3. kolo

BK ARMEX Děčín vs ERA Basketball Nymburk 84 : 82

1. čtvrtina
22 : 25
2. čtvrtina
18 : 25
3. čtvrtina
22 : 21
4. čtvrtina
22 : 11
08. 10. 2022, 17:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič
Nymburk: Tůma, Simmons, Palyza, Ivanauskas, Watson  

Válečníci se postarali o basketbalovou senzaci. Ve 3. kole Kooperativa NBL porazili na domácí palubovce mistrovský Nymburk, nad kterým naposledy zvítězili ve vánočním čase roku 2012. Od té doby s ním jen prohrávali, což už ale neplatí. Dnes díky obrovské bojovnosti a mohutné podpoře fanoušků získali skalp nejcennější, a jen potvrzují, že start sezóny je zastihl v opravdu skvělé formě. Ze tří zápasů mají tři vítězství!
Skóre zápasu otevřel Matěj Svoboda, hosté ale rychle otočili na 2:8, když si pomohli trojkami Ivanauskase a Palyzy. Válečníci sice dobře doskakovali pod košem soupeře i získávali fauly, ale první čtyři šestky zahodili. Naopak Nymburk střílel s velikou jistotou, a v polovině první desetiminutovky vedl po koši Kříže 10:18. Domácí borci se ale nevzdávali a především díky bodům americké dvojice Walton - Nichols zůstávali na dosah - 16:20. Pak sice Gibbs trefil už čtvrtou nymburskou trojku, jenže Žikla s Waltonem a Svobodou ihned odpověděli a přitáhli Děčín na 22:23. Bohužel, po další nepřesné střele hostů se neprosadil Nichols a Kovář uzavřel účet této čtvrtky na 22:25. Start do druhé čtvrtiny vyšel výborně Simmonsovi, jenž trefil trojku, vzápětí přihodil dva body a když Ivanauskas proměnil jednu šestku, bylo to 22:31. Walton pak kontroval trojkou, ale hostující pivoti znovu skórovali a vytáhli náskok svého týmu na 11 bodů - 25:36. Válečníci znovu zabrali a díky bodům Pomikálka, Nicholse a Josipoviče se přiblížili na 34:38. Následovala odpověď veterána Bendy s Křížem, kteří znovu posunuli náskok Nymburku na dvojciferný (34:45), po tříbodové akce Watsona a šestkách Simmonse to bylo dokonce už 36:50 a zdálo se, že průběh zápasu začíná padat do tradičního scénáře. Ovšem proti tomu byl Walton, jenž si došel pro další faul a oba trestné hody proměnil, a stejný hráč vzápětí vybídl pěknou asistencí ke skórování Macha, takže poločas skončil jen o deset - 40:50
Na startu druhé půle se oba celky pustily s chutí do skórování, takže po dvou minutách byl stav 47:57. A desetibodový rozdíl platil také po čtyřech minutách, kdy Watson zvyšoval na 51:61. Avšak hráči Děčína cítili, že mohou mistra potrápit ještě více. Po koších Josipoviče a Svobody to bylo 55:61, po šestkách Pomikálka 58:64. Pak sice Tůma trefil další nymburskou trojku, ale Pomikálek a Mach snížili na 62:67, což donutilo trenéra hostů k oddechovému času. Po něm se bohužel Mach dopustil nesportovního faulu, naštěstí Tůma proměnil jen jednu šestku. Jenže přišla trojka Simmonse a mistr vedl před poslední periodou 62:71. Navíc v jejím úvodu Palyza přidal rovněž trojku a zdálo se, že Nymburk vyrazil za vítězstvím. Tomuto plánu se ale do cesty postavili skórující Walton, Svoboda a Josipovič, a také fakt, že Nymburku se přestalo dařit střelecky - 69:74. Téměř tři minuty trvající střelecké mlčení mistra ukončily až dva body Bendy, ale Svoboda ihned přispěchal se stejnou odpovědí a Pomikálek jako správný kapitán přidal nesmírně důležitou trojku s faulem, i když šestku neproměnil. V polovině poslední části to tak bylo 74:76 a fanoušci začali větřit možný úspěch. Obzvlášť, když Nichols vyrovnal na 76:76. Nymburská lavička ihned sáhla po time-outu, ale Simmons byl nepřesný a naopak Svoboda podruhé v zápase poslal svůj tým do vedení. Na druhé straně vyrovnal po pátem faulu Waltona z trestných hodů Lockett, ovšem Válečníci odpověděli trojkou Nicholse. Ten sice napoprvé se svojí střelou neuspěl, ale Josipovič získal útočný doskok, další trojka Svobody opět nenašla cíl, jenže Josipovič znovu doskočil a druhý pokus Nicholse už byl přesný - 81:78. A drama pokračovalo. Lockett snížil na 81:80, jeho tým přišel po ztrátě Děčína zadarmo k míči, ale Simmons ho ztratil a Nichols trestnými hody zvýšil na 83:80. Následně Kříž upravil na 83:82, jenže to už do konce zbývaly jen dvě vteřiny. Hosté tedy rychle faulovali Nicholse, který byl až do této chvíle v šestkách neomylný a měl to 8/8. Až při deváté zaváhal ,ale desátou proměnil a Děčín vyhrál 84:82.
Nádherný zápas se sladkým závěrem pro Válečníky, kteří postrádali nemocného pivota Macháče, byl střelecky vyrovnaný. Oba týmy zaznamenaly shodně 30 úspěšných střel při takřka shodném nástřelu (62:63). Děčín byl lepší ve dvojkách (25/46:20/40), Nymburk naopak přesnější v trojkách (5/16:10/23). V trestných hodech byli sice úspěšnější hosté, jenže Válečníci jich házeli téměř dvakrát tolik a dali z nich o sedm bodů více než soupeř. Další důležitou statistikou byly doskoky, kde domácí přeskákali Nymburk nejen celkem, ale byli lepší také v útočných doskocích. To se ukázalo především v závěru duelu, kdy Josipovič a Kroutil získali cenné míče pod košem soupeře. Domácí vyhráli v ziscích 10:6 (Walton jich měl 5), na body z brejků (22:4) i druhých šancí (13:11). Naopak mistr měl více asistencí a drtivě vyhrál v souboji laviček (10:31). Na ztráty to bylo téměř vyrovnané 13:14.
Lídrem Děčína se stal Ty Nichols s 26 body (TH 9/10), který v závěru ukázal pevné nervy. Nejvyšší hodnocení měl ale AJ Walton, jenž nasázel 17 bodů, k tomu přidal 8 asistencí, 5 zisků, 4 doskoky a stejně jako Nichols si zapsal 7 získaných faulů. Dalšími strůjci úspěchu byli Matěj Svoboda (14 bodů) a Tomáš Pomikálek (11). Dařilo se i Josipovičovi, který zapsal 6 bodů a 9 doskoků, z toho 5 útočných. Své si odvedli i Žikla, Mach a Kroutil, jenž byl po Waltonovi jediný, kdo si připsal v děčínském dresu asistence. 
Nymburk měl nejlepšího střelce v Simmonsovi (21), druhým a posledním dvojciferným střelcem byl Watson (13).

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Dnes se to hodnotí velmi jednoduše. Výhra s Nymburkem je asi největší výsledek, který můžete v Čechách dosáhnout. Jsme za to rádi, i především za to, že jsme to bojovností dokázali získat, i když jsme vedli jen něco přes tři minuty. Nymburk měl ještě poslední střelu, ale pocity jsou teď nádherné. Mě se nepodařilo s Nymburkem po návratu do ČR vyhrát, ač jsme byli vloni blízko. Doufám, že příště zas budeme konkurenceschopní a je dobré vědět, že s nimi jde nejen hrát, ale i vyhrát."
Roberts Štelmahers, trenér ERA Basketball Nymburk: "Věděli jsme, že to bude těžké. Jsou v dobré formě, připravovali jsme se bojovat o každý metr, na publikum, na vše. Obecně jsme nedodrželi některá pravidla, třeba že jeden hráč nesmí najíždět dvacetkrát na pravou stranu. Musíme dodržovat, co si řekneme před zápasem, to byl dnes náš největší problém."

Hráči po utkání 
Igor Josipovič, pivot BK ARMEX Děčín: "Především skvělý zápas, byli jsme v devíti, protože kluci jsou nemocní. Neměli jsme co ztratit, chtěli jsme bojovat. Dneska jsem se cítil dobře, od začátku sezóny mám pocit, že se to zlepšuje, pocitově a výhra to potvrzuje. Vždy se snažím jít na útočný doskok, Ty dnes skvěle skóroval, a je to. Velký dík patří divákům za úžasnou atmosféru."
Martin Kříž, křídlo ERA Basketball Nymburk: "Je to složité. Poslední tři zápasy jsme ukazovali, že naše silná stránka je v obraně, ale dnes to pravda nebyla. Neřekl bych, že jsme to prohráli v posledních minutách, spíš blbé ztráty, já měl třeba dvě. Myslím, že hlavní rozdíl by tam. Osmdesát dva bodů je na nás teď spíš nadprůměr, ale problém byl v obraně, a především ty důležité útočné doskoky od Josipoviče."

BK ARMEX Děčín - ERA Basketball Nymburk 84:82
Body Děčína: Nichols 26 (3x 3, 6 asistencí, 7 získaných faulů), Walton 17 (1x 3, 8 asistencí, 5 zisků, 7 získaných faulů), Svoboda 14, Pomikálek 11 (1x 3, 7 doskoků), Josipovič 6 (9 doskoků), Žikla 4, Mach 4, Kroutil 2, Rozsypal 0.
Body Nymburku: Simmons 21 (4x 3), Watson 13, Gibbs 8 (1), Kříž 8 (6 doskoků), Ivanauskas 7 (2x 3, 9 doskoků), Benda 7, Palyza 6 (2x 3), Lockett 6, Tůma 4 (1x 3, 3 asistence), Kovář 2.  
Střelba za 2 body 25/46:20/40, za 3 body 5/16:10/23, TH 19/27:12/14. Doskoky 36:30 (útočné 12:9), asistence 10:13, ztráty 13:14, fauly 18:22.

Čtvrtiny: 22:25, 18:25, 22:21, 22:11

Rozhodčí: Baloun Jan, Salvetr Rudolf, Pokorný Štěpán

Komisař: Andrle Petr       

Diváci: 791 

 

PŘED UTKÁNÍM

Ve 3. kole nového ročníku Kooperativa NBL se Válečníci utkají s nejtěžším možným soupeřem, Nymburkem, který v minulé sezóně získal už 18. titul českého mistra v řadě. A při své cestě Děčín za další zlatou medailí vyřadil ve čtvrtfinále play-off i Děčín, který sice vzdoroval, ale padl v sérii 0:4 na zápasy.

Nymburk provedl během letní pauzy řadu změn, a to včetně výměny trenéra. Slovinec Aleksandr Sekulič totiž skončil na vlastní žádost a vydal se do ruského klubu Kubaň Krasnodar. Spolu s ním odešel i chorvatský asistent Jurica Žuža. Nymburského kormidla se tak chopil Lotyš Roberts Štelmahers, sedmačtyřicetiletý bývalý kouč lotyšské reprezentace, který se musí vypořádat s řadou odchodů i příchodů.

Dres mistra už nebude oblékat kapitán české basketbalové reprezentace, Vojtěch Hruban, který poprvé v kariéře vyzkouší zahraniční angažmá, když přijal nabídku od anglického celku London Lions. Odešel také Filip Kábrt, jenž bude hostovat v celku Královských sokolů. A z Nymburku pak zmizela také celá cizinecká legie - Harding, Ross, Gak a Routt. Naopak zůstali Benda, Palyza, Kříž, Kovář, Tůma, Rylich a Váňa. Posledně jmenovaný je aktuálně zraněn. V kádru zůstal také Sterling Gibbs, který přišel už loňské léto, ale po zranění neodehrál žádný soutěžní zápas. Klub si jej podržel a v utkání s Opavou byl jako šestý zahraniční hráč bez dresu. Naopak v Lize mistrů se už na hřišti ukázal.  

Díry v sestavě tak zacelili cizinci. Na rozehrávku dorazili Kamau Stokes a Gerel Simmons, na křídle bude hrát Eric Lockett a pod košem Junathaen Watson. Další posilou je litevský pivot Rapolas Ivanauskas. Na soupisce je také devatenáctiletý slovenský reprezentant Dávid Novák, který ale strávil tři roky v nymburské akademii, díky čemuž podle nově přijatého pravidla ALK je na příští dva roky brán jako Čech. Je to nejlepší střelec extraligy do 19 let a vítěz soutěže ve smečování při jarním Utkání hvězd KNBL.

Nymburk vstoupil do nové sezóny reprízou loňského finále s Opavou, kterou na její palubovce porazil dobrou obranou 61:69 (nejlepší střelci Nymburku: Stokes 14, Simmons 14, Ivanauskas 14). 

Český mistr se opět zúčastní Ligy mistrů, kde byl nalosován do základní skupiny D spolu se španělským Bilbaem, bosenským týmem KK Igokea a tureckým Bahcesehirem, což je vítěz loňského Europe Cupu. První duel sehrál Nymburk na pražské Královce proti Bilbau a prohrál při nízkém skóre 54:68, kdy navíc nejspíš ztratil rozehrávače Stokese, jenž musel už po necelých čtyřech minutách odstoupit a podle předběžných zpráv to vypadá na vážné zranění.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Čeká nás Nymburk, který poskládal i po odchodech Hrubana s Hardingem velmi silný tým. Matadoři Benda, Kříž, Palyza a Tůma doplnění o super silnou skupinu zahraničních hráčů budou opět v KNBL takřka neporazitelným týmem. My chceme navázat na výkony z prvních dvou kol a pokusíme se udržet v zápase co možná nejdéle."
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: "Lepší vstup do sezóny jsme si představit nemohli. Nicméně je třeba zůstat nohama na zemi a pokračovat v tvrdé práci jako doposud. Nymburk i přes velkou obměnu kádru zůstává největším favoritem celé ligy, takže máme před sebou opravdu těžkou prověrku. V loňském čtvrtfinále jsme si dokázali, že můžeme s Nymburkem hrát. Teď už jen zbývá to dokázat po celých čtyřicet minut."

Absence Děčína: Randýsek (koleno), Sertič (absolvuje minuty ve 2.lize), Macháč a Bobek (nemoc)

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video
ZDE.

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 27:58 5/2 3/1 6/4 3 4 7 1 0 2 2 5 3 14 11
11 - Matěj Svoboda 28:27 10/7 4/0 0/0 0 3 3 0 0 0 1 1 1 9 14
13 - Filip Kroutil 26:28 4/1 0/0 0/0 1 1 2 0 2 0 0 0 1 2 2
17 - Lukáš Rozsypal 0:2 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
21 - Martin Mach 15:25 3/2 0/0 0/0 0 3 3 0 0 1 1 0 2 4 4
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 34:55 6/4 3/1 9/6 0 4 4 0 8 5 3 7 5 26 17
55 - Igor Josipović 23:49 5/3 0/0 2/0 5 4 9 0 0 0 1 1 3 8 6
40:00 33/19 10/2 17/10 9 19 28 1 10 8 8 14 15 63 54

ERA Basketball Nymburk

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Junathaen Watson 20:7 9/6 0/0 1/1 2 3 5 0 0 0 0 2 3 14 13
4 - Petr Benda 15:14 4/3 1/0 1/1 1 0 1 1 0 1 0 1 0 9 7
7 - Rapolas Ivanauskas 25:49 1/0 3/2 2/1 1 8 9 0 2 0 3 3 2 13 7
8 - Sterling Gibbs 15:46 3/2 4/1 1/1 0 1 1 0 2 1 1 3 4 6 8
10 - Dávid Novák 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
12 - Gerel Simmons 25:40 9/3 6/4 3/3 0 2 2 0 2 2 2 2 2 17 21
13 - Eric Lockett 18:1 4/1 1/0 4/4 0 1 1 0 1 1 0 3 4 4 6
21 - Luboš Kovář 9:48 3/1 1/0 0/0 1 0 1 0 0 0 1 0 2 -3 2
23 - Lukáš Palyza 21:4 1/0 3/2 0/0 0 0 0 0 1 0 0 1 2 4 6
31 - Martin Kříž 24:10 5/4 1/0 0/0 4 2 6 0 2 0 3 1 1 11 8
73 - František Rylich 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
98 - Jakub Tůma 24:16 1/0 3/1 2/1 0 3 3 0 3 1 3 2 2 4 4
40:00 40/20 23/10 14/12 9 20 29 1 13 6 13 18 22 79 82
Nahoru