7. kolo

BK ARMEX Děčín vs NH Ostrava 94 : 75

1. čtvrtina
22 : 16
2. čtvrtina
24 : 18
3. čtvrtina
19 : 22
4. čtvrtina
29 : 19
25. 11. 2020, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy

Děčín: Šiška, Boyko, Ježek, Žikla, Pomikálek
Ostrava: Alleyn, Pumprla, Týml, Heinzl, Watermann

Válečníci po prohrách ve Svitavách a doma s Opavou získali velmi důležitou  výhru, když v dohrávce 7. kola porazili na své palubovce Ostravu. Oba týmy nastoupily nekompletní - domácím chyběl Martin Mach, hostům pak jejich nejlepší hráč, pivot Petr Bohačík.
Utkání nezačal Děčín úplně nejlépe, když třikrát minul střelu za tři body a dovolil soupeři naopak dvakrát skórovat za dva body - 0:4. Po dvou minutách ale zaznamenal první body Válečníků kapitán Ježek, který snížil na 3:4. Poté sice Američan Watermann košem s faulem zvýšil na 3:7, jenže Šiška s Ježkem vyrovnali, poté Kroutil se Šiškou otočili na 14:7 a Válečníci už vedení nepustili. Po druhé trojce Kroutila to bylo 19:10, po jedné šestce Kotáska a střelecky agilního Kroutila (v první čtvrtce dal 10 bodů) dokonce 22:10. Jenže Děčané, za které v tíživé podkošové situaci nastoupil také Robert Landa, se v závěru dopustili několika chyb a Ostrava korigovala na 22:16. Druhou desetiminutovky zahájily další trestné hody Watermanna, na které však odpověděl košem Pomikálek. A podobně to bylo i v dalším průběhu, kdy na bodové úspěchy hostů Válečníci vždy zareagovali stejně nebo lépe a pomalu si vybudovali vedení 31:22. Soupeř sice v polovině této části snížil na 31:26, jenže Kroutilova trojka a dva body Šišky byly proti dalšímu snižování náskoku - 36:26. V závěru první půle se do listiny střelců zapsali také Grunt i Boyko, šestky Pomikálka pak zvedly rozdíl na 46:32. Poslední slovo měl ale Watermann, který z trestných hodů upravil na 46:34
Začátky druhých poločasů se v posledních zápasech Děčínským příliš nevydařily, a tak se čekalo, jak to bude tentokrát. První body dal z trestných hodů sice Pumprla, na druhé straně ale rychle odpověděl Žikla, který poté přidal i trojku a díky těmto bodům se podařilo odrazit nápor Ostravy - 51:40. Hosté dál bojovali a snažili se manko snížit, což se jim několikrát povedlo, ovšem Válečníci vždy včas odpověděli, takže dvě minuty před poslední přestávkou vedli 58:47. Pak Nová Huť znovu zaútočila, a po trojkové trefě Alleyna to bylo už jen 61:55. Jenže Pomikálek dal koš, Šiška na rozdíl od Alleyna proměnil obě šestky a Děčín vedl po třech čtvrtinách 65:56. Také poslední periodu zahájily trestné hody Watermanna, Pomikálek ale ihned kontroval, k němu se přidali Ježek i Grunt, pak se po útočném doskoku prosadil také Skalička a Válečníci utekli na 73:58. Svěřenci trenéra Bálinta se ale nechtěli vzdát a šňůrou 0:7 trochu zabrnkali na nervy domácích. Naštěstí Kotásek elegantní střelou od koncové čáry snižování manka zastavil, kouč Bálint pak dostal technickou chybu za protesty a Kroutil potrestal tento prohřešek jednou šestkou. Navíc další děčínský útok přinesl trojku Pomikálka, který se střelecky chytil (v této čtvrtině dal nakonec 12 bodů) a náskok Děčína se vyšplhal na 79:65. Domácí  si pak už v pohodě hlídali své vedení, které v posledních vteřinách, po útočném doskoku vlastní nepřesné střely a dvou bodech, navýšil Boyko na 94:73. Poslední slovo měl sice Alleyn, ovšem jeho kosmetická úprava na 94:75 už Válečníkům nevadila.         
Děčín svého soupeře jednoznačně přestřílel (střely celkem 71:58), byl také výrazně lepší ve dvojkové střelbě, v trojkách to nešlo příliš ani jednomu týmu, ale Válečníci byli přece jen lepší. Ostrava si pomohla 23 šestkami z 31 pokusů. Na doskoku vyhráli domácí 44:31 (útočné 17:11), z čehož rezultovalo jejich 24 bodů z druhých šancí. Také měli lepší lavičku, jež dala 35 oproti 17 bodům ostravské. Válečníci vyrobili také méně ztrát, měli více asistencí a celkově bylo jejich vítězství, i díky solidní práci v obraně, zasloužené.
Válečníky bodově táhl ve druhém poločasu Pomikálek, autor 22 bodů, 8 doskoků a 5 získaných faulů, který proměnil všech svých sedm šestek. Hned za ním skončil Kroutil, jenž naopak dal 17 ze svých 21 bodů v prvním poločase. Dvoucifernými střelci byli také Šiška, Žikla a Ježek, což se odrazilo na konečné výhře. 
V dresu Ostravy byli nejlepší Zane Watermann (trestné hody 10/10!) a Dominik Heinzl, oba dali po 16 bodech. Američan Alleyn dal 14 bodů, Šmíd pak 12.

Trenéři po utkání
Peter Bálint, trenér NH Ostrava: "Několikrát jsme se dostali v utkání pod ztrátu deseti bodů a hráli jsme to, co bychom chtěli hrát. Pak ale přišly různé momenty, třeba naše chyby nebo jiné chyby, a soupeř toho okamžitě využil, čímž se dostal na plus deset a víc, a to ho uklidnilo. Zkrátka, když jsme se dostali na dostřel, vlastními chybami nebo jinými, jsme se nedokázali dotáhnout. To rozhodlo, v závěru už to bylo vabank, mi jsme neproměnili pár našich akcí a soupeř to potrestal trojkou nebo košem. Z naší strany to byl solidní zápas nějakých pětatřicet minut, pak jsme to chtěli zlomit, ale nepovedlo se. Samozřejmě, že nám chyběl také pivot Bohačík. Kvůli tomu jsme prohráli na doskoku s Děčínem, který letos prohrál v této statistice snad s každým. Bohačík, to je třináct doskoků do plusu, deset až dvanáct bodů do plusu, ale především klid a zkušenost."  
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Pro nás se nic nemění, musíme dál pracovat, protože jsme bití v mnoha ohledech, což se na mladém týmu hodně projevuje. Ale za vítězství jsme samozřejmě strašně rádi a využili jsme toho, že Ostrava přijela bez Petra Bohačíka, což je nejlépe doskakující a nejužitečnější hráč ligy. Bylo to znát a měli jsme sedmnáct útočných doskoků, což jindy nemáme. Po našem maratonu, kdy jsme v osmi dnech odehráli čtyři zápasy, nebyl náš výkon příliš dobrý. I proto si výhry vážíme. Dnes nám vypadl Mach z podkošové sestavy, proto jsme využili služeb Roberta Landy, který se sám nabídl a za jeho odehrané čtyři a půl minuty jsem rád. Všechny týmy v soutěži jsou zkušenější, než my, ale dnes se to při absenci Bohačíka vyrovnalo. Byly proti sobě dva týmy, které mají na soupisce řadu mladých hráčů, a kvůli tomu jsme ustáli nápor soupeře zkraje druhé půle, který jsme v jiných zápas neustáli a prohráli jsme. Jsem rád, že všichni mladí hráči dnes dostali "čuchnout"."   

Hráči po utkání
Filip Šmíd, křídlo, NH Ostrava: „Skóre dnes určitě neodpovídá průběhu zápasu. Odehráli jsme zde dobré utkání, jen na konci nám asi trochu chyběly síly. Také nám hodně na doskoku chyběl Petr Bohačík, což byla alfa a omega tohoto utkání. Děčín nás přeskákal jak při osobní, tak zónové obraně. Šťávu jsme měli tři čtvrtiny, pak jsme odešli.“
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „S jednadvaceti body? Spokojenost! S vítězstvím? Spokojenost! Řekl bych, že to byl náš nejlepší týmový výkon. Do zápasu jsme vstoupili s velikou energií a v celém průběhu nepřišel náš nějaký veliký kiks, po kterém bychom se dostali do bodové ztráty. Myslím si, že naše vítězství bylo zasloužené. Měli jsme v minulých zápasech veliké problémy se začátkem druhého poločasu, dnes jsme třetí čtvrtku opět prohráli, ale byl tam nějaký náš pokrok, takže se domnívám, že to bude další zápasy jen a jen lepší. Je také fajn, že se dnes do skórování zapojilo více hráčů. Hned je to lepší výsledek, hned zápas lépe vypadá.“

BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 94:75
Body Děčína: Pomikálek 22 (1x 3, 8 doskoků, TH 7/7), Kroutil 21 (3x 3), Šiška 12 (1x 3, 5 asistencí), Žikla 11 (1x 3), Ježek 10 (1), Grunt 7, Kotásek 5 (5 asistencí), Boyko 4, Skalička 2, Bobek 0, Vlasák 0, Landa 0.
Body Ostravy: Watermann 16 (6 doskoků, TH 10/10), Heinzl 16 (6 doskoků), Alleyn 14 (1x 3), Šmíd 12 (2), Pumprla 8 (4 asistence, 6 získaných faulů), Lukáč (1x 3), Týml 4, Havlík 0, Svoboda 0, Snopek 0. 
Střelba za 2 body 27/38:20/37, za 3 body 7/33:4/21, TH 19/27:23/31. Doskoky 44:31 (útočné 17:11), asistence 13:9, ztráty 12:18, fauly 28:26.

Čtvrtiny: 22:16, 24:18, 19:22, 29:19

Rozhodčí: Baloun Jan, Blahout Petr, Hartig Lukáš

Komisař: Hlaváček Pavel

PŘED UTKÁNÍM

Válečníci stihnou v listopadu ještě dohrávku 7. kola s Ostravou, která byla v původním termínu odložena kvůli koronavirové nákaze v týmu Nové Huti.

Ostrava odehrála před přerušením soutěže šest zápasů, v nichž měla vyrovnanou bilanci tří výher a tří porážek. Vítězství získala vždy na domácí palubovce, kde porazila USK Praha, svitavské Tury a Olomoucko 88:74. Po restartu KNBL hráli Ostravané zatím jen jednou, a to doma, kde přivítali v derby Opavu, která vyhrála 94:106, ale ještě na startu poslední čtvrtiny byl stav vyrovnaný 70:70 (nejlepší střelci Ostravy: Alleyn 30, Waterman 15, Bohačík 15). V sobotu 21. listopadu pak Ostrava absolvovala dohrávku 5. kola, ve které zajížděla na palubovku Kolína, kde nakonec prohrála 74:72 (nejlepší střelci Ostravy: Bohačík 19, Alleyn 14, Pumprla 13).

Ostravě se podařilo udržet před novou sezónou českou osu (Bohačík, Pumprla, Šmíd, Nábělek, Svoboda, Heinzl, Lukáč, Snopek, Týml, Havlík), ze které vypadl pouze Adam Choleva, jenž se ale stal asistentem trenéra Petera Bálinta. Dalším změnou, a to hodně čerstvou, je páteční odchod slovenského křídla Juraje Páleníka do Opavy, kterou trápí zranění.

Z kádru, tak jako téměř u všech týmů Kooperativa NBL, odešli cizinci, a to Newkirk, Holsey a Calloway. Nové Huti se však podařilo angažovat kanadského rozehrávače Justuse Alleyna a amerického pivota Zane Watermana. Z dorostu Prostějova pak přišel rozehrávač Adam Šiška, toho času zraněný bratr děčínského Ondřeje.    

Tahouny Ostravy jsou Justus Alleyn (17,1 bodu a 4,9 asistence na zápas), Petr Bohačík (15,7 bodu, 14,2 doskoku (!) a 7 faulů na utkání) a Zane Waterman (13,5 bodu a 8,7 doskoku na zápas). Dvouciferným střelcem je také Nábělek (11,0), který je však dlouhodobě mimo hru z důvodu zraněného kolene.

Zápas se hraje samozřejmě bez diváků, sledovat jej ale můžete on-line na webu TVCOM.cz. 

Absence a zranění: 
Trenér Tomáš Grepl bude v tomto utkání postrádat Martina Macha.

Ohlasy z děčínského týmu před utkáním:
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Ostrava ukazuje v průběhu sezóny slušnou výkonnost. Spoléhá na zahraniční hráče Alleyna s Watermannem. Velmi dobře hraje také Petr Bohačík. Musíme si pohlídat obranný doskok, abychom mohli uspět."
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Ve středu nás čeká nepříjemný soupeř, který zatím předvádí velmi dobré výkony potvrzené výhrami nad kvalitními týmy. My se budeme muset vypořádat s výškovou převahou soupeře a porvat se na doskoku. Věřím, že se vytavíme k co nejlepšímu výkonu a zahájíme vítězné tažení."

Rozhodčí: Baloun Jan, Blahout Petr, Hartig Lukáš

Komisař: Hlaváček Pavel

Odkaz na live stream ZDE.

Odkaz na live statistiky ZDE.

 

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 30:10 7/6 7/1 7/7 5 3 8 0 0 1 1 5 3 25 22
6 - Lukáš Bobek 4:34 0/0 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 1 0 1 -1 0
13 - Filip Kroutil 25:23 6/4 7/3 5/4 0 5 5 0 0 1 0 3 4 19 21
40:00 13/10 14/4 12/11 5 9 14 0 0 2 2 8 8 43 43

NH Ostrava

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Justus Alleyn 32:13 8/4 6/1 4/3 0 3 3 0 1 0 5 4 4 3 14
7 - Filip Šmíd 22:31 3/2 5/2 5/2 1 1 2 0 0 0 0 4 4 7 12
10 - Matěj Snopek 6:10 1/0 0/0 0/0 2 1 3 0 1 0 0 0 1 2 0
16 - Tomáš Havlík 2:31 0/0 0/0 0/0 1 0 1 0 0 0 0 0 0 1 0
18 - Štěpán Svoboda 3:29 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 -2 0
21 - Dominik Heinzl 24:37 9/6 0/0 6/4 2 4 6 2 0 0 0 4 5 18 16
24 - Dominik Lukáč 17:16 2/1 3/1 0/0 0 2 2 0 0 0 2 0 1 1 5
44 - Zane Haden Waterman 34:7 7/3 2/0 10/10 2 4 6 0 1 0 4 8 3 18 16
40:00 30/16 16/4 25/19 8 15 23 2 3 0 11 20 20 48 63
Nahoru