 1 0 0 1 2 4 2 6
6 - Michal Šotnar 29:33 3/3 3/2 4/2 0 2 2 0 5 1 1 5 3 20 14
7 - Matěj Wiesner 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Martin David 26:57 2/0 8/5 0/0 0 1 1 0 0 0 0 2 3 10 15
13 - Johan Haiblík 6:27 1/0 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 1 1 1 -1 0
14 - Gligorie Rakočevič 22:42 8/5 0/0 7/5 3 5 8 1 1 2 3 7 5 21 15
18 - Jan Maděra 10:14 1/0 0/0 0/0 0 2 2 1 0 0 0 0 2 0 0
41 - Jan Karlovský 13:19 4/3 0/0 3/3 1 1 2 0 4 1 3 2 4 10 9
44 - Ladislav Pecka 30:1 5/3 3/1 4/2 3 5 8 0 1 1 4 4 3 12 11
40:00 37/21 23/10 28/19 10 24 34 4 17 10 16 28 28 102 91
Nahoru