13. kolo

BK ARMEX Děčín vs Královští sokoli 99 : 94

1. čtvrtina
19 : 25
2. čtvrtina
17 : 31
3. čtvrtina
25 : 17
4. čtvrtina
38 : 21
09. 12. 2020, 18:30 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Žikla, Grunt
Královští Sokoli: Stamenkovič, Barač, Halada, Sedmák, Lošonský  

Válečníci i podruhé v sezóně porazili Královské Sokoly. Tentokrát se jim to však povedlo až v prodloužení, a to díky výraznému zlepšení ve druhém poločase, kde dokázali vygumovat pětadvacetibodové manko!
Hosté se spoléhají především na své duo pivotů Lošonský - Sedmák, a právě tito borci zařídili během prvních tří minut vedení Sokolů 2:10, když Sedmák proměnil dvě trojky a Lošonský dva koše za dva body. Válečníci ale zabojovali, po čtyřech bodech Grunta a šestkách Šišky snížili na 8:13, trojka Pomikálka pak upravila na 11:15 a další trojka Žikly dokonce přitáhla Děčín na 14:15. Hosté si ale neustále drželi mírné vedení, které mělo minutu a půl před první přestávkou podobu 19:20. Poté ovšem Koloničný přidal dva body a Kantůrek svojí druhou trojkou upravil na 19:25. Zkraje druhé čtvrtky si vzal slovo hlavní rozehrávač Sokolů, Stamenkovič, a čtyřmi body zvedl náskok svého týmu na 19:29. Šoula pak náskok vyšponoval ještě trojkou, po níž se Válečníkům konečně také podařilo skórovat, když Šiška dal rovněž trojku - 22:32. Domácím se však v této části nedařilo střelecky, když to hodně zkoušeli za tři body, nefungovala jim ani obrana a soupeř toho dokonale využil. Po dalším koši Stamenkoviče to bylo 30:43, Šoula se Sedmákem zvedli rozdíl na 30:47 a přestože Šiška v závěru poločasu zaznamenal pět bodů, náskok Sokolů se po trojce Šouly vyšplhal na 35:54. Navíc v posledních vteřinách Kantůrek košem pečetil na poločasových 36:56
Ani start do druhé půle se Válečníkům nepovedl a Lošonský se Stamenkovičem zvýšili vedení hostů na 38:63. Manko 25 bodů však domácí nezlomilo, naopak je nabudilo a začali z něj umazávat. Žikla, Kroutil a Pomikálek trefili trojky, po kterých platil stav 47:66. Soupeř sice ještě dvakrát překonal dvacetibodovou hranici vedení, ale pak Pomikálek košem a Kroutil trojkou snížili na 54:70, následně zasmečoval Grunt, Kroutil po třech útočných doskocích Děčína přidal další trojku a rázem to bylo 59:70. Na druhé straně sice Peterka rovněž zaznamenal trojku, ale jeho spoluhráč Koloničný v závěru neproměnil ani jednu ze dvou šestek a Šiška střelou v posledních vteřinách upravil na 61:73. V úvodu poslední periody Válečníci znovu přitlačili na rozehrávku soupeře, donutili Stamenkoviče ke ztrátám a Ježek čtyřmi a Šiška dvěma body vrátili Děčín zpět do zápasu - 67:73. Následovala neurovnaná pasáž s řadou nepřesností na obou stranách, kterou ukončily až dva body Šouly, na něž však Pomikálek odpověděl trojkou - 70:75. A když vzápětí přidal Žikla další děčínskou trojku a Ježek zaznamenal dva body, bylo vyrovnáno na 75:75. Tři minuty před koncem základní hrací doby se znovu trefil Kroutil z trojkového perimetru a otočil na 78:77. Hradečtí sice díky koši Sedmáka a trojce Stamenkoviče utekli na 78:82, jenže Šiška kontroval trojku a Kotásek pátou děčínskou trojkou v této části odpověděl na koš Stamenkoviče s faulem - 84:85. Toho vzápětí fauloval Pomikálek a Stamenkovič poprvé a naposledy na čáře trestného hodu minul - 84:86. Po děčínském time-outu se dostal k míči Šiška a svým bezchybným nájezdem poslal duel do prodloužení - 86:86
V prodloužení začali lépe hosté, když Halada proměnil svůj útočný doskok ve dva body, ale na druhé straně odpověděl Grunt, Kotásek proměnil jednu šestku a Houška svým jediným košem v utkání posunul Děčín do vedení 91:88. Jenže Stamenkovič ukázal své kvality a čtyřmi body v řadě opět poslal Sokoly do vedení - 91:92. Na druhé straně měl pevné nervy Kroutil při trestných hodech (93:92), následně se hosté dopustili ztráty, kterou si pak přímo na palubovce ostře vyjasňovali Stamenkovič s Lošonským. Po neúspěšném útoku Děčína přišla další ztráta Hradce, Šiška byl faulován a jednou šestkou zvýšil na 94:92. Další trojka Stamenkoviče nebyla přesná, naopak trestné hody Kotáska ano - 96:92. Pak Šoula rovněž z čáry trestných hodů snížil na 96:94, následoval nesportovní faul Halady a Kroutil se Šiškou z šestek upravili na 99:94
Zápas přinesl dva rozdílné poločasy. V tom prvním se Děčínu dařilo držet krok jen v první čtvrtce, ve druhé zaostával ve střelbě i obraně, hořel také na doskoku (poměr doskoků byl 8:23!) a Hradec získal vysoké vedení. Po přestávce však Válečníci přidali v defenzívě, lépe si hlídali doskok, začali trefovat trojky a nakonec zápas vyhráli. Hosté dominovali na doskoku, kde vyhráli 35:51 a vytěžili z toho 16 bodů z druhých šancí. Naopak Válečníci byli lepší v asistencích (20:10), měli méně ztrát (8:16) a dali dvojnásobný počet bodů z brejků než soupeř (34:16).
Tahounem Děčína byl znovu rozehrávač Ondřej Šiška, jenž zaznamenal triple-double za 26 bodů, 10 asistencí a 11 získaných faulů a měl celkový rating 41. Kroutil přidal 17 bodů (trojky 4/6), Žikla navázal na dobrý výkon proti Olomoucku a zaznamenal 14 bodů (trojky 3/5). Dvojciferný počet bodů dali i Pomikálek a Ježek, Grunt a Kotásek zapsali shodně po 8 bodech.
Na straně hostí také dominoval rozehrávač, a to Peda Stamenkovič, autor 22 bodů, 8 doskoků a 7 získaných faulů, ale také 7 ztrát. Pivoti Lošonský a Sedmák dali po 16 bodech, Šoula nasbíral nenápadně 14 bodů. 

Trenéři po utkání
Lukáš Rovenský, asistent trenéra Královští Sokoli: "Jsme zklamaní. První půli jsme odehráli super a chtěli jsme to převést i do druhé. Bohužel se nám nepovedlo pár akcí, soupeř trefil pár těžkých střel, dostal se zpátky do zápasu a bohužel jsme to nedokázali překlopit na naší stranu. Největší faktor byly asi těžké střely Ondry Šišky." 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Na závěr se ten zápas hodnotí dobře. Ale tím, že v prvním poločasu jsme se v obraně skoro neúčastnili, tak to vítězství je skoro nezasloužené. Ale za druhou půli, kdy hráči ukázali velký charakter a prezentovali se výkonem, jaký bychom chtěli předvádět, jsme to překlopili na naší stranu. Pořád máme na čem pracovat, ty výpadky a situace se svěšenými hlavami se opakují."   

Hráči po utkání
Jiří Šoula, rozehrávač Královští Sokoli: „Těžko se to hodnotí. V prvním poločasu absolutně na koni, ve druhém mozkový zkrat. Samozřejmě něco se nepísklo, nelepilo nám jako v prvním, ale takový zkrat je moc - až tak, že se málem naši spoluhráči porvali na hřišti, to by se stát nemělo. Každý děláme chyby, ale v tu chvíli by se měli spoluhráči spíš podpořit. Na druhé straně, Děčín se při každé chybě podpořil, a to myslím, že ho dostalo k výhře."
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Dva rozdílné poločasy. První tragický, nic se nedařilo ani v obraně ani v útoku, hlavně doskok. Druhý jako by nastoupil jiný tým. Řekli jsme si k tomu své, zagresivnili jsme obranu, někteří hráči vystoupili ze svého stínu. A tak jsme to otočili."

BK ARMEX Děčín - Královští Sokoli 99:94 pp
Body Děčína: Šiška 26 (2x 3, 10 asistencí, 5 doskoků, 11 získaných faulů), Kroutil 17 (4x 3), Žikla 14 (3), Pomikálek 13 (3x 3, 8 doskoků), Ježek 10, Grunt 8 (7 doskoků), Kotásek 8 (1x 3), Houška 2, Mach 1.
Body Sokolů: Stamenkovič 22 (2x 3, 8 doskoků, 5 asistencí, 7 získaných faulů), Lošonský 16 (9 doskoků, 7 získaných faulů), Sedmák 16 (2x 3), Šoula 14 (2), Kantůrek 8 (2), Peterka 8 (2), Halada 4, Koloničný 4, Barač 2. 
Střelba za 2 body 23/40:22/47, za 3 body 13/39:10/25, TH 14/21:20/27. Doskoky 35:51 (útočné 10:15), asistence 20:10, ztráty 8:16, fauly 26:25.

Čtvrtiny: 19:25, 17:31, 25:17, 25:13 - 13:8

Rozhodčí: Matějek Ivor, Vondráček Marek, Kubiš Micha

Komisař: Hlaváček Pavel

 

PŘED UTKÁNÍM

Série domácích zápasů Válečníků pokračuje, tentokrát přiletí do ARMEX Sportcentra Královští Sokoli z Hradce Králové. Ti mají na svém kontě z dosud odehraných jedenácti zápasů pět výher, když vyloupili Ostravu, Svitavy i Olomoucko a doma pak překvapivě zdolali Pardubice. V posledním kole pak přehráli doma znovu Ostravu 99:91 (nejlepší střelci Sokolů: Lošonský 23, Stamenkovič 20, Sedmák 16). Bilance Sokolů ale mohla být ještě lepší, protože v Ústí padli těsně 76:75 a na USK rovněž prohráli malým rozdílem 95:93. Mezi pokořiteli Hradce je také Děčín, pro který je to zatím jediná výhra z palubovky soupeře.

Tým trenéra Lubomíra Peterky se opírá především o hru slovenských pivotů Pavola Lošonského a exděčínského Petera Sedmáka. Prvně jmenovaný dává v průměru 17,1 bodu a doskakuje přes sedm míčů na zápas. Druhý přidává 12,7 bodů a téměř pět doskoků. Třetím nejpřesnějším střelcem a dirigentem hry Sokolů je srbský rozehrávač Peda Stamenkovič, který má v průměru 8,5 asistence na zápas a k tomu střílí 11,3 bodu a doskakuje 5 míčů. Dalším dvojciferným střelcem je exděčínský hráč, Filip Halada, jenž má průměr 10,5 bodu na utkání. Těsně pod dvojcifernou hranicí je pak Ondřej Peterka, který dává 9,5 bodů. Klub po čtyřech kolech soutěže angažoval ještě jednu zahraniční posilu, kterou je srbský křídelník Nemanja Barač, jenž zatím zapisuje v průměru sedm bodů. Dalším hodně vytěžovaným hráčem je Jiří Šoula, jenž přišel do Sokolů z prvoligového Jindřichova Hradce.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Hradec Králové hraje velmi slušně. Z posledních tří zápasů urval tři vítězství. Pokusíme se vítěznou šňůru Hradce přetrhnout."

Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Ve středu nás čeká útočně dobře laděný tým z Hradce Králové, s nímž se střetáváme letos podruhé. V přímém souboji o místo v Top 8 nám jistě nedá nic zadarmo a bude chtít odčinit výsledek ze začátku soutěže. To ovšem nehodláme připustit a uděláme vše, co bude v našich silách, abychom z nadcházejícího duelu vyšli jako vítězové!"

Komisař: Hlaváček Pavel

Rozhodčí: Matějek Ivor, Vondráček Marek, Kubiš Michal

Odkaz na live stream ZDE

Odkaz na live statistiky ZDE

Vzájemný zápas v zákl. části:
Královští Sokoli - BK ARMEX Děčín 79:83
Lošonský 24, Halada 14, Stamenkovič 13 - Šiška 31, Ježek 19, Žikla 18.

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 33:9 5/2 9/3 0/0 2 6 8 0 2 1 0 2 3 14 13
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
13 - Filip Kroutil 26:7 2/1 6/4 4/3 2 1 3 0 2 0 0 2 2 18 17
21 - Martin Mach 7:1 1/0 1/0 4/1 0 0 0 0 0 0 0 2 2 -4 1
40:00 8/3 16/7 8/4 4 7 11 0 4 1 0 6 7 28 31

Královští sokoli

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Peter Sedmák 29:51 11/5 4/2 0/0 2 3 5 0 1 0 2 1 2 11 16
5 - Jiří Šoula 29:22 6/2 2/2 6/4 1 3 4 0 0 1 2 4 4 11 14
8 - Nemanja Barac 15:34 2/0 1/0 4/2 1 1 2 0 0 0 1 3 5 -4 2
9 - Lukáš Brožek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
15 - Ondřej Peterka 21:28 4/0 2/2 2/2 0 2 2 0 2 0 0 1 0 9 8
19 - Lukáš Kantůrek 8:48 2/1 2/2 0/0 0 0 0 0 1 0 1 0 2 5 8
21 - Tomáš Mráz 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
66 - Jan Koloničný 11:45 2/2 0/0 2/0 2 1 3 0 0 0 1 2 1 5 4
40:00 27/10 11/8 14/8 6 10 16 0 4 1 7 11 14 37 52
Nahoru