6. kolo

BK ARMEX Děčín vs Královští sokoli 68 : 82

1. čtvrtina
16 : 11
2. čtvrtina
12 : 23
3. čtvrtina
21 : 27
4. čtvrtina
19 : 21
09. 10. 2021, 17:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Gregg, Dodd
Hradec Králové: Stamenkovič, Pešakovič, Peterka, Škranc, Vujovič

Herní i výsledkové trápení Válečníků pokračuje. Prohráli už pátý ze šesti zápasů nové sezóny a čtvrtý domácí ligový duel v řadě. Jejich přemožitelem se tentokrát stali Královští Sokolové, kteří měli sice pomalejší rozlet, ale na konci slavili.
Střetnutí ale začali hráči Děčína dle svých představ. Svoboda trefil trojku, poté zablokoval Vujoviče a dal dvojku, další dva body pak přidal Šiška a rázem to bylo 7:0. Hosté však nástup domácích rychle zchladili, když během dvou minut otočili na 7:8. Pak se oba celky předháněly v nepřesnostech a bodů padalo velmi málo. V závěru první čtvrtky však Válečníci přece jen našli lepší mušku a vyhráli tuto pasáž 16:11. V úvodu druhé desetiminutovky se hostujícímu Vujovičovi podařilo rychle vyrovnat na 16:16 a děčínský kouč si vzal raději oddechový čas. Ten trochu pomohl a Dodd znovu posunul Válečníky do vedení, tentokrát 19:16. Ještě po pěti minutách a dvou šestkách Svobody vedli naši 21:18, jenže pak přišla smršť Hradce, který během minuty udělal šňůru 0:9 a utekl na 21:27. Děčín však zabojoval a díky trestným hodům Kotáska a Dodda se přitáhl na 28:29. Bohužel, v poslední půlminutě první půle dal Peterka trojku a Pešakovič v poslední vteřině zaznamenal dva body - 28:34
Šestibodové manko narostlo na začátku druhého poločasu po dalších dvou bodech Peterky na 28:36, ale následně Svoboda se Šiškou vykřesali naději, když slepenými trojkami stáhli na 34:36, a pak oba dvoubodovými zápisy a Kroutil trojkou dokonce otočili na 41:40. V polovině této části Mach zvýšil na 43:40 a zdálo se, že Válečníci vyrazili za premiérovou domácí výhrou. Hosté ale byli proti. Pešakovič se Sedmákem a Škrancem udělali šňůru 0:13, dávali koše s faulem a během dvou minut poslali svůj tým do dvouciferného vedení 43:53. A následně Hradec začal dávat i trojky, takže utekl na 45:61. V závěru sice Kroutil se Šiškou snížili, ale stále si hosté nesli do poslední periody solidní náskok dvanácti bodů - 49:61. V ní děčínský zmar vyvrcholil, když Válečníci neskórovali dlouhých pět minut a Hradec toho využil k navýšení vedení na 49:71. Pak konečně začali bodovat i domácí a Šiška snížil na 51:71. Následně zaznamenal Svoboda devět bodů v řadě, ale hosté rovněž skórovali a děčínské bodové manko se snížilo jen minimálně. V závěru zápasu pak přišla trojkové přestřelka, kdy Pešakovič dal dvě a Sedmák jednu, na straně Děčína skórovali Svoboda a Kotásek, který upravil na konečných 68:82.
Děčín se herně i střelecky trápí, což dokládá úspěšnost 37% při střelbě za dva a úspěšnost 26% při střelbě za tři body. Hosté na tom nebyli o mnoho lépe, ale ta trocha stačila k výhře. Hradec vyhrál na doskoku, dal 16 bodů z druhých šancí (Děčín jen 10) a měl více asistencí. Válečníci byli naopak lepší v rychlém protiútoku, souboj laviček vyzněl nerozhodně 16:16.
Tahounem Děčína byl opět Matěj Svoboda s 24 body, 8 doskoky a 7 získanými fauly. Dalšími dvojcifernými střelci však byli už jen jedenáctibodoví Šiška s Kotáskem. Dodd přidal 9 bodů a 12 doskoků, Gregg vyšel bodově naprázdno. 
Tým Sokolů těžil především z Pešakoviče, autora 28 bodů a 7 doskoků. Po 12 bodech přidali Sedmák a Škranc, 11 bodů přihodil Vujovič, 8 bodů zaznamenal Peterka a Stamenkovič zapsal 7 bodů, 8 doskoků a 5 asistencí.

Trenéři po utkání 
Lubomír Peterka, trenér Královských Sokolů: "Chtěli jsme odčinit ostudnou prohru v Opavě a věděli jsme, že Děčín je momentálně pod tlakem. Jenže do zápasu jsme nevstoupili dobře, na druhou stranu jsem viděl, že dobře bráníme a jen neproměňujeme své šance. Postupem času jsme získávali nějaký rytmus také v útoku, a jakmile jsme se přes Děčínské dostali, měli jsme to pod kontrolou. Ve druhé půli vyšplhal náš náskok na dvacet bodů a závěr byl už jen o dohrání. Byla to myslím zasloužená výhra."
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Začali jsme velice dobře. Vstup se nám opravdu povedl, což v minulých zápasech nebylo pravidlem. První čtvrtku jsme vyhráli 16:11, ale Hradec se pak zvednul, protože má zkušenou sestavu a my si nemůžeme myslet, že ho ubráníme na pětadvaceti bodech v prvním poločase. To se také naplnilo a Hradec nám trochu odskočil. Ve třetí čtvrtce jsme se však vrátili do zápasu a vedli jsme 43:40. Jenže hosté mají velmi dobrou útočnou kvalitu, udělali šňůru 0:13, a to nakonec rozhodlo o naší porážce. Pro nás to je veliké zklamání, protože na Hradec jsme si věřili a chtěli jsme ho zvládnout. Snažíme se hráče nabudit jak nejvíce to jde, protože umíme hrát agresivně, ale bohužel těch hluchých pasáží máme v utkání stále moc, a to nás stojí lepší výsledky."

Hráči po utkání
David Škranc, křídlo Královských Sokolů: "Začali jsme blbě, domácí měli šňůru 7:0 a museli jsme se z toho oklepat. Také jsme se museli přizpůsobit hře domácích, protože Děčín hraje hodně fyzickou a tvrdou hru. V tomhle se se jim vyrovnali, a ve druhém poločase jsme šli přes ně. Na konci pak domácí hodně zkoušeli hrát jeden na jednoho, což byla voda na náš mlýn, protože stříleli těžké střely a nedávali je. To nám na konci pomohlo, že jsme je dokázali ubránit. Také nám pomohlo to, že máme zkušený tým, zkušené třicátníky, kteří umí uklidnit naši hru. Zbytečně jsme neplašili, hráli jsme svoji hru." 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: "Strašně těžce se mi dnes hodnotí, protože je to stále stejný příběh. Máme dobrý nástup, vypadá to dobře, ale druhá čtvrtina je úplně tragická - spousta zbytečných ztrát, lehkých útočných doskoků soupeře a obdržených košů. Pak si něco v poločase řekneme, ale nevím jestli jsme to ve třetí čtvrtině všechno splnili. V poslední čtvrtině už jsme byli v úzkých, protože náskok soupeře vyrostl na dvacet bodů. Je fajn, že jsme se v posledních pěti minutách pokusili o tlak, ale pokud chceme něco vyhrát, musíme tohle předvádět celých čtyřicet minut. Nechápu, proč takhle nehrajeme celý zápas, proč jen poslední minuty. Štve mě to a spoustu chyb beru na sebe. Musíme trénovat, trénovat a trénovat, zvednout hlavu a začít vyhrávat, pokud chceme v této sezóně něčeho dosáhnout."

BK ARMEX Děčín - Královští Sokoli 68:82
Body Děčína: Svoboda 24 (3x 3, 8 doskoků, 7 získaných faulů), Kotásek 11 (1x 3), Šiška 11 (1), Dodd 9 (12 doskoků), Kroutil 8 (2x 3), Mach 3, Žikla 2, Gregg 0, Bobek 0.  
Body Sokolů: Pešakovič 28 (3x 3, 7 doskoků, 4 zisky, TH 9/11), Sedmák 12 (1x 3), Škranc 12 (1x 3, 10 doskoků), Vujovič 11 (1x 3), Peterka 8 (2), Stamenkovič 7 (1x 3, 5 asistencí), Šoula 4, Goga 0, Kantůrek 0.
Střelba za 2 body 15/40:20/41, za 3 body 7/26:9/30, TH 17/23:15/19. Doskoky 42:49 (útočné 14:15), asistence 10:13, ztráty 13:12, fauly 20:21.

Čtvrtiny: 16:11, 12:23, 21:27, 19:21

Rozhodčí: Vošahlík Marek, Kec Jakub, Bohata Pavel

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 490 

PŘED UTKÁNÍM

Další šanci na první domácí výhru v novém ročníku Kooperativa NBL budou mít Válečníci v sobotu 9. října, kdy do ARMEX Sportcentra zavítá Hradec Králové. Tomu mají navíc co vracet z minulé sezóny, neboť právě s Královskými sokoly vypadly v předkole play-off.
Hradec Králové nezačal letošní KNBL vůbec zle, když hned v úvodním kole porazil domácí ústeckou Slunetu 64:72, poté sice padl na své palubovce s USK Praha 95:102, ale následně vyhrál u nováčka soutěže, v Jindřichově Hradci 75:82 a doma pak porazil Kolín 87:81. V zatím posledním duelu však Hradec dostal tvrdý direkt od domácí Opavy, jež vyhrála jednoznačně 112:59.

Tým Sokolů udělal v letní pauze několik změn v kádru, trenér Lubomír Peterka se však stále může spolehnout na sehranou osu Peda Stamenkovič, Jiří Šoula, Ondřej Peterka a Peter Sedmák. Tyto borce pak doplnili David Škranc (203 cm) z Pardubic, srbský pivot Nikola Vujovič (210 cm), chorvatské křídlo Ozren Pavlovič (203 cm), které působilo v Pardubicích, a srbské křídlo Nikola Pešakovič, jež může alternovat i na pozici rozehrávače a nahradilo Nemanju Barače, který skončil u týmu z rodinných důvodů. Další posilou je Adam Goga, jenž dorazil ze Svitav. Na straně odchodů jsou ještě jména Lošonský, Halada, Koloničný, Brožek a Chlumecký.

V přípravných duelech hráli Královští sokoli s českými týmy a dokázali v nich porazit Brno, Ostravu i Kolín. Jedno přípravné střetnutí sehráli také s Děčínem, který až v závěru otočil na konečných 73:71.
Bodovým lídrem Sokolů je zatím Nikola Pešakovič s průměrem 14,4 bodu na zápas, velezkušený Sedmák má průměr 12,4 bod, stejně jako Pavlovič, který ale přidává navíc přes 8 doskoků na zápas. Dvojcifernými střelci jsou ještě Škranc (10,3) a Peterka (10,2). Stamenkovič připisuje přes sedm bodů a asistencí.

Zdravotní stav kádru: Kromě dlouhodobě zraněného Tomáše Pomikálka, a otazníkem nad možností startu mladého Tomáše Randýska, jsou všichni připraveni do hry. 

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Hradec Kralové má velmi zkušené družstvo, kde hrají prim zahraniční hráči. Celý projev řídí především Stamenkovič a Pesakovič. Na křídle ožil bývalý hráč Pardubic, Chorvat Pavlovič. A pod košem se umí skvěle doplňovat dvojice Sedmák s Vujovičem. Zahraniční kostru týmu doplňují Škranc, Goga a syn úspěšného trenéra, Ondřej Peterka. Sedm hráčů Hradce má střelecký průměr nad nebo kolem deseti bodú na utkání. Musíme hrát mnohem lepší týmovou obranu, abychom mohli myslet na úspěch v tomto utkání."

Jakub Skalička, pivot BK ARMEX Děčín: "V sobotu nás čeká další domácí utkání, v němž hostíme tým Královských Sokolů. Do zápasu chceme vkročit s Děčínu pověstnou bojovností a týmovou hrou a dopřát tak fanouškům zaslouženou výhru na domácí palubovce."

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Šikner Roman

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
4 - Tomáš Randýsek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
6 - Lukáš Bobek 1:52 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0
11 - Matěj Svoboda 34:51 8/4 8/3 8/7 1 7 8 1 0 2 2 7 2 28 24
13 - Filip Kroutil 34:57 4/1 7/2 0/0 0 2 2 0 3 2 2 1 3 3 8
21 - Martin Mach 16:49 2/1 0/0 2/1 2 3 5 0 0 0 0 2 3 5 3
40:00 14/6 15/5 10/8 3 12 15 1 3 4 5 11 8 36 35

Královští sokoli

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Peter Sedmák 20:43 8/3 3/1 3/3 5 1 6 0 1 1 1 4 2 14 12
2 - Nikola Pešaković 27:43 9/5 7/3 11/9 1 6 7 0 3 4 3 6 4 31 28
5 - Jiří Šoula 15:37 3/2 2/0 0/0 0 1 1 0 0 1 0 0 0 3 4
15 - Ondřej Peterka 33:45 1/1 8/2 0/0 2 4 6 0 0 1 2 1 2 6 8
19 - Lukáš Kantůrek 2:48 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
56 - Nikola Vujović 25:19 10/4 3/1 2/0 2 3 5 2 1 0 3 2 2 6 11
40:00 31/15 23/7 16/12 10 15 25 2 5 7 9 13 10 60 63
Nahoru