19. kolo

USK Praha vs BK ARMEX Děčín 82 : 80

1. čtvrtina
21 : 12
2. čtvrtina
14 : 17
3. čtvrtina
25 : 20
4. čtvrtina
22 : 31
18. 01. 2021, 18:00 HOD. SH Folimanka

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
USK: Sehnal, Mareš, Kolář, Kulenovič, Proleta 
Děčín: Šiška, Kroutil, Žikla, Pomikálek, Grunt

Válečníci nezvládli důležité utkání na pražské Folimance a připsali si dvanáctou prohru v sezóně. Přitom vítězství by se velmi hodilo a posunulo by Děčín do první osmičky. Domácí měli navíc před zápasem problém s kádrem, ze kterého v prosinci vypadli Rikič a Samoura. Sehnal byl až do víkendu na zkoušce ve Francii plus další hráči, jejichž zotavování po onemocnění Covid nešlo jako u ostatních týmů. Nehrál tak ani hráč prosince Jan Štěrba, a k utkání bylo připraveno jen osm hráčů. Pražanům se však na poslední chvíli podařilo přivést pivota Domagoje Proletu, což byl vítězný tah.
Děčín už nasadil do hry kapitána Ježka, ale hned první dva útoky Válečníků skončily nepřesnými střelami, které jakoby předznamenaly trápení hostů při střelbě. Za necelé tři minuty vedli Pražané 7:2, Válečníci sice pak otočili i díky slepeným trojkám Pomikálka na 10:11, ale konec první periody vyšel jednoznačně lépe domácí, především pak Proletovi, který se největší měrou podepsal pod výsledek 21:12. Také druhou čtvrtku zahájil Proleta dvěma body, Děčínu se však přece jen začalo více dařit v obraně i útoku, a po pěti odehraných minutách to bylo 29:25. Na druhé straně sice Sehnal trefil trojku, ale Šiška dal koš, Žikla proměnil obě šestky a Válečníci byli na dostřel - 32:29. Jenže v posledních třech minutách znovu přišlo střelecké trápení, nedali ani bod a naopak Proleta šestkami zvýšil na poločasových 35:29. Pivot domácích měl v poločase na svém kontě už 16 bodů, z nichž 10 dal z trestných hodů.       
Druhý poločas začal za dva body Šiška, jenže Sehnal odpověděl stejnou mincí, na trefy Pomikálka a Kotáska pak odpověděl Proleta, takže po třech minutách byl rozdíl ve skóre stále stejný - 41:35. Pak se ale dvakrát prosadil Žikla a Děčín ztrácel už jen dva body (41:39) a stejný rozdíl platil i tři minuty před třetí přestávkou, kdy se prosadili Grunt a Pomikálek - 47:45. Ovšem koncovka třetí desetiminutovky byla opět v režii domácích, kdy Dáňa trefil trojku, Proleta rovněž a Macháč přidal pět bodů - 60:49. Dvojciferné manko však hned v první minutě vymazal děčínský Mach, obrana Válečníků začala dělat domácím evidentní problémy a Pomikálek čtyřmi body snížil na 61:55. V polovině této části přišla asi nejlepší děčínská pasáž, kdy Válečníci doskakovali nepřesné střely Pražanů, z rychlých protiútoků dávali jednoduché koše a sérií 0:10 otočili na 63:66. Vysokoškoláci však v posledních třech minutách ukázali skvělou mušku a třemi trojkami v řadě otočili na 72:70. Naštěstí Kroutil v závěru vyrovnal a domácí se už nedostali k ohrožení děčínského koše - 72:72
Prodloužení bodově zahájil Proleta, Pomikálek ještě vyrovnal, ale na trojku Mareše už Děčané odpověď nenašli, přestože měli několik šancí. Poté Macháč zvýšil na 80:74, Pomikálek sice konečně trefil další trojku Děčína trojku, jenže Sehnal z šestek udržel pro USK pohodlný náskok, který až v závěru snížila šťastná trojka Kotáska na konečných 82:80.
Porážka je to nepříjemná, protože vzhledem k problémům USK se sestavou byli Válečníci mírní favorité. Jenže tentokrát je zradila střelba trojek, do které se tlačili, ale z 30 pokusů dali jen pět a z toho dvě až v poslední minutě prodloužení. Domácí rovněž nepředvedli žádnou trojkovou kanonádu, dali jich jen deset, ale stačilo to. Děčín dal více střel za dva body, domácí naopak házeli téměř dvakrát tolik šestek, ale z 30 střel proměnili jen 18. V dalších ukazatelích byl zápas velmi vyrovnaný, na doskoku to bylo 44:43, v asistencích 18:18, v bodech z druhých šancí 11:12 a v bodech laviček 19:20.
Lídrem domácích byl Domagoj Proleta, autor 29 bodů (střelba za 2 body 8/9, TH 10/11), ke kterým přidal 6 doskoků a 6 asistencí. Rozehrávač Sehnal odehrál kompletních 45 minut a během nich dal 19 bodů, měl 10 doskoků, 9 získanýcg faulů a 8 asistencí. Na druhou stranu si připsal také 10 ztrát. Dvojciferným střelcem byl ještě sedmnáctiletý Matěj Dáňa, jenž při své ligové premiéře zapsal 11 bodů.
Na straně Válečníků byl nejlepší Tomáš Pomikálek, který má double-double za 24 bodů a 11 doskoků. Rozehrávači Kotásek a Šiška přidali 17 a 16 bodů, bohužel výrazněji se již nikdo další neprosadil.  

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Pro nás těžký zápas, protože jsme věděli, že USK je oslaben z důvodu nemoci. Má velké zdravotní problémy a my jsme ten zápas absolutně nezvládli. Střelecky nám to vůbec nevyšlo, což tady na Folimance není překvapení, protože tady se každému hostujícímu týmu hraje špatně. Nicméně i tak jsme ten zápas měli zvládnout, a to nás opravdu hodně mrzí, protože náš počet ztrát a střelecké procento bylo velmi špatné. Když jsme měli momentum, nedokázali jsme ho využít, a to nás stálo zápas. Za celý ten bojácný výkon jsme si vítězství nezasloužili.“
Dino Repeša, trenér USK Praha: „Pro nás to byl důležitý zápas pro kvalifikaci do nadstavby. Kontrolovali jsme utkání třicet minut, ale na konci poslední čtvrtiny jsme byli unavení. Neměli jsme energii, protože jsme hráli v sedmi, osmi hráčích. Nakonec gratuluji hráčům, protože to bylo vážně těžké. Útok byl dobrý, samozřejmě mohl být lepší, speciálně střelba za tři body, kde jsme měli hodně pozic. V prodloužení tým ukázal charakter.“

Hráči po utkání
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Museli jsme dneska vyhrát, takže je to těžká prohra. Rozhodly první tři čtvrtiny, protože v té poslední jsme zabrali, stáhli jsme manko. Srazilo nás procento střelby, ztráty a menší bojovnost.“ 
Matěj Dáňa, křídlo USK Praha: „Bylo to velmi napínavé. Byli jsme oslabeni o klíčové hráče, kteří nemohli hrát, protože jsou teprve pár dní po covidu. Věděli jsme, že to bude těžké, ale týmovou obranou a týmovou prací jsme dokázali vyhrát. Díky Ondrovi Sehnalovi za skvělou přihrávku na první body v Kooperativa NBL."

USK Praha - BK ARMEX Děčín 82:80 po prodl. 
Body USK: Proleta 29 (1x 3, TH 10/11), Sehnal 19 (3x 3, 10 doskoků, 10 ztrát, 9 získaných faulů), Dáňa 11 (3x 3), Macháč 8, Mareš 6 (2), Kolář 6,  Kulenovič 3 (1), Petružela 0.   
Body Děčína: Pomikálek 24 (3x 3, 11 doskoků), Kotásek 17 (2x 3), Šiška 16 (7 asistencí), Žikla 8, Grunt 8, Kroutil 4, Mach 3, Bobek 0, Vlasák 0, Ježek 0. 
Střelba za 2 body 17/27:26/46, za 3 body 10/34:5/30, TH 18/30:13/17. Doskoky 44:43 (útočné 10:13, asistence 18:18, ztráty 16:11, fauly 21:25.

Čtvrtiny: 21:12, 14:17, 25:20, 12:23 - 10:8 

Rozhodčí: Vyklický Robert, Matějek Ivor, Kurz Vlastimil

Komisař: Hlaváček Pavel

 

PŘED UTKÁNÍM

Utkání proti pražským Sovám bylo odloženo z řádného termínu 16.1. na nový termín - pondělí 18.1. 2021. Důvodem odložení utkání je nedostatečný počet hráčů USK Praha, schopných nastoupit k utkání v řádném termínu, kdy do minimálního počtu chybí jeden hráč. Podle vyjádření pražského klubu jsou 1 až 2 hráči neschopni nastoupit do utkání z důvodu onemocnění COVID- 19, dalším 3 až 4 hráčům se oproti hráčům z ostatních klubů KNBL prodloužila rekonvalescence po prodělaném onemocnění COVID-19. Pivot Rikič působil v klubu pouze do konce prosince, P. Samoura odcestoval do USA (stejně jako další 2 hráči ze soupisky USK Praha) a Ondřeje Sehnala uvolnil klub na zkoušku do Francie. Nikoho dalšího ze svého mládežnického programu USK Praha na soupisku nedoplnil. Klub BK ARMEX Děčín nesouhlasí s postupem USK Praha, nicméně respektuje rozhodnutí sportovního ředitele Kooperativa NBL o odložení utkání a o jeho novém termínu.

Letošní ročník Kooperativa NBL je plný překvapení. A mezi ně rozhodně patří výborné výkony pražských vysokoškoláků, kteří se aktuálně pohybují na 3. příčce tabulky.
Tým USK Praha sice začal sezónu domácí prohrou s Pardubicemi a porážkou v Ostravě, ale pak přišlo šest výher v řadě, včetně úspěchu v Děčíně a senzačního vítězství nad Nymburkem 88:72 (nejlepší střelci USK: Sehnal 28, Rikič 19, Mareš 11). Následovaly tři porážky v řadě, po nichž ovšem Pražané opět zabrali a vyhráli čtyřikrát v jednom sledu, když porazili doma Ostravu, vyhráli v Hradci Králové, doma přehráli Kolín a pak si zajeli pro výhru do Ústí. Poslední zápas roku 2020 se ovšem nepovedl a nekompletní tým vysokoškoláků (chyběli Sehnal, Rikič, Mareš) padl s domácími svitavskými Tury 77:66 (nejlepší střelci USK: Samoura 22, Macháč 13, Štěrba 9, Bátovský 9). Od té doby Pražané nehráli a odveta s Děčínem bude jejich prvním duelem v roce 2021.
Do té už nezasáhne chorvatský pivot Robert Rikič, který si v utkání s Hradcem Králové poranil kotník a navíc měl smlouvu s USK pouze do konce minulého roku. Pro Pražany je to citelná ztráta, protože v jeho osobě odchází přes 15 bodů a 8 doskoků na zápas. Další oslabení týmu USK přišlo v podobě odchodu Patricka Samoury, který se vrací do týmu arizonské Cochise College v Junior NCAA.
Nejlepším střelcem USK je rozehrávač Ondřej Sehnal s průměrem 17,8 bodu na utkání, k čemuž přidává 10 asistencí a téměř 8 doskoků i 8 získaných faulů. Michal Mareš přidává 13,5 bodu, s formou vzhůru šel Patrick Samoura, jenž měl průměr 13,0 bodu, 5 doskoků a 4 asistence. Dvojciferným střelcem je pak ještě křídelník Jan Štěrba, který dává 12,3 bodu a připisuje 7 doskoků na zápas.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "USK se nachází v tabulce na třetím místě. Nejvíce tomu napomáhá dvojice Sehnal, Mareš a v poslední době skvěle hrající Jan Štěrba. Musíme si dát pozor na celoplošnou presinkovou obranu, abychom limitovali riziko ztrát."
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "USK Praha je podle mě jedním z největších překvapení soutěže a díky svým dobrým a vyrovnaným výkonům mu náleží momentálně třetí místo. Budeme se muset vyrovnat s celoplošnou obranou a rychlým basketbalem, kterým se prezentuje a zároveň nepodcenit žádného hráče, jelikož i v oslabené sestavě dokázali Pražané zaskočit nejednoho soupeře. Věřím, že do zápasu dáme vše a odvezeme si výhru, jelikož chceme hrát první osmičku, a už není moc času na něco čekat."

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - USK Praha 76:81
Šiška 27, Pomikálek 15, Žikla 12 - Rikič 24, Mareš 16, Sehnal 13, Štěrba 13.

Odkaz na live statistiky ZDE 

Odkaz na live stream ZDE

Komisař: Volejník Pavel

Rozhodčí: Vyklický Robert, Matějek Ivor, Kurz Vlastimil

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 42:24 10/7 9/3 2/1 0 11 11 0 4 2 1 4 0 34 24
6 - Lukáš Bobek 4:18 0/0 2/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -2 0
13 - Filip Kroutil 37:22 8/2 3/0 0/0 0 1 1 0 2 2 4 2 4 -6 4
21 - Martin Mach 16:58 3/1 2/0 2/1 4 4 8 0 1 0 0 2 4 5 3
40:00 21/10 16/3 4/2 4 16 20 0 7 4 5 8 8 31 31

USK Praha

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
7 - Martin Kolář 19:27 4/3 2/0 0/0 1 2 3 0 2 0 1 2 5 4 6
19 - Filip Petružela 4:12 0/0 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 1 0 0
21 - Oliver Kulenović 6:41 0/0 1/1 0/0 0 2 2 0 0 0 0 1 2 4 3
40:00 4/3 3/1 0/0 1 5 6 0 2 0 1 3 8 8 9
Nahoru