7. kolo

BK ARMEX Děčín vs Královští sokoli 100 : 74

1. čtvrtina
21 : 14
2. čtvrtina
23 : 26
3. čtvrtina
28 : 24
4. čtvrtina
28 : 10
14. 04. 2021, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Bradley, Kroutil, Pomikálek, Mach
Sokoli: Kantůrek, Mráz, Halada, Lošonský, Sedmák

Poslední domácí zápas v nadstavbové skupině A2 se Válečníkům vydařil a poprvé v této sezóně nadělili svému soupeři stovku. Nutno ovšem podotknout, že Hradec Králové nepřijel kompletní a chyběl mu klíčový rozehrávač Stamenkovič i v poslední době výborný Barač. Naopak Děčín nasadil svoji novou posilu, nizozemského pivota s pekelně dlouhým příjmením, Craiga Osaikhwuwuomwana. 
Střetnutí zahájil trojkou exděčínský Halada, Válečníci ale rychle kontrovali, když Kroutil a Bradley otočili na 4:3. Děčín ukazoval od prvních minut velikou energii, kterou vkládal do útoku i obrany, přesto produktivní soupeř dokázal skórovat a tři minuty před první přestávkou to bylo 14:14. Pak ale domácí přidali, Grunt a Bradley zařídili vedení 18:14 a tečku za první čtvrtinou udělal Žikla po koši s faulem - 21:14. Druhou čtvrtku zahájila trojka Bradleyho, jenže na druhé straně stejnou mincí odpověděl Sedmák. Pak se oba celky střelecky odmlčely, přestože Děčín několikrát doskočil v útoku a měl řadu šancí na skórování. Stav se tak měnil až po dalších třech minutách, kdy Lošonský snížil na 24:19. Pakse  konečně trefili i domácí a skóre opět začalo pádit vpřed. Po pěti minutách hry dal své první body Osaikhwuwuomwan, když zaznamenal koš s faulem. A hned vzápětí zvyšoval po parádním nahození Šišky na 37:26. Ovšem Hradec má zkušené borce, které dvojciferné manko nijak nerozhodilo a jejich trpělivá hra a vysoká produktivita v útoku znamenala, že půl minuty před poločasem to bylo najednou 41:39! Pak ovšem zaznamenal Bobek důležitou trojku a Lošonský už jen jednou šestkou upravil na 44:40
Vstup do druhé půle byl velmi důležitý pro celý zápas, protože Válečníci během necelých tří minut dali osm bodů a soupeři nedovolili ani jeden - 52:40. Na to lavička Sokolů zareagovala time-outem, po kterém sice Hradečtí začali skórovat, ale nedařilo se jim zastavovat útočné rejdy domácích, a po sedmi bodech Bradleyho, čtyřech Šišky a trojce Kroutila to bylo 66:49. Pak přišel druhý oddechový čas hostů, po němž začal zlobit především Filip Halada, který zaznamenal tři trojky a koš s faulem, k němu   se trojkou přidal i Mráz a Sokoli závěr třetí desetiminutovky vyhráli 6:15, takže před poslední periodou platil stav 72:64. V jejím úvodu se zdravě naštval Šiška, který začal z nájezdů trhat hradeckou obranu, během čtyř minut zaznamenal 11 bodů a posunul svůj tým do luxusního vedení 87:70. Hostům navíc začaly při úzké rotaci docházet fyzické síly, Válečníci naopak v obraně nepolevovali a postupně, i díky pěti bodům Boyka, získali vedení 98:70. Teprve minutu před koncem skóroval opět Hradec, následně byl ale faulován Kotásek a přestože se mu do trestných hodů příliš nechtělo, oba proměnil a za spokojeného halasu děčínské lavičky posunul stav na 100:72. Tečku za střetnutím pak udělal hostující Peterka, který pečetil na 100:74.
"Výhra je fajn a jdeme dál. Musíme se připravit na další zápas a pak na předkolo play-off. Chceme to zvládnout a dostat se do regulérního play-off. Uvidíme v sobotu po zápase ve Svitavách, kdo bude náš soupeř," okomentoval děčínský kouč Tomáš Grepl vyrovnanou tabulku, v níž Válečníci ztrácejí na Svitavy a Hradec jednu výhru. 
Utkání přineslo zajímavý basketbal, ve kterém Válečníci, byť jim to občas zaskřípalo, přesvědčivě kráčeli za výhrou. Uznání ale zaslouží i oslabený soupeř, který nedal svou kůži lacino. Celkově na střely to bylo 84:61, Děčín z toho vyrodukoval 55 střel za dva body, z nichž proměnil solidních 36! Pro porovnání, Hradec dal jen 20 dvojkových střel. V trojkách to bylo vyrovnané a trestné hody se tentokrát příliš neházely - domácí jich měli k dispozici devět, soupeř čtrnáct. Válečníci kralovali na doskoku, kde vyhráli 46:29, na body z druhých šancí to pak bylo 23:0! Děčín měl také více asistencí, zisků, méně ztrát (jen 5), dal více bodů z brejků a logicky také ovládl souboj laviček (40:12).        
Děčín opět táhl rozehrávač Ondřej Šiška s 21 body (střelba za 2 body 10/14!), sympaticky hrající Bradley přidal 16 bodů, Pomikálek zaznamenal 11 bodů a 7 doskoků, nováček Osaikhwuwuomwan se uvedl 11 body a 6 doskoky. "Má skvělý výskok, byl plný energie a bylo parádní s ním hrát. Včera večer přiletěl a dnes už lítal pod košem. Je to opravdu výborný hráč," chválil nizozemského pivota po utkání Nestor Boyko. Bodově se nakonec prosadili všichni Válečníci kromě Kuby Skaličky.   
V dresu Sokolů se nejvíce dařilo Haladovi, autoru 23 bodů (za 2 body 5/7, za 3 body 4/6), pivoti Lošonský a Sedmák zaznamenali 14, respektive 11 bodů, Peterka pomohl 10 body.

Trenéři po utkání
Lubomír Peterka, trenér Královští Sokoli: „Někteří hráči mají zdravotní problémy, proto jsme se rozhodli je pošetřit a soustředit se na zápasy předkola play-off. Naše sestava byla tedy taková jaká byla, přesto si myslím, že to nebyl z naší strany špatný zápas. V prvním poločase jsme hráli velmi dobře, ale domácí měli třináct útočných doskoků. Jenže vedli jen o čtyři body a byli nervózní, protože ono se nikdy nehraje dobře proti týmu, u kterého vidíte, že mu chybí opory. Podle mého rozhodl vstup do druhé půle, kdy jsme dostali rychlých osm bodů, Děčín se uklidnil a v závěru se pak projevily naše chybějící fyzické síly. Tři čtvrtě zápasu ale bylo z naší strany velmi slušných.” 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Soupeři nehráli Stamenkovič s Baračem, což jsou hráči základní pětky, takže jsme to měli o něco jednodušší. Hlavně to bylo znát v závěru, kdy jsme Hradec přehrávali fyzicky. Dnes jsme dobře začali, ale protože nejsme důslední v bránění nejnebezpečnějších hráčů soupeře, dostali jsme ve druhé a třetí čtvrtině dvacet šest a dvacet čtyři body. Musíme lépe bránit a pomáhat si defenzívou vyrovnávat naše výpadky v útoku. Když tohle nebudeme dělat, budeme mít problém s každým soupeřem. Naše nová posila se jeví velmi dobře a vypadá to, že by nám pod košem mohla pomoci. Velmi dobře dnes zahrál Ondra Šiška, který to potáhl v rozhodujícím trháku."  

Hráči po utkání
Filip Halada, křídlo Královští Sokoli: „Gratuluji Děčínu, dnes měl převahu na lavičce, přeběhal nás a hrál agresivně. Bohužel, náš tým momentálně trápí zranění, což je veliká škoda, protože teď se hraje o hodně. Ale takový je sport. Jinak domácí byli lepší, agresivnější, zkrátka Válečníci.“
Nestor Boyko, křídlo BK ARMEX Děčín: „Dnes se nám dařilo v obraně, získávali jsme míče a všichni makali. V našem týmu bylo hodně energie. Byl to opravdu skvělý zápas a užili jsme si ho. Také bylo důležité, že jsme to neustále valili dopředu a pomáhali si rychlými protiútoky.”

BK ARMEX Děčín - Královští Sokoli 100:74
Body Děčína: Šiška 21 (6 asistencí), Bradley 16 (2x 3), Osaikhwuwuomwan 11 (6 doskoků), Pomikálek 11 (1x 3, 7 doskoků), Kroutil 10 (2x 3, 6 asistencí, 3 zisky), Žikla 9, Boyko 9 (1x 3), Grunt 6, Bobek 3 (1), Kotásek 2, Mach 2, Skalička 0.
Body Sokolů: Halada 23 (4x 3), Lošonský 14 (6 doskoků), Sedmák 11 (1x 3), Peterka 10 (1), Kantůrek 9 (1), Mráz 5 (1), Chlumecký 2.
Střelba za 2 body 36/55:20/40, za 3 body 7/29:8/21, TH 7/9:10/14. Doskoky 46:29 (útočné 17:6), asistence 21:10, ztráty 5:14, fauly 19:16.

Čtvrtiny: 21:14, 23:26, 28:24, 28:10 

Rozhodčí: Kučírek Martin, Jeřáb Jan, Linhart Tomáš 

Komisař: Šikner Roman

 

PŘED UTKÁNÍM

Poslední domácí zápas v nadstavbové skupině A2 odehrají Válečníci ve středu 14. dubna a jejich soupeřem bude tým z Hradce Králové. 
Tým Sokolů vybojoval v základní části Kooperativa NBL 8 vítězství a 14 zápasů prohrál, což ho zařadilo na 9. příčku a určilo, že bude bojovat ve skupině A2. Zde se mu daří, když zatím odehrál sedm duelů, z nichž pět vyhrál, takže je stále ve hře o přední umístění v tabulce. Spokojenost vládne v klubu také z vystoupení v Českém poháru mužů, kde Hradec v osmifinále vyřadili Olomoucko, ve čtvrtfinále porazil mladý celek USK Praha, ale v semifinále nestačili na mistrovský Nymburk 103:64. Chuť si ovšem celek Sokolů spravil v boji o bronz, kde překvapivě porazil Pardubice 92:90 (nejlepší střelci Sokolů: Sedmák 24, Halada 16, Stamenkovič 15).
Děčín porazil Sokoly v základní části v obou zápasech, byť duel v ARMEX Sportcentru muselo rozhodnout až prodloužení. Naopak první duel v "ádvojce" vyhrál Hradec, přestože Válečníci na jeho hřišti opět mohutně dotahovali a ze stavu 56:35 se dokázali dostat na 64:63. Bohužel, na otočení duelu už jim síly chyběly.
Hradec Králové ve svém doposud posledním střetnutí nestačil na domácí Svitavy, když opět promarnil solidní vedení (ve třetí čtvrtce vedl až o 15 bodů) a nakonec Turům podlehl 80:76 (nejlepší střelci Sokolů: Barač 19, Sedmák 14, Peterka 13). V odvetě, která se konala 10. 4., však Hradec svého soupeře porazil 96:89, na čemž měl lví podíl Barač, autor 35 bodů. Jemu pak vydatně sekundovali Halada 21 a Lošonský 14. 
Královehradecké mužstvo se opírá především o hru zkušených slovenských pivotů Pavola Lošonského (15,6 bodu a téměř 7 doskoků na zápas) a Petera Sedmáka (13,2 bodu + 4 doskoky). Soupeře zlobí také srbský rozehrávač Peda Stamenkovič (11,6 bodu a přes 8 asistencí), křídelník Nemanja Barac přidává 14,8 bodů + 5 doskoků. Nebezpeční jsou také Filip Halada (10,9) a Ondřej Peterka (9,6).

Zdravotní stav týmu Děčína: Mimo hru je kvůli zranění prstu na ruce stále kapitán Šimon Ježek.

Tomáš Grepl, trenér Děčína: "Hradec Králové spoléhá na osu cizinců. Barac v posledním kole nastřílel 35 bodů v zápase se svitavskými. Především tohoto hráče společně se Stamenkovičem a Sedmákem potřebujeme přibrzdit. Nicméně každý ze zkušených hráčů Hradce může bodově vyskočit. My bychom rádi navázali na vítězné utkání z Ostravy."

Nate Bradley Jr, křídlo Děčína: "Dáváme se postupně dohromady, sehráváme se a máme už téměř všechny zdravé. Vypadá, že to začíná zapadat ve správný čas. Poslední výhra nás osvěžila, máme na čem stavět a chceme namířit tím správným směrem - dosažení play-off."

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
Královští Sokoli - BK ARMEX Děčín 79:83
Lošonský 24, Halada 14, Stamenkovič 13 - Šiška 31, Ježek 19, Žikla 18. 
BK ARMEX Děčín - Královští Sokoli 99:94 po prodl.
Šiška 26, Kroutil 17, Žikla 14 - Stamenkovič 22, Sedmák 16, Lošonský 16, šoula 14.
Vzájemný zápas v nadstavbové skupině A2: 
Královští Sokoli - BK ARMEX Děčín 81:73
Sedmák 18, Halada 16, Barač 15 - Pomikálek 18, Bradley 17, Šiška 14.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video
ZDE.

Komisař: Šikner Roman

Rozhodčí: Kučírek Martin, Jeřáb Jan, Linhart Tomáš

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 23:49 5/4 4/1 0/0 4 3 7 0 3 2 0 0 1 18 11
6 - Lukáš Bobek 3:12 0/0 2/1 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 3
13 - Filip Kroutil 29:28 4/2 5/2 0/0 2 3 5 1 6 3 1 1 1 19 10
21 - Martin Mach 15:4 5/1 1/0 0/0 4 2 6 1 0 1 0 2 2 5 2
40:00 14/7 12/4 0/0 10 8 18 2 9 6 1 3 5 43 26

Královští sokoli

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Peter Sedmák 31:22 11/4 3/1 1/0 1 2 3 0 3 1 3 2 3 4 11
8 - Nemanja Barac 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
15 - Ondřej Peterka 29:57 5/2 4/1 5/3 1 2 3 0 0 1 0 3 1 8 10
19 - Lukáš Kantůrek 33:40 4/1 5/1 4/4 0 4 4 0 2 2 2 5 3 10 9
21 - Tomáš Mráz 24:22 1/1 3/1 0/0 1 2 3 0 0 0 2 0 4 0 5
34 - Michal Chlumecký 12:49 2/1 0/0 0/0 1 1 2 0 0 0 0 1 0 4 2
40:00 23/9 15/4 10/7 4 11 15 0 5 4 7 11 11 26 37
Nahoru