6. kolo

NH Ostrava vs BK ARMEX Děčín 97 : 93

1. čtvrtina
22 : 26
2. čtvrtina
28 : 22
3. čtvrtina
24 : 20
4. čtvrtina
23 : 25
05. 03. 2022, 17:30 HOD. SH Ostrava-Tatran

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Ostrava: Ubilla, Šmíd, Antonio, Bohačík, Radukič 
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Mach, Eudy

Ostrava vrátila ve skupině A2 oslabeným Válečníkům porážku z Děčína a přerušila tak jejich čtyřzápasovou vítěznou sérii. Porážka samozřejmě bolí, ale když se podíváme na děčínskou sestavu, ve které chyběli Ty Nichols, Craig Osaikhwuwuomwan, David Žikla, Tomáš Randýsek a dokonce i kapitán Tomáš Pomikálek, je konečný výsledek vlastně dobrým počinem.
Válečníci vstoupili do zápasu velmi koncentrovaně, první body obstaral Kroutil, poté si vzal hlavní slovo Šiška a během tří minut posunul osmi body svůj tým do vedení 2:12! Domácí byli evidentně zaskočeni a ještě v polovině této čtvrtiny prohrávali 7:16. Pak ale ostravští pivoti Heinzl s Radukičem stáhli manko na 13:16, po dvou bodech Svobody to bylo dokonce 15:16. V tu chvíli ale zabrali mladí hráči Děčína, když Bobek trefil trojku a Rozsypal přidal koš, pak Kroutil proměnil koš s faulem a hosté odskočili na 18:24. V závěru první čtvrtky se bodově prosadil i Sertič, Ostrava však z trestných hodů snížila na 22:26. Druhou desetiminutovku zahájil domácí Nábělek trojkou, Kroutil ale odpověděl dvěma body a Svoboda pak zvýšil na 25:30. Ostrava pak sice otočila na 33:32, jenže Válečníci statečně vzdorovali kompletní sestavě soupeře a především díky bodům Matěje Svobody si udržovali mírné vedení. Teprve v posledních minutách první půle Ubilla s Heinzel získali pro svůj tým trochu větší náskok (46:43), ten ale Sertič se Šiškou takřka vygumovali, a kdyby Sertič v posledních vteřinách neproměnil jediný ze tří trestných hodů, které měl k dispozici, mohlo být vyrovnáno. Takto odcházela Nová Huť do kabin s vedením 50:48.
Zkraje druhé půle odskočili domácí na 56:50, po čtyřech odehraných minutách a trojce Antonia už vedli dvojciferným rozdílem 62:52, po smeči Vanna to bylo už 72:59 a zdálo se, že Děčín je u konce se svými silami. Jenže Válečníci se nevzdávají! Šiška dal čtyři body v řadě, Svoboda trefil trojku, Šiška pak přidal další koš a střelecky trápící se Ostrava najednou vedla jen 72:68. Bohužel, poslední útok Nové Hutě proměnil Vann a upravil na 74:68. V poslední periodě se Ostrava odpoutala na 81:72, trojka Svobody a jedna šestka Bobka však znovu vzkřísily naději Děčína - 81:76. V polovině této čtvrtiny navíc skóroval opět Šiška a také Eudy, takže manko kleslo na pouhé tři body - 83:80. Domácí si ale stále udržovali hubené vedení, jež mělo dvě minuty před koncem podobu 88:82. Pak však přišly skvělé okamžiky děčínského pivota Eudyho, který během 20 vteřin trefil dvě slepené trojky a rázem bylo srovnáno na 88:88. Pak si ale vzal slovo zkušený Ubilla, nejprve dal koš poté si dvakrát došel pro faul a z trestných hodů byl přesný. Tyto okamžiky trochu zmírnily dvě šestky Šišky ze čtyř pokusů, takže necelou půlminutku před koncem byl stav 94:90. Pak ovšem trefil Svoboda svoji čtvrtou trojku a snížil na 94:93. Válečníci, dohrávající bez vyfaulovaných Kroutila, Eudyho a Bobka, pak museli faulovat a Radukič ze čtyř šestek tři proměnil - 97:93.
Je to skoro neuvěřitelné, ale Děčín přes obrovské hráčské oslabení dal stejně dvoubodových košů jako domácí a potřeboval na to ještě méně pokusů, v trojkách byl dokonce lepší! O výsledku zápasu tak rozhodly trestné hody, kde domácí proměnili 28 z 36, kdežto Válečníci jen 15 ze 30 pokusů. A to je veliká škoda. Na doskoku vyhrála Ostrava, ale nijak drtivě (41:36), asistence byly takřka vyrovnané (20:19), v brejcích vyhráli hosté 20:25. Největší rozdíl byl v bodech laviček, kde ta ostravská, čítající sedm hráčů, porazila tříčlennou děčínskou 44:13. 
Lídrem Válečníků byl Ondřej Šiška, který zaznamenal 31 bodů a získal 10 faulů. Škoda jen jeho trestných hodů (8/15). Druhým a posledním dvojciferným střelcem Děčína byl Matěj Svoboda s 24 body. Kroutil dal 9, Mach a Eudy po 8 bodech (Mach přidal 4 asistence a Eudy 11 doskoků).
Ostrava měla nejlepšího střelce v pivotu Heinzlovi (21 bodů), Šmíd přidal 17, Vann 16 a Ubilla 14 bodů + 12 asistencí. Dvojcifernými střelci byli ještě Antonio a Radukič, kteří dali shodně po 11 bodech. 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Předvedli jsme dnes velmi slušný výkon, přestože se potácíme ve velikých zdravotních problémech. Přijeli jsme jen v osmi hráčích, když nám chyběli opravdu klíčoví hráči Nichols, Osaikhwuwuomwan a od včerejšího dne i Tomáš Pomikálek. Věděli jsme, že nemáme co ztratit, na úvod jsem Ostravu, která nás trochu podcenila, překvapili, a pak jsme se drželi celý zápas. Jediné, co nás dnes může mrzet, je to, že jsme stříleli trestné hody jen s padesátiprocentní úspěšností. Nedat patnáct šestek venku a z toho ještě nějaké v závěru, je jedinou kaňkou na našem dobrém výkonu."   
Adam Choleva, trenér NH Ostrava: "Jsem rád, že jsme konečně vyhráli, ale nebylo to vůbec jednoduché. Musím před Děčín smeknout, jak se dokázal semknout. Přijel s velikou chutí se porvat o vítězství. Ti děčínští kluci, kteří tolik nehrají, ukázali, že mohou dostat nějaké minuty. V závěru jsme to neustáli, udělali jsme chyby a Děčín se vrátil zpět do hry. Jsem ale rád, že jsme si výhru nakonec pohlídali."

Hráči po utkání 
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Do OStravy jsme přijeli ve velmi okleštěné sestavě, přesto jsme i po dlouhé cestě dali přes devadesát bodů, takže si myslím, že se nemáme zač stydět. Domácí hráli v plné sestavě, ničím nás ale nepřekvapili a dělali nám problém na doskoku. Předvedli jsme dobrý výkon, bohužel v závěru rozhodly moje neproměněné šestky." 
Dominik Heinzl, pivot NH Ostrava: "Dnes se nám poměrně dařilo v šestkách, také se nám podařilo udržet ztráty pod hodnotou dvanáct. Konečně jsme měli také asistence, protože jsme si přihrávali. A také jsme vyhráli na doskoku. Škoda, že nám ujela třetí čtvrtina, kde jsme už vedli o třináct bodů , ale nechali jsme soupeře přitáhnout na šest. To Děčín nakoplo a pak jsme se tahali až do konce zápasu. Naštěstí jsme to dotáhli do vítězného konce."

NH Ostrava - BK ARMEX Děčín 97:93
Body Ostravy: Heinzl 21 (8 doskoků), Šmíd 17, Vann 16 (1x 3), Ubilla 14 (Th 10/12, 12 asistencí), Antonio 11 (3x 3, 9 doskoků), Radukič 11, Nábělek 5 (1x 3), Svoboda 2, Týml 0, Prošek 0, Havlík 0. 
Body Děčína: Šiška 31 (1x 3, TH 8/15, 6 asistencí, 10 získaných faulů), Svoboda 24 (4x 3), Kroutil 9 (2x 3), Eudy 8 (2x 3, 11 doskoků), Mach 8 (8 doskoků), Sertič 5, Bobek 4 (1x 3), Rozsypal 4.
Střelba za 2 body 27/50:27/45, za 3 body 5/20:8/22, TH 28/36:15/30. Doskoky 41:36 (útočné 15:10), asistence 20:19, ztráty 11:11, fauly 26:25.

Čtvrtiny: 22:26, 28:22, 24:20, 23:25

Rozhodčí: Baloun Jan, Karafiát Kamil, Kubiš Michal

Komisař: Latík Zdeněk     

Diváci: 350

PŘED UTKÁNÍM

Po reprezentační přestávce neboli FIBA breaku čeká na Válečníky další zápas nadstavbové skupiny A2, a to první odvetný duel s Ostravou. Ta Děčín porazila v základní části ligy hned dvakrát, ale svěřenci Tomáše Grepla jí naopak přehráli v prvním vzájemném duelu ve skupině A2. Bohužel, výhra 102:88 byla vykoupena vážným zraněním amerického štírka Ty Nicholse, který v jednom ze soubojů utrpěl zlomeninu kosti na levé ruce.
Ostrava vyhrála v základní části 8 zápasů (pětkrát uspěla doma) a 14 prohrála, čímž obsadila 10. příčku o jedno vítězství pozadu za devátými Válečníky. V Českém poháru mužů začala Ostrava stejně jako Děčín už ve 2. kole, její pouť touto soutěží ale skončila v osmifinále, kde doma nestačilo na Basket Brno 76:90. 
Do nadstavbové skupiny A2 vstoupil celek Nové Huti domácí výhrou nad Jindřichovým Hradcem 98:83, ale pak přišla prohra v Děčíně a dokonce vysoká porážka na půdě posledních "bankéřů", kteří zdemolovali svého soupeře 84:66 (nejlepší střelci Ostravy: Vann 21, Radukič 9, Snopek 8). A Ostrava nezvládla ani zatím poslední duel v Olomoucku, kde padla 85:76 (nejlepší střelci Ostravy: Radukič 23, Vann 18, Svoboda 12).
Ostravský celek se opírá především o trojici cizinců. Nejlepším střelcem týmu je americký křídelník Issac Vann, který dává v průměru 14,1 bodu na zápas, pivot z Bosny a Hercegoviny, Alexandar Radukič, má průměr 13,8 bodu a 8 doskoků, a zkušený americký rozehrávač Emmanuel Ubilla zapisuje průměrně 13,9 bodu a 5 asistencí. Nejlepším z českých hráčů je zkušený Petr Bohačík (9,2 bodu + 7,5 doskoku), daří se také dalšímu českému pivotu Dominiku Heinzlovi (8,3 bodu + 5 doskoků). V sestavě Ostravy je také hráč z Austrálie, křídelník Jonah Antonio, který zatím odehrál devět zápasů a má průměr 6,2 bodu. 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "V posledním vzájemném měření sil se nám podařilo Ostravu poprvé v sezóně porazit. Klíčem k sobotnímu utkání budu naše obrana při cloně na hráče s míčem. Ubilla je vynikající při řešení pick and rollu a Bohačík, Heinzl a Radukič toho dokáží využívat. Potřebujeme vylepšit obranu jeden na jednoho, zejména proti Isaacu Vannovi. Jedeme se poprat o venkovní výhru, která má za jakékoliv situace velkou cenu."
Filip Sertič, křídlo BK ARMEX Děčín: "I když máme předkolo jisté, nebudeme tento zápas brát na lehkou váhu, protože samozřejmě chceme odjet z Ostravy z výhrou. Musíme se soustředit především na obranu pick & rollu, který řeší domácí velmi dobře. Poté se pokusíme zamezit tvoření hry od rozehrávače Ubilly. Zároveň musíme dobře odstavovat, aby hráči jako Bohačík a Heinzl neměli útočné doskoky. Nesmíme také podcenit mladé hráče jako jsou Týml a Svoboda, kteří mají značnou kvalitu. Hlavně se musíme dobře rozcvičit a koncentrovat na jednoduché věci, protože cesta bude dlouhá a náročná."

Zdravotní stav týmu Děčína: Mimo hru jsou stále Ty Nichols (zlomená ruka), David Žikla (rekonvalescence po operaci kyčle) a Tomáš Randýsek (zraněné koleno), otazník visí nad startem Craiga Osaikhwuwuomwana kvůli zranění nohy.

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 70:73
Svoboda 28, Dodd 12, Kroutil 12 - Ubilla 21, Radukič 14, Bohačík 12.
NH Ostrava - BK ARMEX Děčín 86:73
Ubilla 31, Radukič 16, Heinzl 12 - Svoboda 15, Pomikálek 14, Nichols 12, Šiška 12.
Vzájemný zápas ve sk. A2 KNBL:
BK ARMEX Děčín - NH Ostrava 102:88
Pomikálek 28, Svoboda 20, Šiška 19 - Bohačík 22, Radukič 16, Svoboda 13

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Latík Zdeněk

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
6 - Lukáš Bobek 22:42 0/0 2/1 2/1 0 2 2 1 3 1 0 0 5 4 4
11 - Matěj Svoboda 35:42 9/5 9/4 4/2 0 4 4 0 1 0 3 3 2 16 24
13 - Filip Kroutil 23:10 7/4 1/0 1/1 0 3 3 0 2 1 0 5 5 11 9
17 - Lukáš Rozsypal 9:58 2/2 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 4
21 - Martin Mach 25:30 7/4 0/0 0/0 4 4 8 3 4 1 0 1 3 19 8
40:00 25/15 12/5 7/4 4 13 17 4 10 3 3 9 15 54 49

NH Ostrava

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Emmanuel Ubilla 31:42 5/2 2/0 12/10 0 4 4 0 12 3 1 6 4 27 14
1 - Jonah Antonio 27:48 4/0 4/3 2/2 4 5 9 0 1 2 2 1 2 15 11
7 - Filip Šmíd 28:5 10/6 1/0 7/5 2 5 7 0 3 1 1 6 2 24 17
12 - Alexandar Radukič 19:8 7/4 3/0 4/3 2 2 4 0 1 1 2 5 3 10 11
13 - Kevin Týml 5:24 0/0 2/0 0/0 0 2 2 0 0 0 0 0 2 -2 0
16 - Tomáš Havlík 0:10 0/0 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 0 1 0
17 - Petr Bohačík 12:25 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 -2 0
18 - Štěpán Svoboda 10:22 1/1 4/0 0/0 0 1 1 0 1 0 0 0 3 -3 2
21 - Dominik Heinzl 28:5 14/8 0/0 8/5 5 3 8 1 0 0 0 4 1 24 21
23 - Issac Vann 27:9 8/6 2/1 1/1 1 2 3 0 1 1 2 1 2 15 16
35 - Gianluca Prošek 2:34 1/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -2 0
40:00 50/27 18/4 34/26 14 25 39 1 19 8 8 23 22 107 92
Nahoru