5. kolo

BK ARMEX Děčín vs SK Slavia Praha 80 : 63

1. čtvrtina
22 : 16
2. čtvrtina
19 : 20
3. čtvrtina
18 : 16
4. čtvrtina
21 : 11
19. 10. 2022, 17:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Walton, Nichols, Kroutil, Svoboda, Pomikálek
Slavia: Dworsky, Rožánek, Páleník, R. Pumprla, Jelínek 

Válečníci si po smolné prohře v Kolíně ihned spravili chuť, když na domácí palubovce porazili nováčka soutěže, Slavii Praha. Ta však zaslouží kredit, protože tři čtvrtiny držela s Děčínem krok a odpadla až v poslední desetiminutovce.  
Úvodní body duelu dal slávistický Jelínek, ale Nichols ihned odpověděl košem s faulem. Hosté se pak ještě radovali z vedení po bodech Dworskyho, ale Svoboda košem a trojkou poslal Válečníky do vedení 8:4, ovšem slávisté (bez Pavla Pumprly a Kheila) po trojce Páleníka šli znovu do mírného vedení 10:11. Proti tomu byli ale Svoboda s Nicholsem, kteří otočili na 15:11 a Děčín už pak své vedení až do konce střetnutí nepustil. Válečníci vedli po koších Žikly a Waltona 20:11, resp. 22:13, ovšem poslední slovo měl pivot Bruner, který po koši s faulem pečetil na 22:16. Druhou čtvrtku zahájila jedna šestka Nicholse, hosté ale ihned odpověděli a neustále se drželi v těsném závěsu. Po dalším koši s faulem Svobody to sice bylo už 35:25, jenže Dworsky a Jelínek přitáhli Slavii minutu před poločasem na 39:36. Další útok Pražanů ovšem zastavil zisk Nicholse, který si pak zasmečoval a upravil na poločasových 41:36.
Druhý poločas bodově zahájil Pomikálek, po třetí tříbodové akci Svobody to bylo 46:38 a zdálo se, že Válečníci by mohli jít do trháku. Opak byl však pravdou. Slavia díky pěti bodům Rožánka a koši Jelínka stáhla manko na jediný bod - 46:45. Překlopení vedení na stranu hostů ovšem odmítly dva body Kroutila, poté se prosadili i Josipovič, Pomikálek a Svoboda, čímž se náskok Děčína opět vyšplhal na osm bodů - 55:47. Soupeř pak v závěru ještě jednou zazlobil, ale koš Kroutila znamenal vedení Válečníků před poslední periodou 59:52. A závěrečná čtvrtina ukázala sílu Děčína. Raketový nástup zahájily dva body Pomikálka, poté přišly čtyři body Macha, následně Pomikálek po asistencích Nicholse přidal trojku a koš, takže Válečníci během dvou minut vedli 70:54. Domácí si pak pomáhali dobrou obranou, vyráželi do rychlých protiútoků a tři minuty před koncem vedli po dvoubodové trefě Waltona 79:60. Dál se skóre už vlastně příliš neměnilo, protože se našli jen dva střelci. Rožánek trojkou snížil na 79:63, tečku za zápasem pak udělala jedna šestka Macháče - 80:63.    
Slavia zanechala na děčínské palubovce dobrý dojem a určitě brzy rozmnoží počet svých výher. O výhře Válečníků rozhodla důraznější obrana a agresivnější pojetí hry. Také se jim více dařilo při střelbě za dva body, kde měli úspěšnost 61%. V trojkách to byla remíza 4:4, v šestkách byli sice přesnější hosté, ale domácí jich házeli více. Děčín byl lepší na doskoku (43:30), dal více bodů z druhých šancí (20:6), měl více asistencí (16:9), ale především drtil obranu Slavie rychlými brejky (19:2). Také v souboji laviček slavili domácí, a to 18:14.
Bodovým tahounem Děčína byl tentokrát Matěj Svoboda, autor 22 bodů, který proměnil 8 dvojek z 11 pokusů a všechny tři šestky. K tomu doskočil ještě 8 míčů a měl nejvyšší rating (30) ze všech hráčů na hřišti. Kapitán Pomikálek nasázel soupeři 14 bodů, Kroutil přidal krásných 12 bodů, Nichols zapsal 10 bodů a 8 asistencí. Důležité body ale dávali také Mach, Macháč i Walton, všichni se pak podepsali pod dobrou obranou, která dovolila soupeři jen 63 bodů.
Slavii nejvíce sytil americký rozehrávač Dworsky (20), druhým dvojciferným střelcem byl Rožánek s 16 body. Pivot Bruner zapsal jen 9 bodů, Jelínek přihodil osm bodů. Radek Pumprla zůstal na nule.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Věděli jsme, že to takhle bude, připravoval jsem hráče na to, že Slavia se nás bude držet. Ostatně, měli jsme zkušenost z Federálního poháru, kde jsme zápas vyhráli až se štěstím v prodloužení. Tentokrát jsme to ale zvládli mnohem lépe, přestože Slavia se dotáhla ve třetí čtvrtině na rozdíl jediného bodu. My jsme ale nepovolili soupeři překlopit skóre na svoji stranu, a v poslední čtvrtce jsme už náš náskok jen navyšovali. Bylo to tím, že jsme ještě přidali v obraně, což umíme, a vyhráli jsme vyšším rozdílem, za což jsme hrozně rádi. Důvodem vítězství bylo to, že jsme pokryli dobře střílející Slavii, která nám dala jen čtyři trojky, také se nám ve druhé půli dařilo bránit pod košem, kde jsme nedostávali tolik jednoduchých košů. A jakmile soupeř nedal koš, hráli jsme rychle dopředu, což potřebujeme."
Pavel Beneš, trenér Slavia Praha: "Gratuluji domácím k naprosto zaslouženému vítězství, byli po celou dobu utkání o pár bodů vpředu. Jsem velmi rozezlen na své hráče, protože se zřejmě uspokojili tím, že máme v tabulce už dvě výhry. To, jak přistoupili k utkání, přestože nám chyběli tři až čtyři hráči, je naprosto neuvěřitelné. Tohle nemohu respektovat. Naši hráči nehráli kontaktně, nehráli fyzický basketbal. Jsme nováček a musíme bojovat v každé minutě s každým soupeřem. Domácí nebyli lepší o dvacet bodů a hráči to ode mě pocítí."

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: "K zápasu jsme přistupovali s velikým respektem, protože jsme se se Slavií už dvakrát potkali v přípravě a vždy to skončilo remízou. První zápas se kvůli špatné palubovce ukončil po třech čtvrtinách za nerozhodného stavu, tady doma jsme se Slavií hráli ve Federálním poháru opět nerozhodně a porazili ji až v prodloužení. Slavia tedy měla náš respekt a šli jsme do zápasu naplno. Stejně jako v předchozích zápasech podle mého rozhodla naše fyzička, když jsme v poslední čtvrtině dokázali udržet vysokou energii a zápas tam definitivně zlomili v náš prospěch. Díky dobré obraně jsme hráli rychle dopředu, snadno skórovali a nedovolili jsme Slavii se vrátit do zápasu."
Róbert Rožánek, rozehrávač Slavia Praha: "Určitě jsme chtěli zápas zvládnout jinak, než jak jsme ho nakonec zvládli. Prohráli jsme o dost bodů. Domácí byli agresivnější a chtěli vyhrát víc, než náš tým, což se jim nakonec podařilo. Nám se nepovedly nějaké akce, dali jsme hlavy dolů a domácí hnáni svými fanoušky šli za výhrou. Pak už bylo těžké se vrátit."

BK ARMEX Děčín - Slavia Praha 80:63
Body Děčína: Svoboda 22 (1x 3, 8 doskoků, 2 zisky, 4 získané fauly), Pomikálek 14 (1x 3, 7 doskoků), Kroutil 12 (2x 3), Nichols 10 (8 asistencí), Mach 6, Macháč 5, Walton 4 (4 asistence, 4 získané fauly), Žikla 4, Josipovič 3, Bobek 0, Rozsypal 0.
Body Slavie: Dworsky 20 (4 asistence), Rožánek 16 (2x 3), Bruner 9 (1), Jelínek 8, Páleník 5 (1), Sýkora 5 (9 doskoků), R. Pumprla 0, Olejník 0, Benák 0.                             
Střelba za 2 body 29/47:22/46, za 3 body 4/19:4/16, TH 10/16:7/10. Doskoky 43:30 (útočné 16:9), asistence 16:9, ztráty 12:11, fauly 16:19.

Čtvrtiny: 22:16, 19:20, 18:16, 21:11

Rozhodčí: Blahout Petr, Linhart Tomáš, Výborný Dominik

Komisař: Šikner Roman         

Diváci: 710 

PŘED UTKÁNÍM

Dalším soupeřem Válečníků bude nováček ligy, který se do Kooperativa NBL dostal po 24 let dlouhém čekání a nelehkém putování druhou nejvyšší českou soutěží. 
V základní skupině Západ vyhrála Slavia 17 z 18 zápasů (prohrála pouze v Litoměřicích), a z prvního místa postoupila do skupiny o 1. - 6. místo, kam se dostaly první tři týmy ze skupin Západ a Východ. Ty se utkaly každý s každým dvoukolově a Pražané tuto část opět vyhráli s jedinou prohrou, a to od svitavských Turů. Pak přišlo play-off, kde slávisté vyřadili Basket Brno U23, Nový Jičín a ve finále si to rozdali s píseckými Sršni. Ti sice vyhráli první zápas na Edenu, ale doma padli a série se vrátila do Prahy. Třetí zápas byl napínavý a rozhodl ho vteřinu před koncem Radek Pumprla střelou za dva body - 89:87. Do baráže tak vyrazila Slavia, která zde vyzvala poslední tým loňské KNBL, Jindřichův Hradec. Ten v Praze vyhrál 74:78, ale pak vůbec nezvládl domácí zápas, padl 64:78 a protože se hrálo na součet skóre, postoupila mezi českou elitu Slavia.  

Pražany vede trenér Pavel Beneš, který se může spolehnout na zkušené české borce (bratři Pumprlové, Jelínek, Bernáth) doplněné o čtveřici cizinců - Slováky Róberta Rožánka (příchod z Kolína) a Juraje Páleníka (přišel z Opavy) a nováčky z USA, rozehrávače Adama Dworského a pivot Dontaea Brunera. Tým pak doplňují mladíci Kheil (repre U20), Olejník, Benák a další. 
Slavia Praha je sice nováček, ale rozhodně ji nelze podceňovat. Před sezónou se zúčastnila Federálního poháru, kde v základní skupině C jasně porazila Prievidzu 84:62, těsně prohrála s domácím Komárnem 72:75 a padla s Pardubicemi 73:89. Ve skupině o 9. - 12. místo pak na děčínské palubovce zdolala NH Ostrava 87:83, v boji o 9. příčku s Děčínem skončil zápas 69:69 a teprve v prodloužení Válečníci urvali výhru 83:75.

V lize Slavia prohrála v Brně (92:79) i Opavě (86:71), ale doma jasně přehrála Olomoucko 81:62, a v zatím posledním duelu trápící se ústeckou SLunetu 85:67 (nejlepší střelci Slavie: Rožánek 20, Bruner 13, R. Pumprla 13, Páleník 12).

Ve středu 19.10. se v rámci pátého kola kromě duelu Děčína se Slavií odehraje už pouze zápas sousedního Ústí s Královskými Sokoly, na jejichž palubovku zamíří Válečníci hned v sobotu. Ostatní utkání mají jiný datum z důvodu účasti několika celků v pohárových soutěžích.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Slavia začala sezónu naprosto skvěle. Tým táhnou rozehrávači Rožánek s Dworskym, doplnění Pavlem a Radkem Pumprlou. V zápase budeme potřebovat pokryt nebezpečné hráče z trojkového oblouku, Páleníka, Kheila a Rožánka. Pod košem hrají velmi slušně Jelínek s Brunerem, které potřebujeme odstavovat z útočného doskoku. Čeká nás hra, jak do osobní, tak do zónové obrany a na to se potřebujeme připravit. Očekáváme těžký zápas, ale hrajeme doma a budeme se rvát o výhru."
Petr Macháč, pivot BK ARMEX Děčín: "Ve středu nás čeká zápas proti Slavii, která jako nováček soutěže zatím ukazuje, že dokáže být konkurenceschopná a rozhodně nebude lehkým soupeřem. V útoku se prezentuje velmi slušným procentem trojkových pokusů, hlavně u hráčů Rožánek a Páleník. Abychom Slavii porazili, nesmíme jí dovolit dostávat se do lehkých střeleckých pozic a musíme předvést koncentrovaný a kompaktní výkon v obraně po celých čtyřicet minut. Věřím, že pokud tak učiníme, doručíme ve středu vítězství."

Zdravotní stav týmu Děčína: Trenér Tomáš Grepl bude mít k dispozici všechny hráče.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Dontae Bruner 24:6 4/2 2/1 3/2 2 3 5 3 1 1 2 3 0 16 9
1 - Dontae Bruner 24:6 4/2 2/1 3/2 2 3 5 3 1 1 2 3 0 16 9
5 - Tomáš Pomikálek 23:51 9/4 4/1 4/3 1 6 7 0 1 0 2 2 1 12 14
6 - Lukáš Bobek 7:13 0/0 2/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 0 -1 0
11 - Matěj Svoboda 27:14 11/8 4/1 3/3 3 5 8 0 1 2 1 4 0 30 22
13 - Filip Kroutil 28:38 3/3 4/2 1/0 1 0 1 0 1 1 1 3 2 12 12
14 - Petr Macháč 10:12 3/2 0/0 2/1 1 0 1 0 1 1 0 1 1 6 5
17 - Lukáš Rozsypal 1:55 0/0 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 1 0 0
21 - Martin Mach 9:52 4/3 0/0 0/0 1 3 4 0 0 0 0 0 1 8 6
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 32:20 5/2 2/0 1/0 0 5 5 0 4 1 4 4 3 5 4
55 - Igor Josipović 14:33 3/1 0/0 2/1 2 2 4 0 0 0 1 1 3 1 3
40:00 46/27 20/6 19/12 13 29 42 6 10 7 13 21 12 105 84

SK Slavia Praha

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
2 - Adam Joseph Dworsky 34:19 15/9 2/0 3/2 0 5 5 0 4 1 3 4 4 18 20
7 - Pavel Benák 0:46 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
9 - Radek Pumprla 28:40 2/0 1/0 0/0 0 2 2 0 3 0 2 2 5 -3 0
14 - Martin Kheil 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
18 - David Jelínek 25:13 7/4 0/0 0/0 1 2 3 0 1 1 2 2 2 8 8
23 - Daniel Olejník 3:16 0/0 1/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 -3 0
24 - Robert Rožánek 35:39 11/4 5/2 2/2 1 2 3 0 0 1 0 3 3 10 16
33 - Juraj Palenik 25:16 3/1 3/1 0/0 1 2 3 0 0 1 0 1 2 4 5
40:00 38/18 12/3 5/4 3 13 16 0 8 4 7 12 18 34 49
Nahoru