4. kolo

ERA Basketball Nymburk vs BK ARMEX Děčín 99 : 69

1. čtvrtina
31 : 13
2. čtvrtina
24 : 18
3. čtvrtina
19 : 14
4. čtvrtina
25 : 24
13. 01. 2021, 20:15 HOD. Sportovní centrum ČUS Nymburk

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Nymburk: Tůma, Palyza, Prewitt, Dalton, Zimmerman
Děčín: Šiška, Kroutil, Žikla, Pomikálek, Grunt

Válečníci podle očekávání nestačili v dohrávce 4. kola na domácí Nymburk, který hladce zvítězil. Děčín však nedovolil soupeři tak drtivou výhru jako v prvním vzájemném zápase, navíc mladíci Válečníků se v poslední čtvrtce ukázali ve výborném světle a Nymburské proháněli.
Nymburk začal duel lépe díky svým Američanům Prewittovi se Zimmermanem, kteří rychle zařídili vedení 9:3, které pak Tůma ze šestek navýšil na 11:3. Válečníci (bez kapitána Šimona Ježka) však rázně odpověděli, a v polovině této části se přitáhli na 13:11. Pak se ale přestalo dařit střelecky, naopak kvalitní domácí tým chytil střeleckou slinu a drtivým náporem vyhrál první čtvrtku 31:13. Tu druhou začaly čtyři body dalšího amerického borce ve službách Nymburku, Hardinga, pak se ovšem na druhé straně trefili Mach a Šiška a bylo to 35:18. Děčín se však dopouštěl řady ztrát (za první poločas 13), také prohrával na doskoku, a v pohodě hrající domácí odskočili na 47:20. Pak sice přišly slepené trojky Pomikálka a Kroutila, ale Harding kontroval pěti body v řadě a poločas skončil 55:31
Druhou půli zahájila trojka Kroutila, Děčín využil jisté nekoncentrovanosti domácích (Zimmerman během jednoho útoku získal 4 útočné doskoky, ale neproměnil ani jednu z pěti střel) a po pěti minutách to bylo  58:40. Pak navíc Mach parádním blokem zastavil Hardinga, ale po další děčínské ztrátě dal Tůma trojku a protrhl střelecké trápení Nymburku, který především díky Hardingovi vedl po třetí desetiminutovce 74:45. Trenér Tomáš Grepl už na konci třetí čtvrtky začal dávat prostor mladým hráčů, jenž se nabídnuté šance směle chopili a například Filip Sertič při své ligové premiéře dal hned trojku. V poslední periodě, již za rozhodnutého stavu, dostali prostor už jen děčínští mladíci, kteří překvapivě drželi krok s daleko zkušenějším soupeřem a ukázali, že basketbal rozhodně umí. Jako první skóroval Lukáš Bobek, když se trefil za tři body, poté se rozstřílel Nestor Boyko, jenž v této čtvrtině dal 13 bodů, z toho tři trojky (!), Sertič přidal čtyři body, Vlasák dal dva a zápas skončil po velmi sympatickém výkonu válečnického mládí 99:69
„Nechtěli jsme to podcenit, protože jsme věděli, že Děčín nedopustí podobně vysokou porážku jako v našem prvním vzájemném utkání. Výsledek o třicet bodů možná každý čekal, ale náš výkon v poslední čtvrtce nebylo to, co bychom chtěli předvádět. Musím dát kredit mladým hráčům Děčína, protože s námi drželi krok a chvílemi nás i přehrávali,“ chválil po utkání křídelník Nymburku, Martin Kříž.
Domácí tým přestřílel Válečníky především za dva body, kde vyprodukoval 57 střel a 30 z nich proměnil. Děčín naopak vystřelil třicetkrát, ale cíl našlo jen 14 střel. V trojkách byli naopak lepší Válečníci, kteří trefili 10 střel oproti osmi domácím. V trestných hodech byly oba týmy procentuelně úspěšné stejně, více bodů ale zaznamenal Nymburk. Tenpak jednoznačně kraloval na doskoku, dal více bodů z druhých šancí i brejků a měl úspěšnější lavičku, jež dala 56 bodů. Ani děčínská lavička ale nezahrála špatně a 33 bodů je solidních. Děčín bohužel srážely ztráty, kterých bylo 23.
Hlavní postavou Nymburku byl Harding, autor 24 bodů, Palyza přidal 11 a Prewitt 10 bodů. Zimmerman dal 8 bodů a k tomu připsal 10 doskoků (7 útočných). V dresu domácích se nakonec bodově prosadili všichni hráči.
Nejlepším hráčem Válečníků byl Filip Kroutil s 16 body, druhým pak překvapivě Nestor Boyko, jenž proměnil 3 trojky ze tří, dal obě šestky a jeden koš za dva body ze dvou pokusů - celkem tedy 13 bodů. Dvojciferným střelcem byl pak ještě Tomáš Pomikálek (10), Filip Sertič při své premiéře zaznamenal 7 bodů. 

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Jsme minus třicet, ale je to lepší výsledek, než tady uhrál třetí nejlepší celek francouzské ligy Dijon. To nás asi jediné může těšit. Výsledky jednotlivých čtvrtin nebyly zase tak špatné, mrzí mě konec první čtvrtiny, kdy nám skóre odskočilo na nějakých dvacet bodů. Poslední tři minuty jsme prohráli velkým rozdílem. Problémem bylo také dvacet tři ztracených míčů. Při takovém počtu nemáme šanci hrát vyrovnaně s týmem, jako je Nymburk. Pro nás to byla dohrávka, zápas, ve kterém jsme neměli moc co nabídnout. To je prostě fakt a realita. Pozitivum dnešního zápasu vidím v tom, že se na hřiště dostali mladí hráči a vyzkoušeli si, jaké to je hrát proti kvalitnímu týmu z Ligy mistrů. Pokud bychom srovnali oba vzájemné zápasy, tak v prvním se Nymburku dařilo velice dobře. I když jsme hráli na maximum svých fyzických možností, zápas se nám nevyvedl střelecky. Když především zahraniční hráči Nymburka chytnou slinu, a mají chuť hrát až do konce, je to pro nás velice složité. Dnešní zápas byl posun oproti tomu prvnímu, ale když vezmeme střeleckou úspěšnost Nymburka v obou zápasech, je rozdílná. Pokud nám Nymburk pomůže tím, že jeho střelecké procento není tak vysoké, máme šanci chvílemi si v utkání zahrát. Pavel Grunt dostal v prvním poločase ránu do ramene. Nechtěli jsme riskovat nějaké komplikace, proto v dalším průběhu už nenastoupil. Uvidíme později závažnost jeho zranění.“
Oren Amiel, trenér ERA Basketball Nymburk: „Nebyl to náš nejlepší výkon. Hráli jsme dobře, ale nebylo to nic extra. Byly tam věci, které musíme zlepšit. Po zápase s Dijonem v Lize mistrů před týdnem jsem cítil z hráčů, že nemají tolik energie. Hlavní je, že jsme to v klidu zvládli a nedošlo k žádným zraněním. Také jsme dali více šance mladým. Jerrick Harding kvůli zranění postrádal rytmus, ale sebevědomí nikdy neztratil a dnes to ukázal. Už se začíná zase dostávat do rytmu a potvrzuje, že je to pro nás unikátní hráč. Tým mu dnes pomohl a zásoboval ho míči, aby se chytil. To je speciální na našem týmu. Třeba proti Dijonu nebyl tolik vidět Vojta Hruban. Já se s ním o tom pak bavil a říkal mi: „Trenére, kluci hráli dobře, prosazují se ostatní, tak proč já bych se nutil do střel?“ A když tohle řekne lídr mužstva, něco to vypovídá o našem týmu a charakteru.“

Hráči po utkání
Filip Sertič, křídlo BK ARMEX Děčín: „Pro mě to byla obrovská zkušenost nastoupit po boku děčínských hráčů a ještě proti Nymburku. Osobně jsem si zápas užil. Dal jsem taky své první body. Chvilku jsem před střelou zaváhal, ale když jsem byl volný, musel jsem vystřelit. A vyšlo to! Nevím, co by trenér říkal, kdybych ten koš nedal, možná bych šel zpátky na lavičku. Celkově bych zápas hodnotil pozitivně. Naši mladí kluci předvedli, že mají hodně talentu. Škoda, že nám domácí utekli na začátku. Ve druhém poločase to byl dobrý zápas.“ 
Jerrick Harding, křídlo ERA Basketbal Nymburk: „Drželi jsme se našeho systému, ale v útoku to nebylo úplně ono. Spoustu věcí bychom měli dělat precizněji a s větší energií. Já se dnes cítil dobře a spoluhráči mi pomohli, abych si zvedl sebevědomí. Povzbuzovali mě, abych byl v útoku stále aktivní. Rozhodla už první čtvrtina. Basketbal je hra o bodových šňůrách, tam jsme ji udělali my a už nedovolili soupeři se vrátit. Drželi jsme se systému a vytvářeli na soupeře tlak.“

ERA Basketball Nymburk - BK ARMEX Děčín 99:69
Body Nymburku: Harding 24 (3x 3, 5 získaných faulů), Palyza 11 (2x 3), Prewitt 10 (1), Kříž 8, Obasohan 8, Zimmerman 8 (10 doskoků), Tůma 8 (2x 3), Rylich 6, Dalton 6, Kovář 6, Benda 2, Jirák 2. 
Body Děčína: Kroutil 16 (3x 3), Boyko 13 (3), Pomikálek 10 (1), Sertič 7 (1), Šiška 5 (1), Bobek 5 (1), Grunt 4, Kotásek 4 (4 asistence), Mach 2 (8 doskoků), Vlasák 2, Žikla 1, Rozsypal 0. 
Střelba za 2 body 30/57:14/30, za 3 body 8/25:10/29, TH 15/22:11/16. Doskoky 51:32 (útočné 22:7), asistence 17:13, ztráty 14:23, fauly 20:22.

Čtvrtiny: 31:13, 24:18, 19:14, 25:24

Rozhodčí: Blahout Petr, Kec Jakub, Pokorný Štěpán

Komisař: Andrle Petr 

PŘED UTKÁNÍM

Dalším ze série šesti venkovních zápasů v řadě bude pro Válečníky duel na palubovce mistrovského Nymburku. A to znamená tu nejtěžší možnou zkoušku v lize.

Nymburk totiž potvrzuje svoji dominanci v Kooperativa NBL, když se opět hřeje na 1. místě tabulky. Je pravda, že letos už jednou prohrál, a to na hřišti USK Praha 88:72, a několik zápasů vyhrál jen těsně, ale jeho kvalita je obrovská a už téměř 1 700 nastřílených bodů v 17 zápasech KNBL dává průměr necelých 100 bodů na zápas. V první desítce duelů hodnocených podle největšího počtu nastřílených bodů je Nymburk hned šestkrát; drží i rekord tohoto ročníku, a to 120 bodů, jež doma nasypal Královským sokolům (nejlepší střelci Nymburku: Palyza 24, Obasohan 13, Harding 12).

Úřadujícímu českému mistru se daří také v Lize mistrů, kde sice v základní skupině B prohrál první zápas na půdě francouzského Dijonu 85:61, ale pak dvakrát porazil kyperský Keravnos (96:69 a 69:112), v prodloužení udolal i turecký Tofas Bursa (93:96) a naposledy smetl doma Dijon 94:54 (nejlepší střelci Nymburku: Obasohan 20, Harding 14, Zimmerman 12). Těmito výhrami se výrazně přiblížil postupu do vyřazovací části soutěže. 

Nymburk má opět velmi silný a vyrovnaný kádr, který dokáže drtit soupeře po celých čtyřicet minut stále stejnou intenzitou. Zatím nejlepším střelcem týmu je americký rozehrávač Jerrick Harding (15,9 bodu), který se po zranění vrátil na sklonku minulého roku zpět do kádru. Druhý je americký křídelník Omar Prewitt (14,4), třetí Vojtěch Hruban (14,1). Výbornými výkony se prezentují i nové posily týmu, belgický rozehrávač Retin Obasohan (13,3) a Lukáš Palyza (13,3), jenž přestoupil z Olomoucka. Radno ale není dávat prostor ani dalším hráčů, jako jsou Dalton, Kříž,Zimmerman, Benda nebo Kovář. A zápas v Děčíně ukázal, že i nymburští mladíci jsou nebezpeční - Tůma dal Válečníkům 14 a Rylich 11 bodů.

Zápas Nymburk - Děčín bude vysílat Česká televize, začátek je tak netradičně ve 20.15 hodin.

Trenér Grepl do středečního utkání nadále nepočítá s Jakubem Skaličkou léčícím zraněný kotník, nastoupit nemůže ani kapitán Šimon Ježek, který si v Ostravě poranil stehno. Do Nymburka neodcestuje ani Jakub Houška (pochroumané rameno z Opavy) a ani Robert Landa. 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Hrajeme v Nymburku, který naprosto zaslouženě vede ligovou tabulku. Tým Nymburka tvoří kvalitní cizinci a čeští reprezentanti, kteří nás vyškolili v našem posledním vzájemném zápase. Chceme podat mnohem lepší výkon a uhrát lepší výsledek, než v našem posledním utkání s mistrem ligy."
Pavel Grunt, pivot BK ARMEX Děčín: "Ve středu jedeme na půdu mistra ligy do Nymburka. V domácím zápase nás Nymburští přehráli ve všech aspektech hry, a na nás je v odvetném zápase ukázat, že jsme s nimi schopni hrát vyrovnanou partii. Samozřejmě je zde znát velký nedostatek zkušeností v našem týmu, ale my se nesmíme ničeho bát a hrát naši hru. Doufám, že se nám tento zápas podaří lépe a divákům u televizních obrazovek se bude líbit."

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - ERA Basketball Nymburk 53:115
Kroutil 14, Ježek 13, Pomikálek 7 - Tůma 14, Dalton 14, Benda 14. 

Odkaz na live statistiky ZDE

Odkaz na live stream ZDE

Komisař: Andrle Petr

Rozdočí: Blahout Petr, Kec Jakub, Pokorný Štěpán

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 21:1 3/2 5/1 3/3 1 4 5 0 0 0 1 4 2 11 10
6 - Lukáš Bobek 17:10 1/1 2/1 0/0 0 3 3 0 3 1 1 2 1 11 5
13 - Filip Kroutil 25:9 5/3 6/3 1/1 1 2 3 0 1 2 1 3 1 18 16
17 - Lukáš Rozsypal 5:19 0/0 2/0 0/0 0 0 0 0 1 0 1 0 0 -2 0
21 - Martin Mach 22:49 4/1 1/0 0/0 1 7 8 1 0 0 2 1 4 2 2
40:00 13/7 16/5 4/4 3 16 19 1 5 3 6 10 8 40 33

ERA Basketball Nymburk

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
3 - Omar Prewitt 17:37 3/3 4/1 1/1 0 2 2 1 4 1 1 1 1 14 10
4 - Petr Benda 14:26 2/1 0/0 0/0 0 4 4 0 0 0 0 1 2 4 2
11 - Jerrick Harding 18:22 10/6 5/3 7/3 0 0 0 0 2 3 0 5 3 21 24
15 - Stephen Zimmerman 13:57 9/3 0/0 4/2 7 3 10 1 0 1 2 3 1 12 8
20 - Hayden Dalton 20:4 5/2 2/0 2/2 0 6 6 0 3 1 2 1 3 7 6
21 - Luboš Kovář 14:1 5/3 1/0 0/0 2 2 4 0 1 0 0 0 0 8 6
23 - Lukáš Palyza 21:25 2/1 7/2 3/3 2 0 2 0 0 1 3 2 1 6 11
31 - Martin Kříž 17:31 6/4 1/0 0/0 4 5 9 1 4 2 1 1 3 18 8
32 - Retin Obasohan 19:49 6/3 1/0 3/2 1 2 3 0 1 2 3 3 3 6 8
73 - František Rylich 13:25 5/3 1/0 0/0 0 2 2 0 0 1 0 0 1 5 6
98 - Jakub Tůma 20:10 0/0 2/2 2/2 0 1 1 0 2 4 2 3 1 15 8
40:00 53/29 24/8 22/15 16 27 43 3 17 16 14 20 19 116 97
Nahoru