5. kolo

BK ARMEX Děčín vs GBA LIONS Jindřichův Hradec 87 : 71

1. čtvrtina
19 : 26
2. čtvrtina
28 : 7
3. čtvrtina
17 : 20
4. čtvrtina
23 : 18
19. 02. 2022, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO ZÁPASE

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan
Jindřichův Hradec: DuBose, Novotný, Dorn, Victor, Brown

Válečníci zvládli třízápasovou domácí misi bez ztráty kytičky. Po Ostravě a Olomoucku si tentokrát poradili také s Jindřichovým Hradcem, jenž do Děčína přijel s dvěmi výhrami v řadě za sebou. A nezačal vůbec zle, ale domácí se postupně rozehráli k dobrému výkonu. Svůj díl na konečném výsledku mělo jistě i brzké zranění nejlepšího borce hostů, Torina Dorna.  
Hosté zahájili duel trojkou Novotného, poté zaznamenal pivot Brown čtyři body, na což odpověděl domácí Osaikhwuwuomwan rovněž čtyřmi body - 4:7. Následně pak "bankéři" díky koši s faulem Dorna a druhé trojce Novotného utekli na 4:13, což jistě nebylo v taktickém plánu Děčína. Naštěstí pomalejší rozjezd Válečníků se brzy změnil v rychlý bodový přísun, takže po šesti odehraných minutách to bylo 13:15. Poté přišel nepříjemný okamžik, kdy Dorn musel být odnesen z palubovky po souboji se Šiškou, přesto soupeř znovu odskočil, a to na 16:24. Trojka Eudyho sice snížila manko, přesto první čtvrtka skončila díky trefě Victora nečekaně vysokým vedením Jindřichova Hradce - 19:26. A na začátku druhé čtvrtky zvýšil Brown na 19:28. Pak ale Válečníci utáhli šrouby v obraně a začali pomalu odmazávat bodový deficit. Pomikálek dal čtyři body v řadě, Eudy přidal koš a bylo to 25:28. Poté ještě Victor zvýšil na 25:30, ale Šiška dal koš a trojku, Bobek přihodil rovněž pět bodů v řadě a Děčín v polovině této části už vedli 35:30. Po trojce Pomikálka to bylo 38:30, po stejné trefě Kroutila se vedení přehouplo na dvojciferné (44:33) a tečku za prvním poločasem pak udělala smeč Osaikhwuwuomwana - 47:33.
Druhou půli zahájila trojka Browna, na ní ale odpověděli Kroutil se Svobodou, takže náskok Válečníků narostl na 51:36. Po dalších čtyřech bodech Svobody to bylo už 55:38, ale hosté kontrovali slepenými trojkami Nováka a Linharta - 55:44. Na druhé straně ovšem Šiška ukázal, že také umí za tři body, po čtyřech bodech Osaikhwuwuomwana to bylo 62:49 a vyrovnanou čtvrtku ukončila trojka Welsche, jež přitáhla "bankéře" na 64:53. Poslední periodu odšpuntovala trojka Šišky, následně Svoboda jednou šestkou potrestal technickou chybu Welsche - 68:53. Hosté ale dál bojovali a snažili se s výsledkem něco udělat, jenže Válečníci vždy včas odpověděli. Po trojce Kroutila to bylo 73:60, po tříbodové trefě Osaikhwuwuomwana 76:62, a po další trojce Šišky 79:63. V závěru byl v hlavní roli Děčína Pomikálek, který sbíral fauly, a ze šesti trestných hodů proměnil pět , čímž dostal náskok na dvacet bodů - 85:65. V posledních třech minutách zápasu nakonec už nepadl koš ze hry a hráčům "Jindřicháče" se díky přesným šestkám podařilo snížit na konečných 87:71
Děčín vyprodukoval v utkání o osm střel více a měl daleko lepší procento úspěšnosti v dvojkové střelbě, což vlastně rozhodlo. V trojkách to byla dokonalá remíza (9/28:9/28), šestek házeli více hosté, ale jejich úspěšnost byla nižší. Hlavním důvodem výhry Válečníků byla ale jejich dominance na doskoku, kde porazili soupeře 56:26 (útočné 18:4), z čehož pak rezultovalo 26 děčínských bodů z druhých šancí. V asistencích opět platila remíza (15:15), ve ztrátách byli lepší hosté, jenž vyhráli tuto statistiku 17:9, a po děčínských nepřesnostech dali 23 bodů. Souboj laviček vyzněl o trochu lépe pro "bankéře", a to 22:29.
Válečníci neměli tentokrát extrastřelce, spíše profitovali z rovnoměrného rozložení bodů na více hráčů. Šiška dal 15 bodů, Pomikálek s Kroutilem po 14, Osaikhwuwuomwan a Eudy po 13, Svoboda přidal 9 bodů. Sympatických bylo pět bodů Bobka a čtyři Macha. Šanci si zahrát dostali i Sertič a Rozsypal.
Hosté, postrádajíc zraněného Dorna, měli jen dva dvojciferné střelce, a to Novotného a Browna, kteří dali shodně po 11 bodech. DuBose zapsal 9 bodů, Victor 8, Welsch 7, Linhart 6... Zraněný Dorn stihl jen tři body a dvě asistence.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Dneska jsme "Jindřicháč" přeskákali pod oběma koši. Mít takové číslo, tak bychom dělali problémy i týmům z vyšších pater. Do utkání vstupujeme s nejzkušenější sestavou, ale ta byla dneska trochu nekoncentrovaná. Musíme si ty situace rozebrat na videu, protože až přijde boj o play-off, takové chyby nesmíme dělat. Další důležitý faktor bylo samozřejmě i zranění Torina Dorna."   
Gilbert Abraham, trenér GBA Fio banka Jindřichův Hradec: "Děčínu dávám velký respekt, je to jeden z nejlépe bránících týmů. Bohužel v tomto utkání jsme se nedostali do útočného rytmu, což bylo také kvůli jasné porážce na doskoku 56-26 o třicet míčů. Samozřejmě zranění je vždy nepříjemné, zatím nemáme další informace, emocionálně to zvlášť takto mladý tým ovlivní, ale jsem hrdý na to, jak se k tomu tým postavil a bojoval."

Hráči po utkání 
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: "Měli jsme špatný začátek, proběhla tam trochu pak trochu promluva, což pomohlo a od té doby to bylo lepší. V začátku nás pozlobil Filip Novotný, i když jsme se na něj připravili. Když chybí hráč jako Dorn, tak to může být dvousečné, může vystoupit někdo jiný. Nikomu nepřejeme zranění, snad bude brzy v pořádku." 
Filip Novotný, rozehrávač GBA Fio banka Jindřichův Hradec: "Vstoupili jsme do zápasu velice dobře, získali jsme tam náskok. Pak přišel klíčový okamžik při zranění Torina Dorna. Děčín to pak dobře zvládl a musím pochválit, je tady fakt skvělá atmosféra. Samozřejmě zranění nejlepšího hráče je vždy citelné, i když Děčín je také bez Nicholse."

BK ARMEX Děčín - GBA Fio banka Jindřichův Hradec 87:71
Body Děčína: Šiška 15 (4x 3, 7 asistencí), Pomikálek 14 (1x 3, 9 doskoků), Kroutil 14 (2x 3), Osaikhwuwuomwan 13 (1x 3, 9 doskoků), Eudy 13 (1x 3, 13 doskoků), Svoboda 9, Bobek 5, Mach 4, Sertič 0, Rozsypal 0.
Body Jindřichova Hradce: Novotný 11 (3x 3), Brown 11 (1), DuBose 9 (7 doskoků, 6 asistencí), Victor 8, Welsch 7 (1x 3), Linhart 6 (2), Stegbauer 5, Borovka 5 (1), Dorn 3, Da Silva 3, Novák (1).
Střelba za 2 body 23/42:14/34, za 3 body 9/28:9/28, TH 14/18:16/23. Doskoky 56:26 (útočné 18:4), asistence 15:15, ztráty 17:9, fauly 19:23.

Čtvrtiny: 19:26, 28:7, 17:20, 23:18

Rozhodčí: Vošahlík Marek, Kapaňa Lukáš, Jedlička Jiří

Komisař: Andrle Petr     

Diváci: 695

PŘED ZÁPASEM

První sérii tří domácích zápasů ve skupině A2 zakončí Válečníci domácím duelem s Jindřichovým Hradcem, nováčkem soutěže, který se do nejvyšší české soutěže mužů vrátili po třech letech, když odkoupil od Svitav jejich ligovou licenci. Ale její udržení je velmi těžké. 
Tým vedený Američanem Gilbertem Abrahamem vyhrál v základní části z 22 zápasů pouhé dva, oba doma, kde nejprve porazil Pardubice 92:90, poté zde zdolal Olomoucko 82:77. Pak přišla předlouhá série dvanácti porážek v řadě, která se protáhla ze základní části i do skupiny A2. Každá série ale končí a "bankéři" to dokázali v sobotu 12. února, když vyhráli na palubovce Olomoucka 87:99 (nejlepší střelci Jidřichova Hradce: Dorn 23, Victor 18, DuBose 16), čímž se dotáhli v tabulce právě na Olomoucko. To však má zápas k dobru. A hned v sobotu 16. 2. přidal Jindřichův Hradec druhou výhru v řadě, když doma zničil Ostravu 84:66 (nejlepší střelci Jindřichova Hradce: DuBose 22, Dorn 20, Novotný 11).
V Českém poháru mužů dokázal Jindřichův Hradec projít přes 2. i 3. kolo, kde porazil soupeře z nižších soutěží, až do osmifinále, kde málem zaskočil na svém hřišti USK Praha. Po čtvrté čtvrtině byl totiž stav 98:98, a až v nastavení potvrdily pražské Sovy roli favorita a vyhrály 107:112.
Tým Jindřichova Hradce je postaven okolo amerického křídelníka Torina Damona Dorna, který je nejlepším střelcem celé ligy s průměrem 23,1 bodu na zápas. V polovině listopadu si sice zlomil ruku a poprvé nastoupil až na úvod skupiny A2, ale nic ze svého střeleckého umění nezapomněl a ve všech třech zápasech "ádvojky" dal shodně 23 bodů. Nezanedbatelných je také jeho 6 doskoků a 4 asistence na zápas.
Kádr Jindřichova Hradce se poměrně často mění a hodně se spoléhá na cizince. Kromě Dorna se výrazněji prosazuje další Američan DuBose (16,5 bodu), který se k Vajgaru se přesunul z Kolína, kde se výrazněji neprosadil. Americké křídlo Victor má průměr 12,8 bodu, pivot Brown dává 8,9 bodu. Nejlepšími českými hráči jsou Filip Novotný a Lukáš Stegbauer, oba mají průměr rovných 10 bodů. Výraznější minutovou i bodovou stopu zanechává také Marek Welsch. Kapitánem družstva je pak českobudějovický odchovanec Lukáš Linhart, jenž jako mladík působil i v Děčíně.
V polovině ledna chtěl abdikovat i kouč Abraham, ale vedení klubu se nakonec s trenérem domluvilo, aby pokračoval. 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Jindřichův Hradec přijede do Děčína se dvěma výhrami v posledních dvou zápasech, takže v současné chvíli má velkou formu. Budeme čelit velké kvalitě na rozehrávce v podání DuBose a Dorna, kteří jsou výborní v rychlém protiútoku a při hře jeden na jednoho. Z toho těží výborní poziční střelci Novotný se Stegbauerem, kteří dokážou potrestat z trojkové čáry každou chybu obrany. Pod košem nám budou dělat problémy hlavně na útočném doskoku Brown, Victor a nový hráč Da Silva. Budeme se rvát o další domácí výhru s týmem, který má v současné době velmi dobrou formu."
Lukáš Bobek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: "Naším úkolem bude zastavit útočné trio Dorn, Dubose a Novotný, kteří nám dělali největší potíže v prvním vzájemném utkání ve skupině A2. Pokud se nám to podaří a zároveň navážeme v útoku na poslední zápas proti Olomouci, věřím, že uspějeme."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
GBA Fio banka Jindřichův Hradec - BK ARMEX Děčín 66:94  
Dorn 23, Welsch 11, Quinn 9 - Svoboda 20, Nichols 18, Kroutil 16.
BK ARMEX Děčín - GBA Fio banka Jindřichův Hradec 95:84 
Svoboda 20, Pomikálek 19, Nichols 15 - Novotný 28, Welsch 16, Ikegwuruka 13. 
Vzájemný zápas ve sk. A2 KNBL:
GBA Fio banka Jindřichův Hradec - BK ARMEX Děčín 80:87
Dorn 23, Novotný 22, DuBose 16 - Nichols 27, Svoboda 19, Šiška 9, Eudy 9.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Andrle Petr

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 31:47 8/3 6/1 6/5 2 7 9 1 2 0 3 6 3 15 14
6 - Lukáš Bobek 18:46 4/2 0/0 2/1 1 1 2 0 1 0 1 2 2 4 5
11 - Matěj Svoboda 27:4 6/4 4/0 1/1 2 2 4 0 0 1 4 1 1 4 9
13 - Filip Kroutil 28:11 5/3 6/2 2/2 1 1 2 1 0 0 2 3 1 11 14
17 - Lukáš Rozsypal 2:21 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 -1 0
21 - Martin Mach 16:43 4/1 0/0 3/2 1 3 4 2 2 0 0 2 0 10 4
40:00 27/13 16/3 14/11 7 14 21 4 5 1 10 14 8 43 46

GBA LIONS Jindřichův Hradec

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Craig Christopher Victor II 15:45 5/4 1/0 0/0 0 2 2 1 1 1 0 0 0 11 8
0 - Vinícius Lucio Da Silva 14:43 2/1 0/0 2/1 1 1 2 0 0 0 0 1 1 3 3
2 - Torin Damon Dorn jr 6:36 2/1 0/0 1/1 0 0 0 0 2 0 1 1 0 4 3
14 - Ian Rogers DuBose 32:16 11/3 1/0 5/3 1 6 7 0 6 2 2 4 5 10 9
24 - Lukáš Linhart 11:1 0/0 3/2 0/0 0 0 0 0 0 1 0 0 1 5 6
30 - William Javonta Brown 27:5 4/3 3/1 4/2 0 5 5 4 1 1 0 2 1 18 11
72 - Vojtěch Novák 9:22 0/0 1/1 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 3 0 3
40:00 24/12 9/4 12/7 2 14 16 5 10 5 3 8 11 51 43
Nahoru