11. kolo

BK ARMEX Děčín vs BK Opava 65 : 63

1. čtvrtina
20 : 8
2. čtvrtina
16 : 26
3. čtvrtina
20 : 13
4. čtvrtina
9 : 16
03. 12. 2022, 17:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič
Opava: Farský, Zbránek, Slavík, Švandrlík, Mokráň

Válečníci zastavili sérii tří porážek, když v nepříliš pohledném utkání porazili Opavu. Ta sice přijela bez rozehrávačů Jakuba Šiřiny a Radovana Kouřila, chyběl jí rovněž pivot Dontay Bassett, ale i bez těchto hráčů je pořád velmi silná. A to se potvrdilo v závěru duelu, kde Slezané mohutným finišem vyrovnali, jenže pak už nenašli odpověď na body děčínského rozehrávače AJ Waltona.
Domácí hráči začali zápas skvěle, když Nichols proměnil dvě šestky a Svoboda přidal trojku - 5:0. Na druhé straně kontroval slovenský pivot Mokráň košem, ale Josipovič vzápětí zapsal dva body a Nichols přihodil další trojku - 10:2. To byl signál pro opavského kouče Czudka, že si má vzít oddechový čas, ale ani po jeho vypršení se hra Slezanů nezlepšila a Josipovič a Pomikálek zvýšili na 14:2. Pak se začalo na palubovce tvrdě bojovat a skóre se měnilo už jen pomalu. Čtyři minuty před první přestávkou dal Nichols svoji druhou trojku a bylo to 18:6, ve zbylém čase už padl na každé straně jen jeden koš, takže první čtvrtka skončila výsledkem 20:8. Kdo si myslel, že Válečníky čeká snadná cesta za výhrou, byl rychle vyveden z omylu hned v úvodu druhé desetiminutovky, kdy se Slezané za dvě minuty šňůrou 0:9 vrátili do zápasu - 20:17. Naštěstí poté trefil Svoboda svoji druhou trojku a trochu domácí tým uklidnil - 23:17. Následovala další pasáž, v níž se střelecky nedařilo ani jednomu ze soupeřů, až Svoboda dvěma body ukončil toto trápení - 25:17. Ve druhé půlce této čtvrtky byli úspěšnější hosté, a po koši Kvapila ztráceli už jen dva body - 29:27. Následně však Pomikálek ukázal přesnou mušku při trojce a Kroutil proměnil všechny šestky po faulu na svoji osobu při trojkové střele - 35:29. Jenže v poslední minutě první půle trefil trojku opavský Zbránek, jeho parťák Mokráň přidal dvě šestky, a tak se do kabin šlo za vlastně vyrovnaného stavu 36:34.   
Druhý poločas bodově zahájil do té doby bodově mlčící Walton, Macháč vzápětí přidal dva body a následně Walton zvýšil na 42:34. Trenér Opavy si opět vybral oddechový čas, protože jeho svěřencům se nedařilo. A nedařilo se dál, až po dlouhých čtyřech minutách snížil Mokráň z trestných hodů na 42:36. Tuhá bitva mnoho krásy nepřinášela, Válečníci ale dokázali být produktivnější, a po šestkách Pomikálka, smeči Svobody a trojce Pomikálka vedli opět dvojciferným rozdílem 49:38. Ve hře obou týmů bylo hodně nepřesností, a tak skóre rostlo jen pomalu, a dost často po šestkách. V závěru této čtvrtiny zapsal Pomikálek trojku a posunul náskok Válečníků na 56:45, opavský Kvapil však stihl v poslední vteřině snížit na 56:47. Poslední perioda začala opět oboustrannými nepřesnostmi a dalším opavským time-outem. Po něm faulovaný Nichols proměnil jeden trestný hod a Děčín vedl 57:47. Opava však dál bojovala, nedávala Válečníkům ani centimetr palubovky zadarmo, takže po pěti minutách hry byl stav 59:50. Pak ovšem chytil střeleckou slinu hostující Slavík, který nejprve po koši s faulem snížil na 59:53, po jeho trojce to bylo 63:58, po dvou šestkách 63:60 a děčínská hala začala tušit drama. To také přišlo, kdy Slavík necelou minutu před koncem trefil trojku a vyrovnal na 63:63. Po děčínském oddechovém čase se prodral do zakončení Nichols, ale nebyl úspěšný, na druhé straně pak minula cíl trojka Švandrlíka. A tak rozhodnutí přinesl nájezd Waltona, po kterém přišel time-out Opavy i Děčína. To zbývaly do konce už jen tři vteřiny a hosté v nich už nestihli vystřelit - 65:63.
Zápas byl jako na houpačce, kdy domácím patřily liché čtvrtiny a hostům ty sudé. Oba týmy nebyly v příliš veliké střelecké pohodě - Děčín měl úspěšnost za 2 body jen 34%, Opava 43%. V trojkách byli naopak lepší Válečníci (7/18), soupeř dal jen 5 trojek z 22 pokusů (22%). V šestkách to bylo poměrně vyrovnané - 18/25:16/21. Na doskoku vyhráli Slezané 35:43, z čehož vytěžili 14 bodů z druhých šancí (Děčín zapsal jen 2 body). Děčín měl naopak méně ztrát (15:21), byl lepší v rychlém protiútoku (15:8) a měl více zisků (14:9). Díky absencím Opavy skončil souboj laviček téměř nerozhodně 12:15.
Bodovým lídrem Děčína byl kapitán Tomáš Pomikálek s 15 body, druhým nejlepším střelcem byl Svoboda s 12 body. Nichols si připsal 11 bodů a 6 zisků, Walton, který zařídil posledních šest děčínských bodů, dosáhl na 10 bodů a 9 asistencí. Nejvíce doskoků měl Macháč, a to sedm. 
Opava měla nejlepšího střelce ve Slavíkovi, který díky skvělému výkonu v závěru utkání zapsal 18 bodů. Kvapil přidal 11 a Farský 10 bodů. Mokráň dal 8 bodů a doskočil 8 míčů stejně jako Kvapil.  

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Nám seděly perfektně liché čtvrtiny, kde jsme podali velmi dobrý výkon. Ty sudé jsme ale byli špatní především v obraně. Jsem rád, že jsme zlepšili procento trestných hodů, to je fajn. Já chci hlavně poděkovat klukům, že šli hrát i se zdravotními obtížemi, které máme. Za to jim patří kredit. Jsem rád, že jsme nakonec vyhráli, protože takhle vést celý zápas, to by byla škoda prohrát. Opava má i s těmi absencemi velmi dobrý tým a výborné hráče. Já bych radši, aby tady Šiřina hrál. Teď se musíme zregenerovat a připravit na Pardubice."
Petr Czudek, trenér BK Opava: "V prvé řadě gratulace Děčínu k vítězství, my jsme dnes víc bojovali než hráli basketbal. Těžko jsme se dostávali do setů, hráči ale hráli na nezvyklých pozicích. Děčín měl liché čtvrtiny, my sudé, vrátili jsme se do hry, mohli jsme i vyhrát. Na druhou stranu Děčín vedl celý zápas, asi by to ani nebylo spravedlivé."

Hráči po utkání 
Tomáš Jansa, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Jsem rád, že jsme vyhráli a zvládli to. Zase koncovka, tentokrát se šťastným koncem. Odvděčili jsme se fanouškům, hraje se s nimi v zádech lépe. Připravovali jsme se na plnou sestavu, byla to změna. Ze začátku jsme se vypořádávali dobře, pak to šlo hůře, ale skvělá výhra."
Luděk Jurečka, křídlo BK Opava: "Přijeli jsme bez tří hráčů základní rotace, bez rozehrávačů, a věděli jsme, že to bude těžké, ale přesto jsme nic nevzdávali. Chybělo pak málo, měl jsem tu trojku na konci zvednout. Myslím, že domácí k tomu nepřistoupili zodpovědně, měli stále polštář, my jsme se dotahovali, ale nepovedlo se to dotáhnout." 

BK ARMEX Děčín - BK Opava 65:63
Body Děčína: Pomikálek 15 (3x 3), Svoboda 12 (2x 3), Nichols 11 (2x 3, 6 zisků), Walton 10 (9 asistencí, 2 zisky), Josipovič 5, Kroutil 3, Žikla 3, Macháč 2 (7 doskoků), Mach 3, Jansa 2.
Body Opavy: Slavík 18 (3x 3, 4 zisky), Kvapil 11 (8 doskoků), Farský 10 (6 doskoků, 6 asistencí), Mokráň 8 (8 doskoků), Švandrlík 7 (1x 3), Zbránek 5 (1), Dragoun 2, Mička 2, Jurečka 0.
Střelba za 2 body 13/38:16/37, za 3 body 7/18:5/22, TH 18/25:16/21. Doskoky 35:43 (útočné 10:16), asistence 15:15, ztráty 15:21, fauly 26:20.

Čtvrtiny: 20:8, 16:26, 20:13, 9:16

Rozhodčí: Kučírek Martin, Vošahlík Marek, Ulrych Lukáš

Komisař: Šikner Roman         

Diváci: 720 

 

PŘED UTKÁNÍM

Tečku za první polovinou základní části udělají basketbalisté Děčína domácím zápasem s Opavou, ve kterém se pokusí zastavit sérii tří porážek v řadě. Ale Slezané patří k tomu nejlepšímu v české lize a Válečníky tak čeká těžký úkol.

Opavu v letní pauze opustil švédský obr Markusson i Američan Gumbs, velikými ztrátami pak byly odchody Martina Gniadka a Radima Klečky. Prvně jmenovaný se vrhl do obchodu s fotovoltaikou a tepelnými čerpadly, druhého nepustily na palubovku zdravotní problémy. Osa týmu však zůstala. V sestavě jsou nadále Šiřina, Kouřil, Zbránek, Slavík, Švandrlík, Jurečka, Kvapil, Dragoun a Mička. Díry v sestavě pak zacelil americký pivot Dontay Elijah Bassett, slovenský power forward Jakub Mokráň, křídelník Radek Farský, jenž dorazil z USK Praha, a mladý pivot Adam Robenek.

Tým trenéra Petra Czudka začal sezónu startem ve Federálním poháru, kde ani jednou neprohrál, postupně se probojoval až do finále, v němž zdolal slovenské Levice 73:71. Dále se Opava účastní FIBA Euro Cupu, kde měla v základní skupině D nakročeno k postupu, ale zamotanost celé situace našla rozuzlení ve středečních duelech. Skupina skončila málo vídaným stavem, kdy všechna čtyři družstva mají vyorvnanou bilanci 3-3. Jelikož na vzájemné souboje se rozhodovat nešlo, na řadu přišlo celkové skóre, které posílá do dalších bojů z prvního místa kyperský Keravnos a z druhého slovenského mistra z Levic. Právě tam zakončila Opava své letošní mezinárodní působení, kdy ještě v poločase vedla 42:54 a živila naděje, ale nakonec padla 94:80 (kdyby prohrála o 7 a méně, postupovala Opava).

Ligu začali Slezané domácí prohrou s Nymburkem, následovaly však výhry v Kolíně, na Slavii Praha, v Hradci Králové a dvě domácí výhry nad USK Praha a Brnem. Pak ale přišel šok, když Opava prohrála v Olomoucku 92:84, následně nezvládla (bez rozehrávače Šiřiny) ani domácí duel s Pardubicemi, jež zvítězily 75:82 (nejlepší střelci Opavy: Farský 21, Mokráň 17, Basset 10).  

Opavu táhne dvojice zahraničních podkošových hráčů - Basset dává v průměru 17 bodů a doskakuje osm míčů na zápas, Mokráň má průměr 16,1 bodu a 7 doskoků. Za nimi je rozehrávač Jakub Šiřina, který zapisuje 13,8 bodu, 4 doskoky a sedm asistencí na utkání. Ale pozor si Válečníci musí dát na všechny hráče Opavy, protože každý z nich dokáže být nebezpečný.

Důležitým aspektem na sobotu bude zdravotní stav Děčína, který se poslední duely potýkal s absencemi kvůli zraněním a nemocem. Otazníky visí nad starty: 
- Matěje Svobody (zranění kolene z utkání s Nymburkem)
- Tomáše Pomikálka (svalové zranění z utkání z Olomouce)
- Lukáše Bobka (nemoc)

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Opava hraje jako vždy vynikající sezónu. Podkošoví skóreři Bassett s Mokráněm do opavského systému skvěle zapadli. Náš soupeř výborně doskakuje a pro nás bude velká výzva útočný doskok zastavit. Velmi nepříjemná je trojková palba Opavy, kde nás může nachytat každý její hráč. Chceme předvést lepší výkon než v posledních utkáních."
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: "V sobotu k nám zavítá dlouhodobě jeden z top týmu v lize - Opava, který má jádro českých hráčů hrajících pospolu již pěknou řádku let, doplněnou o velice kvalitní zahraniční hráče. I přes současné zdravotní problémy se budeme snažit na zápas připravit co možná nejlépe a pokusíme se přetnout sérii tří smolných porážek z posledních zápasů. Věřím, že po delší době bez zápasu doma se nám podaří vyprodat halu a diváci nás povedou k vítěznému konci."

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video
ZDE.

Komisař: Šikner Roman

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 32:31 5/1 5/3 4/4 1 4 5 0 0 0 3 4 1 14 15
11 - Matěj Svoboda 33:13 7/2 7/2 5/2 0 5 5 1 3 0 5 2 2 3 12
13 - Filip Kroutil 23:7 2/0 0/0 4/3 1 0 1 0 1 1 2 2 2 1 3
14 - Petr Macháč 12:43 3/1 0/0 0/0 2 5 7 0 0 0 0 0 5 2 2
17 - Lukáš Rozsypal 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
19 - Tomáš Jansa 10:55 1/1 1/0 0/0 1 0 1 0 1 2 0 1 2 4 2
21 - Martin Mach 4:39 3/1 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 0 1 2
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 30:48 10/4 2/0 2/2 0 5 5 0 9 2 2 2 3 15 10
55 - Igor Josipović 18:31 5/2 0/0 2/1 2 1 3 0 0 2 0 3 3 6 5
40:00 36/12 15/5 17/12 7 21 28 1 14 7 12 14 18 46 51

BK Opava

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
4 - Rostislav Dragoun 20:56 3/0 0/0 2/2 2 1 3 0 1 0 3 2 1 1 2
8 - Jan Švandrlík 20:13 3/2 5/1 0/0 2 1 3 0 1 0 0 0 3 3 7
9 - Filip Zbránek 16:26 3/1 3/1 0/0 0 0 0 0 0 1 1 0 4 -3 5
12 - Miroslav Kvapil 23:56 8/5 0/0 2/1 2 6 8 0 2 3 2 1 3 16 11
18 - Jakub Mokráň 22:30 6/2 2/0 6/4 2 6 8 0 1 1 2 8 2 14 8
23 - Luděk Jurečka 23:47 1/0 2/0 1/0 0 0 0 0 2 0 3 2 1 -4 0
33 - Jakub Slavík 27:45 5/2 6/3 5/5 1 2 3 0 2 3 4 5 1 20 18
84 - Radek Farský 30:30 7/3 4/0 5/4 2 4 6 0 6 1 3 6 4 13 10
40:00 36/15 22/5 21/16 11 20 31 0 15 9 18 24 19 60 61
Nahoru