1. kolo

BK ARMEX Děčín vs SLUNETA Ústí nad Labem 77 : 88

1. čtvrtina
18 : 27
2. čtvrtina
25 : 29
3. čtvrtina
18 : 10
4. čtvrtina
16 : 22
27. 02. 2021, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Ježek, Pomikálek, Ščekič
Ústí: Autrey, Hanes, David, Pecka, Rakočevič

Po třítýdenní pauze, ve které proběhl finálový turnaj Českého poháru mužů a také se stihl odehrát kvalifikační turnaj reprezentace mužů v Litvě, byla odstartovány boje v nadstavbových skupinách. Válečníky čekalo na úvod derby se Slunetou, kterou v základní části dvakrát těsně porazili. Tentokrát to ale nevyšlo a Ústí získalo první skalp Děčína v této sezóně.
Start duelu patřil domácím, kteří se rychle ujali vedení 5:0, ale Sluneta se postupně zvedala, a v polovině této části to bylo 10:10. Ústí pak sice odskočilo na 12:17 a 15:20, ale Děčín se přitáhl na 18:20. Jenže pak Autrey trefil trojku, Fait přidal dvě šestky a tečku za první desetiminutovkou udělal dva body Rakočeviče - 18:27. V té druhé patřil úvod Autreymu a Hanesovi, kteří navýšili vedení Slunety 23:36, a po trojce Davida to bylo 23:39. Domácí se trápili v útoku, hosté naopak začali pálit ostrými za tři body a Autrey zvýšil na 28:47. Pak ale Kroutil v rychlém sledu zaznamenal pět bodů, Ježek přidal dva a Kroutil další trojkou snížil na 38:47. Jenže Autrey pak zaznamenal trojku s faulem, Rakočevič proměnil oba trestné hody a následně Autrey střelou z půlky upravil na poločasových 43:56.  
Druhý poločas začali Válečníci košem Šišky, ten vzápětí získal míč a Ježek trojkou srazil rozdíl na 48:56. Domácí v této čtvrtce ukazovali agresivní a účinnou obranou, která dělala soupeři problémy. Škoda jen, že Děčané nebyli produktivnější v útoku. Přesto postupně manko likvidovali, a po pěti minutách a trojce Ježka to bylo už jen 57:61. Po další trojce Kroutila se Válečníci dokonce přitáhli na rozdíl jediné střely - 60:63. Bohužel, pak se Děčínu přestalo dařit střelecky a přestože Ústí také marně hledalo nějakého střelce, nakonec vedlo před poslední periodou 61:66. V jejím úvodu se dlouho nemohl prosadit ani jeden tým, až po dvou minutách pohnul stavem ústecký Fait, na jeho trefu ještě odpověděl Ježek, ale Pecka vzápětí trefil velmi důležitou trojku a bylo to 63:71. Válečníci pak dřeli, bojovali, ale náskok soupeře už se jim nepodařilo nijak výrazněji ohrozit a po závěrečné "šestkované" a koši kapitána Ježka padli 77:88.
Derby přineslo opět zajímavou podívanou, ve které Sluneta ovládla první poločas, Válečníci ale ve třetí čtvrtce mohutně dotahovali, žel v závěrečné jim chyběla větší střelecká jistota. Oba celky vyprodukovaly shodně 63 střel, Ústí ale přesnější ve dvojkách, trojkách i šestkách. Na doskoku to bylo zcela vyrovnané, ovšem hosté dali 21 bodů z druhých šancí, kdežto Děčín jen devět. Naopak domácí byli lepší v brejcích a asistencích. 
Hlavními tahouny Válečníků byli Šimon Ježek a Filip kroutil, autoři 19 bodů. O bod pozadu zůstal Ondřej Šiška, dobrý výkon v obraně a osm bodů přidal Martin Mach. 
Lídrem Ústí byl Lamb Autrey, který zaznamenal 28 bodů, z toho 24 v první půli. Pivot Rakočevič přidal 17, jeho parťák pod košem Pecka pak 11 bodů. Dvojciferným střelcem byl ještě Hanes s 10 body. 

Trenéři po utkání
Jan Šotnar, trenér Sluneta Ústí n. L.: "Mám první ligovou výhru, takže se mi ulevilo. Hráči hráli skvěle a ukázali, že jsme tři týdny tvrdě pracovali. Zaměřili jsme se především na obranu hráče s míčem, což se nám dnes proti Děčínu hodilo, protože tým hodně spoléhá na Ondru Šišku. Také jsme pracovali na útočné fázi, abychom zrychlili hru a více půjčovali míč Autreymu, který se dnes odvděčil výborným výkonem. Věděli jsme, že musíme pokrýt Ondru Šišku, Pomikálka a Kroutila, že pak to budeme mít snažší. Ale na druhou stranu klobouk dolů před Děčínem, který se dostal z osmnáctibodového manka a druhý poločas už bylo klasické derby, v němž jsme byli šťastnější."
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Průšvih byl první poločas, kdy Ústí hrálo výborně a dalo nám padesát šest bodů. Z toho Autrey nastřílel dvacet čtyři a byl opravdu fantastický. V minulých dvou zápasech jsme Autreyho dokázali udržet v rozumných číslech, ale dnes nám v prvním poločase velmi škodil. Třetí čtvrtka byla naopak naše nejlepší v tomto ročníku, co se týká obrany a dostali jsme jen deset bodů. Bohužel, v poslední čtvrtce jsme na to nedokázali navázat. Také nás sráželo to, že jsme nevyužívali šance na jednoduché koše a tyhle chyby nás stály šanci na výhru. Klíčový byl ale první poločas.“

Hráči po utkání
Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Je to hořčí, než bych si představoval. Derby je krásné a plné emocí a dnes se cítíme tak, jak se cítilo Ústí, když jsme vyloupili jeho palubovku. Nebyl to ošklivý basketbal a oba týmy ukázaly, že za tři týdny pauzy předvedly solidní práci a zlepšily se v mnoha aspektech. Náš návrat z velikého bodového deficitu byl solidní, víme, že dokážeme otáčet zápasy, takže jsme rozhodně nesklonili hlavy ani nesložili zbraně. Dnes rozhodla větší síla Ústí na podkošové sestavě."
Lukáš Stegbauer, křídlo Sluneta Ústí n. L.: "Všichni víme, že v Děčíně se vyhrává velmi těžko. Tři týdny jsme ale připravovali, soustředili se sami na sebe a připravovali se na to, co Děčín umí, tedy silový basketbal. Věděli jsme, že basketbalově jsme na tom lépe a první poločas nám vyšel podle představ. V prvních třech minutách druhé půle jsme se ale sekli, domácí se dotáhli, a pak to byl už spíše boj. Přesto jsme rádi, že jsme to zvládli. V první půli nám pomohl Lamb Autrey, ve druhé jsme bojovali jako tým."

BK ARMEX Děčín - Sluneta Ústí nad Labem 77:88
Body Děčína: Ježek 19 (2x 3, 7 doskoků), Kroutil 19 (5x 3, 5 asistencí), Šiška 18 (1x 3, 7 doskoků, 8 získaných faulů), Mach 8, Pomikálek 7 (1x 3), Kotásek 3, Grunt 2, Ščekič 1, Žikla 0.
Body Ústí: Autrey 28 (5x 3, 7 doskoků, 9 asistencí), Rakočevič 17 (7 doskoků, 9 získaných faulů), Pecka 11 (1x 3), Hanes 10, Stegbauer 7 (2), Maděra 6 (2), David 5 (1), Fait 4, Karlovský 0.
Střelba za 2 body 19/41:20/38, za 3 body 9/22:11/25, TH 12/19:15/18. Doskoky 35:35 (útočné 14:11), asistence 16:12, ztráty 12:13, fauly 22:23.

Čtvrtiny: 18:27, 25:29, 18:10, 16:22 

Rozhodčí: Matějek Ivor, Kec Jakub, Jeřáb Jan

Komisař: Hlaváček Pavel

 

PŘED UTKÁNÍM

Po skončení základní části Kooperativa NBL se tabulka rozdělila na dvě šestičlenné skupiny, kde se týmy opět střetnou dvoukolově stylem každý s každým. Děčín po základní části obsadil 8. příčku, což znamená, že bude bojovat ve skupině A2, kde ho na úvod čeká třetí severočeské derby sezóny s ústeckou Slunetou. Ta poněkud nečekaně skončila až desátá se stejnou bilancí 8 výher a 14 porážek jako Válečníci, navíc na začátku února oznámil klub překvapivou informaci, že u týmu končí rozehrávač Michal Šotnar i hlavní trenér Antonín Pištěcký, kterého rychle nahradil Jan Šotnar (bratr Michala). Jan Šotnar působil ve Slavoji Litoměřice jako šéftrenér mládeže a zároveň trenér prvoligového litoměřického mužského celku. 

Ambiciózní Ústí bylo od začátku sezóny výsledkově jako na houpačce a výhry s porážkami se střídaly v pravidelných rytmech. Bohužel, na sklonku minulého roku zasáhla tým i zranění a prohry se začaly množit. To nejzávažnější zranění postihlo Spencera Svejcara, americké křídlo a nejlepšího střelce svého celku, který nakonec musel s pochroumaným kotníkem odcestovat na operaci do USA a se Slunetou se rozloučil. Ústí pak postupně padlo s USK Praha 81:83, Královskými Sokoly 89:78, svitavskými Tury 83:72, Kolínem 80:106 i posledním Olomouckem 70:81. Následně si sice  přivezlo výhru z odvety v Olomoucku (76:90), ale přišlo vyřazení ve čtvrtfinále Českého poháru mužů s USK Praha a ligové nezdary s Děčínem (87:89) a Brnem (100:72). V posledním kole základní části pak Sluneta (už s novým koučem Šotnarem) trápila mistrovský Nymburk, ale nakonec mu podlehla 90:98 (nejlepší střelci Ústí: Autrey 22, Hanes 20, Fait 17).

Bodovým lídrem ústeckých Pand je nyní exděčínský Lamb Autrey (13,7 bodu, 4 asistence a přes 6 doskoků na zápas), následují ho Dalibor Fait (12,1 bodu), Ladislav Pecka (11,7 bodu a 6 doskoků) a Derek Hanes (10,0). Těsně pod hranicí deseti bodů je pivot Gligorie Rakočevič (9,8).

Oba dosavadní duely Válečníků se Slunetou skončily výhrou Děčína, ale šlo vždy o velmi napínavou a vyrovnanou podívanou, která se rozhodovala až v posledních vteřinách. Snad budou Válečníci úspěšní i tentokrát a vykročí do bojů ve skupině A2 vítězně.

Sluneta na poslední chvíli oznámila příchod nové posily, vyššího křídla, Tuckera Haymonda, který by měl v týmu zaujmout místo po Spenceru Svejcarovi. Šestadvacetiletý rodák ze Seattlu měří bez dvou centimetrů dva metry a naposledy působil v bundesligovém Hamburku. "Hrál ale spíše za jejich rezervu v nižší soutěži," objasnil okolnosti jeho příchodu generální manažer ústeckého klubu Tomáš Hrubý. Haymond měl slušnou minulou sezónu, kdy v dresu Schalke dával průměrně 16 bodů ve druhé nejvyšší německé soutěži ProA, odehrál tam však pouze pět duelů.

Utkání bylo vybráno Děčínem jako duel v rámci projektu BEZ FAULŮ. Každý klub Kooperativa NBL si v nadstavbové části zvolí jeden domácí zápas, kde za každou minutou střelu svého týmu zaplatí do společného banku 100 korun, 200 korun složí za každý faul mužstva a rovnou tisícovku za technickou chybu. Bonus přidá i generální partner soutěže, pojišťovna Kooperativa, jež věnuje 100 korun za každou smeč a 500 korun za každý „alley-oop“ (smeč po zachycení přihrávky během výskoku), které budou k vidění v zápasech v celém sledovaném období charity. Zapojit se tradičně budou moct i diváci a fanoušci, a to zasláním dárcovské SMS ve formátu DMS BEZFAULU 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777, kdy ceny textových zpráv jsou 30, 60 či 90 korun. Při loňském druhém ročníku charity se podařilo ze všech zdrojů shromáždit téměř 167 tisíc korun.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Nadstavbovou skupinu začínáme doma s Ústím, což je na začátek velmi těžký soupeř. Má nového trenéra, navíc počítáme s tím, že Ústí přivede nového hráče místo zraněného Svejcara, takže nás čeká těžký vstup do nadstavby. Někteří naši mladší hráči mají zdravotní problémy, ale osa týmu zatím zdravotně drží a já doufám, že do zápasu půjdeme v nejsilnější možné sestavě."
Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Díky pohárové a reprezentační pauze se nám naskytl třítýdenní prostor ke zlepšení všech herních činností. Přichází čas ukázat, že jsme zmíněné období poctivě odpracovali. A věřím, že po sobotním zápase zůstaneme vládci severu."

Zdravotní stav týmu Děčína: Trenér Tomáš Grepl nemůže počítat s Nestorem Boykem, kterého trápí svalové zranění, mimo hru je i Lukáš Rozsypal s výronem kotníku.

Vzájemné zápasy v zákl. části:
BK ARMEX Děčín - Sluneta Ústí nad Labem 88:87
Šiška 32, Kotásek 12, Ježek 12 - Pecka 18, Fait 16, Svejcar 15. 
Sluneta Ústí nad Labem - BK ARMEX Děčín 87:89
Autrey 19, Rakočevič 15, David 15, Šotnar 14 - Pomikálek 26, Šiška 21, Kotásek 12.

Odkaz na stream video ZDE.

Odkaz na live statistiky ZDE.

Komisař: Hlaváček Pavel

Přečtěte si ONLINE BULLETIN! 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
5 - Tomáš Pomikálek 27:51 3/2 5/1 0/0 0 3 3 0 0 0 1 4 3 5 7
6 - Lukáš Bobek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
13 - Filip Kroutil 34:46 4/2 7/5 0/0 0 1 1 0 5 2 2 3 2 22 19
21 - Martin Mach 14:16 2/2 0/0 6/4 2 2 4 0 1 1 1 3 4 10 8
40:00 9/6 12/6 6/4 2 6 8 0 6 3 4 10 9 37 34

SLUNETA Ústí nad Labem

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Derek Hanes 23:10 6/5 1/0 0/0 1 2 3 0 1 3 5 1 3 8 10
1 - Lamb Autrey 37:16 9/5 7/5 4/3 1 6 7 0 9 1 3 3 0 38 28
3 - David Žikla 14:57 3/0 1/0 0/0 2 0 2 0 1 1 1 0 2 -3 0
7 - Matěj Wiesner 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
11 - Martin David 23:42 4/0 6/1 2/2 0 2 2 0 1 1 1 2 2 -1 5
13 - Johan Haiblík 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
14 - Gligorie Rakočevič 29:25 12/6 0/0 5/5 5 2 7 0 0 0 3 9 4 20 17
18 - Jan Maděra 11:46 0/0 4/2 0/0 0 0 0 0 0 1 0 0 1 4 6
41 - Jan Karlovský 2:25 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 -2 0
44 - Ladislav Pecka 31:28 4/3 2/1 2/2 1 2 3 0 1 0 1 4 3 13 11
40:00 38/19 21/9 13/12 10 14 24 0 13 7 14 19 17 77 77
Nahoru